Μικροκομοτηναίικα 07-02-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 07-02-2023

07/02/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 07-02-2023

Όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα αυτό που προέχει είναι η προστασία των πολιτών, η πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση και φυσικά η αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών.
Αλλά σαφώς και ο καθένας έχει την ατομική του ευθύνη να μην εκτίθεται στον κίνδυνο, ακόμα και αν χρειαστεί να αναβάλει για μία ή δύο ημέρες το χρόνο τις δουλειές του, ή τις ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχει.
Η συνήθης τακτική και πρακτική όμως σε τέτοιου είδους φαινόμενα, είναι πάντοτε οι περισσότεροι να τα βάζουν με τον κρατικό μηχανισμό που είναι ανεπαρκής και δεν προλαβαίνει, αλλά και με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναγκαία μηχανήματα, για να διατηρούν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους.
Φωνάζουν όμως και για τους μικρούς δρόμους πολλοί. Συνήθως είναι αυτοί οι οποίοι ασκούν και έντονη κριτική ότι υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Φυσικά ένα κράτος δεν μπορεί να συντηρεί ένα μηχανισμό από επαρκές προσωπικό και μηχανήματα μόνο για παρεμβάσεις δύο, ή τριών ημερών και να πληρώνονται για όλο το χρόνο.
Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και οι ιδιώτες εργολάβοι, μπορούν να επιστρατευτούν τα μηχανήματα τους, ακόμα και ο στρατός αν παραστεί μεγαλύτερη ανάγκη, μέχρι κοπάσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Και αν πολλοί φέρνουν και τα παραδείγματα του εξωτερικού, σαφώς σε όλες τις χώρες ΗΠΑ και Ευρώπη, υπάρχουν οι ίδιες επιπτώσεις από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και δρόμοι κλειστοί.

Αλλά δεν υπάρχει η ανούσια αυτή πολιτική αντιπαράθεση, όταν κάποιοι εκμεταλλεύονται στη χώρα μας τέτοιου είδους καταστάσεις. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες την κρατική μηχανή, για λάθος εκτιμήσεις, ολιγωρία στις παρεμβάσεις και για τη μικρή αποδοτικότητα, ακόμα και με τον υπάρχοντα μηχανισμό.


Αν αποδεχθούμε το σκεπτικό στην απόφαση του δημάρχου Ιάσμου, ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά χθες και σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων και των χαμηλών θερμοκρασιών, να υποθέσουμε ότι την υπόλοιπη Ροδόπη, δεν την αγγίζει το κρύο και οι ψυχροί βοριάδες; Ούτε το δήμο Αρριανών;
Αυτός είναι ο λόγος για τα κλειστά σχολεία, ή όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση ότι υπάρχει αδυναμία της δημοτικής αρχής να προμηθεύσει επαρκές πετρέλαιο στα σχολεία για τη θέρμανση τους;
Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα κινούνται οριακά με την προμήθεια καυσίμων, για να θερμανθούν οι σχολικές αίθουσες; Κύρια αιτία φυσικά, είναι γιατί δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο προϋπολογισμός και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και τα χρήματα που έστειλε το υπουργείο για αυτό το σκοπό.
Κι όλα αυτά, με ένα δήμο που υπολειτουργεί και κινείται οριακά παντού, εν μέσω της αναμονής της απόφασης, για το τι μέλλει γενέσθαι. Που από ότι φαίνεται βαδίζει με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με προβλεπόμενες ενστάσεις κλπ.
Επειδή όμως αναφερόμαστε σε σχολεία και παιδιά, που θα πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους και οι σχολικές αίθουσες θα πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά, δεν θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια από την πλευρά όλων να συνδράμουν σε καύσιμα;

Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη, οι υπόλοιποι δήμοι πού θα μπορούσαν να συμβάλλουν, ακόμα και ο στρατός, για να εφοδιάσουν με πετρέλαιο τα δημοτικά σχολεία, που είναι άμεση ανάγκη και προτεραιότητα; Κι ας βρεθεί η φόρμουλα αργότερα να αποζημιωθούν για αυτό;


Είχαν γίνει πολλές συλλήψεις μέχρι τώρα και αυτό φαίνεται από τα δελτία τύπου της αστυνομίας, για όσους διακινούσαν, ή πουλούσαν παράνομα τσιγάρα στην περιοχή μας. Και πολλές φορές μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών, που εντόπισαν τις γνωστές γιάφκες και τη διαδρομή.
Τα σημεία πώλησης ήταν χαρακτηριστικά όμως, όπως κάποια βαποράκια και μεσάζοντες στο παζάρι του Σαββάτου και στέκια σε γνωστή γειτονιά της Κομοτηνής, αλλά ακόμα και σε χωριά.
Φαίνεται όμως ότι μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και παρακολούθηση βρέθηκε η διαδρομή, εντοπίστηκαν οι διακινητές παράνομων καπνικών προϊόντων και έτσι σταμάτησε η παράνομη τροφοδοσία στην αγορά.
Φυσικά αυτά τα κυκλώματα ενδεχομένως θα βρουν αντικαταστάτες, αφού το κέρδος είναι μεγάλο. Πάντως πληροφορηθήκαμε ότι εδώ και καιρό στέρεψε η αγορά παράνομων τσιγάρων.
Τα προμήθευαν με 2 ευρώ ανά πακέτο, στη μισή τιμή δηλαδή από τα νόμιμα κι για να ασχολούνται με αυτό με κίνδυνο να πιαστούν στο δόκανο των αρχών, μάλλον ήταν προσοδοφόρα «επιχείρηση».
Η μόνη διέξοδος τώρα για φτηνότερα τσιγάρα είναι πλέον η Βουλγαρία, που εκεί βέβαια είναι μικρότερη η διαφορά στην τιμή με ένα ευρώ παραπάνω στο πακέτο, αλλά νόμιμα. Δύσκολοι καιροί για παράνομους.

Και παραφράζοντας βέβαια το στίχο του Τσιτσάνη, που αναφερόταν σε κάποια άλλα προϊόντα, «τώρα κλαίνε όλα τα αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια», μάλλον οι έχοντες την κακιά συνήθεια να καπνίζουν, να προμηθεύονται καλύτερα νόμιμα τα τσιγάρα τους.


Βλέποντας ότι οι δημοσκοπήσεις, κατευθυνόμενες ή ανεπηρέαστες ακόμα, δεν είναι θετικές για το κόμμα του ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και πάρα το μπαράζ επικοινωνιακών επιθέσεων με την πρόταση μομφής και τη μη συμμετοχή στις ψηφοφορίες της βουλής εναντίον της κυβέρνησης, τα βάζει τώρα με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Προσπαθώντας να αποδομήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί επικείμενων και υποθετικών συνεργασιών με τη Νέα Δημοκρατία τη μεθεπόμενη των εκλογών, ανέφερε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι το θύμα των υποκλοπών θα συγκυβερνά με το θύτη και το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου».
Με αυτό τον τρόπο βέβαια αντιλαμβάνεται ότι χτίζει τοίχο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και ήδη δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον Νίκο τον Ανδρουλάκη, που ανέφερε ότι «η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε».
Και αναφέρει ότι «δεν δέχεται προοδευτικά μαθήματα από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ και ακροδεξιάς των ΑΝΕΛ». Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.
Και όσοι έκτισαν την κυβερνητική τους θητεία με την πιο ανίερη συμμαχία που υπήρχε ποτέ, αφού δεν απευθύνθηκαν τότε στα προοδευτικά κόμματα, αλλά στα δεξιότερα της δεξιάς, προφανώς δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα σε κανέναν.
Προσπαθούν να κρύψουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, αλλά το παρελθόν τους κυνηγάει. Και το περήφανο αυτό μήνυμα όπως το αντιλαμβάνονται του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, το αναπαρήγαγαν και πολλοί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.
Ξεχνώντας ότι είναι η ώρα των συνεργασιών και θα πρέπει να ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με όλα τα κόμματα. Και όχι της περιχαράκωσης και του δήθεν ανένδοτου αγώνα, που μάλλον θα αποδειχθεί μία κακή πολιτική εκτίμηση και πρακτική για το κόμμα τους.
Ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες έχουν πάψει πλέον να πιστεύουν στο άσπρο και μαύρο, στους προοδευτικούς και συντηρητικούς, τους κακούς και καλούς. Έννοιες που ίσως παλιότερα να είχαν κάποια σημασία. Αλλά τώρα που δοκιμάστηκαν όλοι στην εξουσία, μάλλον έχασαν και το νόημα τους.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr