Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Από το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής μαθητές έρχονται σε επαφή με νέους τρόπους και μεθόδους παραγωγής και γίνονται δημιουργικοί
Κομοτηναίοι μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής πρόσφατα παρέδωσαν στην Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου μαρμελάδα και ελιές παραγωγής τους. Η μαρμελάδα και οι ελιές αποτελούν δουλειά των αποφοίτων του τομέα «Γεωπονίας» του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής που περιλαμβάνει τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ.
Οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν μάλιστα τα δικά τους ελαιόδεντρα στον αύλειο χώρο του σχολείου, τα οποία φροντίζουν και από εκεί παράγουν τις ελιές. Οι μαρμελάδες φτιάχτηκαν μετά από φρούτα που δόθηκαν στο σχολείο από μανάβικο της Ξάνθης. Τα παραπάνω αποτελούν μια πολύ παραγωγική και δημιουργική διαδικασία για τους μαθητές και μάλιστα το εργαστήριο τροφίμων -που ανήκει στο τομέα «Γεωπονίας» και είναι υπεύθυνο για αυτές τις δημιουργίες- είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί φέτος.
Τι μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από αυτήν την διαδικασία
Οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τομέα όπως τονίζει η διευθύντρια του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής Μαίρη Δαργινίδου στον «Χ» έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται με νέους τρόπους και μεθόδους παραγωγής γεωργικών προϊόντων, με τις διαδικασίες της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με τη διακίνηση, συντήρηση, τυποποίηση, εμπορία και διαχείριση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και ζωοτροφών, καθώς και την προστασία και αναπαραγωγή των γεωργικών προϊόντων και του ζωικού κεφαλαίου.
«Ειδικεύονται στη λειτουργία, διαχείριση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων, στην κατανόηση βασικών αρχών βιολογικής καλλιέργειας, κανόνων γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικής συνείδησης και στον υπολογισμό του κόστους και του κέρδους στην επιχείρησή του» θα τονίσει κα Δαργινίδου.
Αναφορικά με τα ελαιόδεντρα που υπάρχουν στον χώρο του σχολείου και προορίζονται για αυτόν τον σκοπό, η κα Δαργινίδου δήλωσε ότι αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό για τους μαθητές και «ευτυχώς το σχολείο έχει μεγάλη έκταση και οι μαθητές μπορούν να καλλιεργούν τα δένδρα τους και να περιποιούνται τους κήπους τους. Είναι μια πολύ δημιουργική δουλειά για τους ίδιους».
Θα δημιουργήσουν τουρσιά και κομπόστ
Η διευθύντρια πληροφόρησε ότι οι παραγωγές των μαθητών δεν σταματούν εδώ. Τα παιδιά σε μεταγενέστερο χρόνο θα δημιουργήσουν και τουρσιά και κομπόστ για να έχουν λίπασμα να περιποιούνται τις καλλιέργειές τους. Το κομπόστ είναι φυσικό λίπασμα που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα κουζίνας: φρούτα, λαχανικά, κατακάθια καφέ κλπ). Το κομπόστ μπορεί να έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.
Πάντως αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά που ασχολούνται με έναν τομέα που οι περισσότεροι νέοι του “γυρνούν την πλάτη” και σίγουρα μόνο καλό έχει να τους προσφέρει.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News