Τα βλέμματα στραμμένα στον ποταμό Έβρο | xronos.gr
"ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" ΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τα βλέμματα στραμμένα στον ποταμό Έβρο

27/03/18 - 11:00
23435456-10.jpg

Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση έπληξε τη Ροδόπη, αλλά χωρίς προβλήματα 

Με πλημμυρικό φαινόμενο «φλερτάρει» ο Έβρος μιας και οι στάθμες των ποταμών κινούνται συνεχώς επί ξυρού ακμής. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει καθώς το σταθμήμετρο του Πυθίου έδειξε 5.88 μ, δηλαδή οκτώ πόντους πάνω από το όριο συναγερμού. Ως εκ τούτου, σε έκτακτη συνεδρίαση του, το ΣΟΠΠ της ΠΕ Έβρου αποφάσισε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων, ώστε να προκληθεί τεχνητή κατάκλυση στον κάμπο του Πυθίου. 


"Αν δεν γινόταν η τεχνητή κατάκλυση ενδεχομένως θα είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις και ανεξέλεγκτες πλημμύρες", θα πει στον "Χ" ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, μιλώντας στη ραδιοφωνική συχνότητα το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Μαρτίου και ενώ στο Πύθιο η στάθμη του νερού βρίσκονταν πάνω από το όριο συναγερμού. Την ίδια στιγμή αυξητική ήταν η τάση και στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου στα τμήματα του πετάλου όπου βρίσκεται στο Δέλτα. Το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκονταν μόλις 3 εκατοστά κάτω από το όριο συναγερμού. "Η κατάσταση είναι σοβαρή, παρακολουθούμε το φαινόμενο συνδυαστικά. 


Οι πλημμύρες του Έβρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα νερά που παροχετεύονται στις κοίτες των παραποτάμων εκτός του Έβρου ποταμού που έχει φέτος αρκετούς υδάτινους όγκους, έχουμε τον Τούντζα, τον Εργίνη, τον Άρδα και τον Ερυθροπόταμο. Είχαμε πολλές βροχές το τελευταίο διάστημα γι' αυτό και εδώ και 20 περίπου ημέρες στην  πολιτική προστασία βρισκόμαστε σε κατάσταση επιφυλακής". Προβληματισμό εκφράζει ο κος Πέτροβιτς και για το γεγονός "δεν έχουν λιώσει οι πάγοι στη Βουλγαρία". Το βέβαιο είναι ότι αν παραστεί ανάγκη και κριθεί σκόπιμο από τις τεχνικές υπηρεσίες θα γίνει τεχνητή κατάκλυση και σε άλλες περιοχές του Έβρου, στα αναχώματα, τα οποία εκτείνονται σε μία έκταση 190 χιλιομέτρων. 


Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στη Ροδόπη
Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στην Κομοτηνή και ευρύτερα τη Ροδόπη προκάλεσε η μεταβολή του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. 


Από τα καιρικά φαινόμενα δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής. Πάντως κατά τόπους η χαλαζόπτωση ήταν έντονη. 


Προβλήματα στη Θάσο
Προβλήματα στη Θάσο προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία. Το χαλάζι, οι ισχυροί άνεμοι και η έντονη βροχόπτωση που επικράτησαν το νησί τα ξημερώματα της Δευτέρας, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα σε κατοικίες, καταστήματα, σχολεία, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Θάσου. Κλειστά παρέμειναν το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Λιμεναρίων Θάσου, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στα κτίρια από την έντονη βροχόπτωση και τη χαλαζόπτωση. 
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr