Σε Ιράκ και Ελλάδα κυκλοφορεί τέλος του μήνα το νέο μαύρο ούζο gold | xronos.gr
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΪΑΣ ΣΕ ΚΙΝΑ, ΗΠΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σε Ιράκ και Ελλάδα κυκλοφορεί τέλος του μήνα το νέο μαύρο ούζο gold

09/02/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

«Για μας ήταν ηθική δικαίωση της προσπάθειάς μας το βραβείο του ΣΕΒΕ», λέει ο Βάιος Κουδουμάκης Η γεύση του θεϊκή αφού έχει 43 βαθμούς αλκοόλ κι αποστάγματα γλυκάνισου, κορίανδρου, μαστίχας ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μελαχροινή Μαρτίδου

Γλυκόπιοτες ειδήσεις από την δράση της Ποτοποιίας Οινοποιίας Θράκης καταγράφουμε σήμερα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ποτοποιίας Οινοποιίας Θράκης Βάϊος Κουδουμάκης παρέλαβε το πρόσφατο βραβείο του ΣΕΒΕ για την εξωστρέφεια της μονάδας που ήδη ανοίγεται στην αγορά της Κίνας, έχει κατακτήσει με το Θρακιώτικο ούζο την αγορά του Ιράκ, ενώ τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, στην Αμερική και την Αυστραλία. 

Το βραβευμένο ούζο 7, το τσίπουρο, το κονιάκ, αλλά και η βότκα αποτελούν μαζί με γκάμα κι άλλων αλκοολούχων ποτών την σταθερή παραγωγή που γίνεται ανάρπαστη κάθε χρόνο.  Η συζήτηση που ακολουθεί γίνεται στον εργοστασιακό χώρο, όπου η επιχείρηση εξαντλεί το κοινωνικό της πρόσωπο, διατηρώντας όλες τις θέσεις εργασίας και αναγνωρίζοντας την στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της. 


Συγχαρητήρια κ. Κουδουμάκη για την πρόσφατη βράβευση της Ποτοποιίας Οινοποιίας Θράκης μέσα στις μονάδες που ξεχωρίζουν σε χαλεπούς καιρούς.

-Ευχαριστώ πάρα πολύ. Πιστεύω ότι αυτή η βράβευση ήταν μια ηθική δικαίωση των προσπαθειών που κάνει τόσα χρόνια η Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης. Το βραβείο απενεμήθη από τον Σύνδεσμο Eξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την εφημερίδα Express και αφορούσε καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό με κοινωνικό προφίλ και σε διάφορους άλλους τομείς. Η επιχείρησή μας διακρίθηκε στον τομέα της εξωστρέφειας. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη δραστηριότητα και στο εξωτερικό. Τα προϊόντα της εταιρίας μας μπορεί να τα βρει κάποιος στην Αμερική, στην Αυστραλία, σε όλη την Ευρώπη, στο Ισραήλ και μια πολύ μεγάλη και δυναμική αγορά για μας είναι το Ιράκ. 

Ξέρουμε ότι οι Ιρακινοί προτιμούν το Θρακιώτικο ούζο 7, το δικό σας…

-Ναι, το Ούζο 7 έχει ένα μερίδιο περίπου 75% στην ιρακινή αγορά, ήταν από τα πρώτα που μπήκε εκεί και επειδή έμοιαζε και με το δικό τους ποτό, το λεγόμενο αράκ, γι’ αυτό και κατέκτησε όλη αυτή την αγορά.


Έχετε πάει στην Βαγδάτη;

-Όχι, ήταν να πάω περίπου τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο αλλά έγιναν τα επεισόδια εκεί με τους Κούρδους και το αναβάλλαμε. Επίσης να προσθέσω ότι έχουμε στείλει προϊόντα μας στην Κίνα. Έχουμε καταχωρήσει τρείς κωδικούς στην κινέζικη αγορά και ήδη έχουν φύγει τα πρώτα φορτία με τσίπουρο και δύο αλκοολούχα ποτά, το Σάρισα και το Μακεδών. 

Αυτή η εποχή ενδείκνυται για εξαγωγές; Είμαστε ανταγωνιστικοί με τα ελληνικά προϊόντα;

-Πιστεύω ότι είναι η μοναδική ευκαιρία για να ξεφύγουμε μέσα από την κρίση. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική αγορά έχει τεράστια πλέον προβλήματα οπότε το μόνο που μένει στις επιχειρήσεις είναι να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό. Δεν είναι εύκολη μια εξαγωγή γιατί κρύβει και πάρα πολλούς κινδύνους. Είχαμε το πλεονέκτημα να έχουμε την εμπειρία πριν από πάρα πολλά χρόνια οπότε τώρα το εκμεταλλευόμαστε περισσότερο.

Στο επιχειρείν, το επιχειρηματικό ρίσκο είναι ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβει κάποιος υπ όψιν του. Βεβαίως πάντα ελέγχουμε την αγορά. Θυμάμαι στην Βουλγαρία σας είχαν αντιγράψει, κακέκτυπα?

-Πράγματι γίνονται τέτοιες προσπάθειες, ειδικά οι Βούλγαροι φημίζονται για τις αντιγραφές σε επώνυμα προϊόντα. Εμείς το κυνηγήσαμε και πετύχαμε τελικά να εξάγεται το δικό μας προϊόν αυθεντικό, παραγόμενο εδώ. Θα ήθελα να σας πω ότι το Ούζο παράγεται μόνο στην Ελλάδα, δεν μπορούν άλλες χώρες, αυτές που έχουν σχέση με την ΕΟΚ, να παράγουν ένα προϊόν που να ονομάσουν «ούζο», οπότε έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχουμε ανταγωνιστές από άλλα κράτη. 

Το 2012, πώς το βλέπετε; Γιατί εσείς κρατάτε μολύβι και χαρτί, έχετε και την οικονομική εποπτεία της επιχείρησης.

-Προβλέπω ότι θα είναι μια από τις δυσκολότερες χρονιές που έχουμε βιώσει έως τώρα και ίσως να είναι και απρόβλεπτη η χρονιά που διανύουμε. Εύχομαι να συμφωνήσουν σήμερα οι αρχηγοί μας, να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και με όσες δυσκολίες και όσα προβλήματα και αν υπάρχουν να καταφέρουμε να περάσουμε αυτή την χρονιά. 

Εδώ στο εργοστάσιο είχατε ανακατατάξεις προσωπικού;

-Ευτυχώς ακόμη η κρίση δεν έχει αγγίξει την Ποτοποιία, όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα αλλά μέχρι στιγμής καταφέραμε και τα έχουμε αντιμετωπίσει. Το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας μας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουμε υπογράψει συμβάσεις οι οποίες είναι και λιγάκι ζημιογόνες αλλά αυτό το κάνουμε για να διατηρήσουμε το προσωπικό που εργάζεται χρόνια στην εταιρία και έχει βοηθήσει σημαντικά για την ανάπτυξή της. Επίσης εκείνο που θέλω να τονίσω είναι να ευχαριστήσω τον κόσμο της Κομοτηνής που έχει αγκαλιάσει την Ποτοποιία και τα προϊόντα που παράγει, τα έχει εμπιστευτεί και αυτό μας δίνει την δύναμη και το κουράγιο για να αναπτυχθούμε και παραπέρα έχοντας μια σταθερή βάση. 


Αποτελείτε το φωτεινό παράδειγμα εδώ στην ΒΙ.ΠΕ. που βλέπουμε τα φουγάρα να σταματούν, βλέπουμε μια γενικότερη απραξία και σε πιάνει κατάθλιψη όταν παλαιότερα ένας που ήξερε τι γινόταν εδώ, τι κινητικότητα υπήρχε εντοπίζει αμέσως την διαφορά.

-Πράγματι είναι δυστύχημα αυτό που βλέπουμε στην ΒΙ.ΠΕ., σηκώνω το κεφάλι μου από το παράθυρο και δεν βλέπω να περνάει ένα αμάξι και κάποτε βλέπαμε τα φορτηγά να πηγαινοέρχονται συνέχεια. Όσον αφορά τον κλάδο των ποτών, αντιμετωπίζουμε προβλήματα κι αυτό οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να κυνηγήσει την φοροδιαφυγή. Υπάρχει αυτή την στιγμή έξω στην αγορά τεράστια ποσότητα χύμα τσίπουρου, η οποία διακινείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και όλο αυτό μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα». Στα ευχάριστα της εταιρίας είναι ότι ήδη προχώρησε στην δημιουργία ενός νέου προϊόντος του Ούζου gold σε πολύ φινετσάτη συσκευασία με ιταλικό μπουκάλι και μαύρο χρυσό στις ετικέτες και την συσκευασία που προορίζεται για την αγορά του Ιράκ, ενώ κάποια σειρά θα διακινηθεί και στην τοπική αγορά της Θράκης. Η γεύση του θεϊκή αφού έχει 43 βαθμούς αλκοόλ κι αποστάγματα γλυκάνισου, κορίανδρου, μαστίχας.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr