Μικροκομοτηναίικα 10-01-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 10-01-2023

10/01/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 10-01-2023

Ηρεμία φαίνεται να επικρατεί στο μέτωπο της περιφέρειας εν όψει των περιφερειακών εκλογών, γιατί προφανώς ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον και ειδικά ενόψει των εθνικών εκλογών, που τα αποτελέσματα τους φυσικά θα επηρεάσουν και τους υποψηφίους.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εκλογές στις περιφέρειες είναι καθαρά πολιτικές, με τη στήριξη των κομμάτων, την κινητοποίηση των τοπικών κομματικών στελεχών, αλλά και τη συμπαράσταση των τοπικών βουλευτών.
Προς το παρόν η ηρεμία αυτή φαίνεται ότι ευνοεί την παράταξη της διοίκησης και «παίζει μπάλα», αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους, σε ένα άδειο γήπεδο, ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.
Που ήδη έχει συμπληρώσει κατά μεγάλο ποσοστό το επόμενο ψηφοδέλτιο, με τους εν δυνάμει συμβούλους του και τα στελέχη που προσχώρησαν στην παράταξη, αλλά και νεότερους, που θα δώσουν και τη μάχη για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όσο για το αντίπαλο στρατόπεδο της Περιφερειακής Σύνθεσης, ενώ πριν από καιρό δήλωναν ότι είναι έτοιμοι κατά μεγάλο βαθμό και ότι έχουν και νέα στελέχη το δυναμικό τους, προς το παρόν, δεν έχει φανεί κάτι δημόσια και επίσημα.
Να υποθέσουμε ότι υπάρχει μία ηρεμία λόγω των εορτών; Ότι γίνεται μία προσπάθεια για να δοθούν λίγο αργότερα στη δημοσιότητα ονόματα που θα στελεχώσουν την παράταξη για να δώσουν τη μάχη; Η κάτι άλλο;
Κι όπως πληροφορούμαστε ενδεχομένως αυτό θα γίνει προς το τέλος του Ιανουαρίου, αλλά όχι στο σύνολο των ονομάτων. Εκτός αν περιμένουν τις εθνικές εκλογές για να ανεβάσουν ταχύτητες.

Πάντως η καθυστέρηση αυτή, μάλλον λειτουργεί υπέρ του Χρήστου Μέτιου. Όπως και μια διαφαινόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις.


Το ποιο θα είναι όμως πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα επηρεάσει φυσικά και την ενδεχόμενη προς το παρόν υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, που θα μπορούσε βέβαια να επηρεάσει το κλίμα της ευφορίας, αλλά και το υπάρχον αυτοδιοικητικό σκηνικό.
Από τη στιγμή που δεν δηλώνεται όμως επίσημα, μάλλον δεν μπορεί να επηρεάσει και τα πράγματα. Μένει προς το παρόν, αν ευοδωθεί τελικά, η ήδη εκπεφρασμένη από τον ίδιο, υποψηφιότητα Κώστα Κατσιμίγα, που ζητάει ένα ενιαίο μέτωπο σύμπραξης δυνάμεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για να κατέλθει ως υποψήφιος.
Άλλο όμως οι ευσεβείς πόθοι και άλλη η πραγματικότητα. Αφού ήδη ακόμα υπάρχει η συνεργασία Μέτιου –Σιμιτσή, παρόλο που ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Να υποθέσουμε ότι κάποια στελέχη του θα συνεχίσουν τη συνεργασία αυτή;
Και τελικά αν δεν ευοδωθεί τίποτα από όλα αυτά και επειδή στην πολιτική δεν υπάρχουν κενά, θα δούμε άραγε να ξεφυτρώνει μία νέα υποψηφιότητα που θα καλύψει ένα τρίτο ισχυρό πόλο, ή δύο υποψήφιοι που θα στηρίζονται από τα κόμματα τους αντίστοιχα;
Ο χρόνος όμως μετρά αντίστροφα για τους αντιπάλους, όπως και το ήρεμο πνεύμα που επικρατεί προς το παρόν, δίνοντας το περιθώριο στον νυν περιφερειάρχη να κάνει τις δικές της στρατηγικές κινήσεις, να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο και να προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές.

Στην πολιτική όμως πάντα εν δυνάμει αντίπαλοι δεν είναι μόνο οι άλλες παρατάξεις και οι επικεφαλής, αλλά και ο ίδιος ο εαυτός τους, ή και τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγουν οι υποψήφιοι μέχρι τις εκλογές.


Και έτσι ο Χρήστος Μέτιος ήδη άρχισε να δίνει επικοινωνιακά και σε δόσεις, το υπάρχον μέτωπο δυνάμεων της παράταξης τους, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι αρραγές και χωρίς διαρροές, με τα στελέχη του. Αλλά και ανακοινώνοντας και αυτούς που συνεργάστηκε μαζί τους, μετά την ανεξαρτητοποίηση από την παράταξη Τοψίδη.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, θεωρούνται μάλλον βέβαιες οι υποψηφιότητες του προέδρου του ιατρικού συλλόγου Λούρμπα Βασίλη και της υπεύθυνης του Μεγάρου Ζωής Κοσμίδου.
Θετική έκπληξη όμως θεωρείται η υποψηφιότητα του επιχειρηματία και δημοτικού συμβούλου Νίκου Παπακωνσταντίνου, που θα δώσει τη μάχη τώρα στο δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Όπως αντίστοιχα έκπληξη ήταν και η εκλογή του σε καλή θέση στις δημοτικές εκλογές, αλλά και η παρεμβατικότητα του, καθώς και οι προτάσεις του στα δημοτικά συμβούλια.
Υποψήφιοι επίσης θα είναι και ο Τζιχάν Ιμάμογλου αλλά και οι άλλοι μειονοτικοί του σύμβουλοι, πλην του Ταρκάν Μουλταζά, που έβαλε ήδη πλώρη ως υποψήφιος, να διεκδικήσει το δήμο Αρριανών.
Και φυσικά το πιο πιθανό σενάριο, κόντρα στη φημολογούμενη κάθοδο του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη στις εθνικές εκλογές, μάλλον είναι η συμπόρευση του για άλλη μία φορά, με την παράταξη Μέτιου.
Επίσης γρίφος είναι και το τι θα πράξει τελικά η Φελίνα Καζάκου, η οποία βέβαια είναι περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη Τοψίδη, αφού έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με πρόσφατη συνέντευξη της στο Χρόνο.
Αναζητά δίαυλο επικοινωνίας με την παράταξη Μέτιου, υπάρχει το ενδεχόμενο καθόδου της στις εθνικές εκλογές όπως φημολογείται, η θα παραμείνει στην παράταξη Τοψίδη; Μένει να το διευκρινίσει επίσημα.

Πάντως όσον αφορά την υποψηφιότητα Τσαλικίδη, είναι σαφές πλέον ότι με τα νέα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην παράταξη, σε περίπτωση εκλογής του Χρήστου Μέτιου, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει την τετραετή θητεία στην αντιπεριφέρεια.


Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε για άλλη μία φορά ότι όσα γίνονται στο δήμο Ιάσμου με τις καθημερινές αποφάσεις του δημάρχου, μέσω της σελίδας του κοινωνικής δικτύωσης, καταλογίζονται ως πρωτόγνωρα φαινόμενα και ανεξήγητα πολλές φορές.
Έτσι το είδαμε και αυτό, αλλά και ενδεχομένως και πόσα άλλα έχουμε για να δούμε τελικά, στην αντιφατική πολιτική και τακτική του δημάρχου. Αφού με ανακοίνωσή του μας γνωστοποιούσε ότι αναστέλλονται οι πληρωμές των τελών ύδρευσης για τους καταναλωτές του δήμου έως 28/2.
Επικαλούμενος μάλιστα επιτακτικούς λόγους εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος. Ενώ μια ημέρα πριν δήλωνε ότι από χθες τη Δευτέρα, όλες οι υπηρεσίες του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.
Δηλαδή για να καταλάβουμε ο δήμος δεν λειτουργούσε μέχρι τώρα, αφού με αυτόν τον τρόπο το διαβεβαιώνει και ο ίδιος ο δήμαρχος. Φυσικά με τις δικές του αποφάσεις και τον τρόπο που διοικεί.
Ο ίδιος καρατόμησε και μετακίνησε πλήθος υπαλλήλων, προϊσταμένων και διευθυντών, αλλά και στελεχών του δήμου, όπως και συνεργατών. Και με την πολυήμερη απουσία του και χωρίς να διεκδικεί κάτι για το δήμο του όπως φάνηκε, δεν πέρασαν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα.
Απών από τα Θεοφάνεια στο δήμο του, αλλά δεν καταλαβαίνουμε και τη χρησιμότητα μιας συνάντησης για το καλό το δήμου υποτίθεται, με τον δήμαρχο ενός τουρκικού δήμου. Που μάλλον σχετίζεται με τη γνωστή εκδήλωση μνήμης για τον Αχμέτ Σαδήκ στην Κεσσάνη.
Που με το ζόρι γέμισαν ένα λεωφορείο οι του μειονοτικού κόμματος, αλλά παρευρέθηκε και ο αντίπαλος του Ιμάμ Τζανέρ. Και φυσικά οι Τούρκοι αξιωματούχοι έδωσαν ρεσιτάλ ανθελληνισμού, με απειλές εναντίον της χώρας μας.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr