Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Χρηστικές συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής, άρα και της ζωής μας, αλλά κι ευρύτερη συζήτηση γύρω από ζητήματα διατροφικών συνηθειών, παχυσαρκίας και υπερβαρίας
Γιατί η χώρα μας είναι υψηλά στους δείκτες παχυσαρκίας παιδιών κι ενηλίκων, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε ν’ αντιστρέψουμε το φαινόμενο, αλλά και ποιες είναι οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που καλό είναι να εφαρμόσουμε για μία καλύτερη διατροφή; Σε αυτά κι άλλα πολλά δίνει χρηστικές απαντήσεις η Κομοτηναία διατροφολόγος-διαιτολόγος Ζέτα Μπόμπολα.
Μήνυμά της πως η απώλεια βάρους είναι μία αργή μεν διαδικασία, αλλά με στόχο τη βελτίωση της ζωής μας. Κι αυτός άλλωστε πρέπει να είναι ο στόχος, σύμφωνα με την ίδια, μία υγιής ζωή, μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής.
Στη χώρα μας οι δείκτες παχυσαρκίας και υπερβαρίας (ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία) είναι αρκετά υψηλοί. Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Η νόσος της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό, που ακολουθεί την αύξηση του σωματικού βάρους, με απλά λόγια είναι η αυξημένη συγκέντρωση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία λόγω της φλεγμονώδους φύσης του κοιλιακού λίπους μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία.
Οι αιτίες μπορούν να διαχωριστούν σε γενετικές και περιβαλλοντικές. Τα γονίδια βέβαια, παρ’ όλο το ότι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης δεν είναι ο βασικός λόγος. Η κυριότερη αιτία αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες και κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες και την φυσική δραστηριότητα. Η παχυσαρκία λοιπόν είναι στο κέντρο και επηρεάζεται από την ενεργειακή πρόσληψη και κατανάλωση, από την κληρονομικότητα και το περιβάλλον. Έτσι όταν αυξάνεται το βάρος επηρεάζονται με τη σειρά τους το καρδιαγγειακό σύστημα, η μεταβολική λειτουργεία, το αναπαραγωγικό σύστημα και το ενδοκρινικό σύστημα.
Τί μπορούμε να κάνουμε ώστε ν’ αντιστρέψουμε το φαινόμενο;
- Επομένως καταλαβαίνουμε ότι και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι πολυπαραγοντική:
Κατανάλωση πρωινού > 4 ημέρες την εβδομάδα
Κατανάλωση σνακ στο σχολείο
Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Κατανάλωση πρόχειρου φαγητού <1-2 ημέρες την εβδομάδα
Κατανάλωση αναψυκτικών < 1 ημέρα την εβδομάδα
Συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες > 3 ημέρες την εβδομάδα
Υπάρχουν απλές συμβουλές για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας σε καθημερινό επίπεδο, είτε ζούμε μόνοι είτε οικογενειακά;
- Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα την έννοια της υγιεινής διατροφής, σίγουρα δεν είναι «κόβω», «στερούμαι», «πεινάω». Δυστυχώς μερικοί μπερδεύουν αυτές τις έννοιες και φυσικά αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση από την πολιτεία, το σχολείο αλλά το βασικότερο από την οικογένεια οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον διατροφικά απαίδευτο. Ωστόσο ζούμε σε μια χώρα της Μεσογείου έχουμε στην διάθεση μας πληθώρα τροφίμων που κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί υπερτροφές. Η Μεσογειακή διατροφή ήταν, είναι και θα είναι το καλύτερο πρότυπο διατροφής που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος για να βελτιώσει την υγεία του.
Δεν χρειάζεται να κάνουμε τεράστιες αλλαγές από την μία μέρα στην άλλη, είναι οι μικρές καθημερινές αλλαγές που μπορούν να φέρουν ριζικά αποτελέσματα. Βήμα-βήμα τη φορά και με την καθοδήγηση ενός επιστήμονα υγείας μπορούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.
Εάν κάνουμε κάτι μικρό όπως το να:τρώμε ένα φρούτο την ημέρα, αυξήσουμε την κατανάλωσή προϊόντων ολικής άλεσης, μειώσουμε την υπερκατανάλωση του κρέατος, τρώμε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, μειώσουμε κατά ένα πότο την εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ, Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα τέλεια, ας τα κάνουμε όλα σχεδόν τέλεια το σώμα θα μας ακούσει και θα ανταποκριθεί.
Γνωρίζουμε τι τρώμε; Δηλαδή, όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε, έχουμε συναίσθηση το τι περιέχουν μέσα (θρεπτικό ή βλαπτικό) για τον οργανισμό μας;
- Πλέον υπάρχει πληθώρα προϊόντων από το σούπερ-μαρκετ μέχρι το μπακάλικο της γειτονιάς και αυτό δικαιολογημένα προκαλεί μια σύγχυση στους καταναλωτές.
Ο καλύτερος, πιο βολικός και σίγουρος τρόπος για να ξέρουμε τι τρώμε σε ότι έχει να κάνει με τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι οι ετικέτες που έχουν στο πίσω μέρος της συσκευασίας και τα συστατικά τους.
Οι διατροφικές ετικέτες είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι ακριβώς περιέχει το συσκευασμένο τρόφιμο που καταναλώνουμε. Επίσης γνωρίζοντας τη σωστή ανάγνωση ετικετών μπορούμε να συγκρίνουμε μεταξύ τους τα προϊόντα και να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς. Εκτός από την διατροφική ετικέτα σε κάθε προϊόν είναι υποχρεωτική και η επισήμανση των συστατικών ώστε να διασφαλίζονται οι καταναλωτές που πάσχουν από διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Η λίστα των συστατικών περιλαμβάνει όλα τα συστατικά του τρόφιμου κατά φθίνουσα σειρά, πρώτο δηλαδή μπαίνει το συστατικό που υπάρχει σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο τρόφιμο και ούτω καθεξής.
Όσον αναφορά τα νωπά προϊόντα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψωνίζουμε εποχικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, ενισχύοντας με αυτόν το τρόπο την οικονομία και φυσικά βοηθάμε και το περιβάλλον γιατί τα εποχικά προϊόντα μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς προστιθέμενη ανθρώπινη παρέμβαση που επιβαρύνει τους φυσικούς πόρους.
Ποια η συμβουλή σας σε κάποιον που προσπαθεί να χάσει κιλά, αλλά έχει απογοητευτεί;
- Πόσο καιρό κάνει κάποιος να φτάσει σε σημείο να είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει επηρεαστεί άμεσα η υγεία του; Σίγουρα όχι σε ένα δυο τρεις μήνες επομένως και η απώλεια των κιλών αυτών είναι μια διαδικασία που απαιτεί πρώτιστος ΧΡΟΝΟ. Η απώλεια κιλών είναι μαραθώνιος, όχι δρόμος ταχύτητας. Το σώµα µας είναι έτσι κατασκευασµένο ώστε να αντιστέκεται όταν προσπαθούµε να του αφαιρέσουµε το λιπώδη ιστό γιατί του είναι απαραίτητος.
Το πιο σημαντικό είναι να απευθυνθούμε κάποιον ειδικό, να μην ακολουθούμε δίαιτες εξπρές και δίαιτες του διαδικτύου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, όπως δεν θα εμπιστευτούμε το σέρβις του αυτοκίνητου μας σε έναν μη ειδικό έτσι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την υγεία μας σε έναν επίσης μη ειδικό όπως το διαδίκτυο ή το Facebook.
Εκεί έξω υπάρχουν πάρα πολλοί αντιεπαγγελματίες, υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί επαγγελματίες που αγαπούν αυτό που κάνουν και που αν τους εμπιστευτείς δεν θα κάνουν αυτοί το θαύμα αλλά εσύ, χρειάζεται απλά να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί στις αλλαγές που του ζητάς.
Η απώλεια λίπους είναι σαν μια χελώνα να προσπαθεί να φτάσει στο τερματισμό.Είναι μια αργή διαδικασία, το να τα παρατήσεις δεν θα την επιταχύνει! Σίγουρα θα υπάρχουν μέρες που θα έχεις ξεμείνει από κίνητρο και θα θέλεις να τα παρατήσεις.
Σε εκείνο το σημείο πρέπει να επιμείνεις!Θα φτάσετε εκεί που θέλετε αν είστε υπομονετικοί, συνεπείς και επικεντρωθείτε στα σωστά πράγματα. Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας πρέπει να είναι η προτεραιότητα, όχι το ίδιο το βάρος!
Πληροφορίες
Η Ζέτα Μπόμπολα λειτουργεί δικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά συγχρόνως παρέχει online συμβουλές και διατροφικά προγράμματα σε όλους όσοι θέλουν να κάνουν μία θετική αλλαγή στη ζωή τους. Ειδικεύεται στην αθλητική διατροφή, σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Εκπαιδευτικού Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Αθλητική Διατροφή από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο 6989466008 ή μέσω email: [email protected]
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News