Μικροκομοτηναίικα 17-01-2022 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 17-01-2022

17/01/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 17-01-2022

Κάνοντας μία πιο νηφάλια αποτίμηση της επίσκεψής του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή μας θα σταθούμε στα θετικά, στα αρνητικά, αλλά στο μήνυμα πού βγαίνει ως τελικό συμπέρασμα. Αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάτι θετικό πάντα προκύπτει σε ένα τόπο, με την επίσκεψη ενός πρωθυπουργού.
Έστω και αν πολλοί ανέβασαν τον πήχη ψηλά, εκτιμώντας ότι θα λυθούν πολλά χρονίζοντα προβλήματα και ίσως απογοητεύτηκαν. Υπάρχει βέβαια και μία λογική που ασπάζονται και πολλοί πολίτες, ότι καλύτερα που δεν εξαγγέλλουν προεκλογικά, αυτά που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν.
Και τουλάχιστον σε αυτό θα έπρεπε να είναι ειλικρινείς όλοι, για να γνωρίζουμε και τι μας περιμένει. Γιατί από μεγάλα στρατηγικά σχέδια, προγράμματα και οράματα, έχουμε ακούσει δεκάδες φορές μέχρι τώρα, τα οποία βέβαια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Πήραμε πολλά συνήθως αποφαίνονται οι κυβερνητικοί βουλευτές, αναφέροντας το εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά στην Αλεξανδρούπολη, το μεταφορικό ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις, αλλά θα το δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και κατοχυρώσαμε τους συνοριοφύλακες για το νομό και τη Σχολή Εργοθεραπείας.
Εκεί βέβαια αβίαστα μπαίνει ένα ερώτημα. Γιατί μας τα υπόσχονταν οι τοπικοί παράγοντες, αφού τίποτα δεν ήταν σίγουρο και τώρα το επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός; Αλλά οι 100 συνοριοφύλακες γίνονται 75 και η σχολή θα λειτουργήσει τον μεθεπόμενο χρόνο.
Δύο φορές έκανε αναφορά για τη Ροδόπη ο πρωθυπουργός στην πολιτική του ομιλία. Τη μία για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν για το φράγμα του Ιασίου, αλλά και του Κομψάτου, που πρέπει να γίνουν ανέφερε, αλλά το ξεπέρασε γρήγορα.

Και την άλλη για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά αποφεύγοντας να δεσμευτεί στη διεύρυνση του γεωγραφικά, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των πρυτανικών αρχών, να γίνει περιφερειακό.


Όσο για το όραμα ότι θα γίνει ενεργειακό κέντρο η Θράκη το έχουμε ακούσει και από πολλές κυβερνήσεις πριν και εξάλλου είναι ένας σχεδιασμός χρόνων που υλοποιείται σταδιακά. Και θα συνεχίσει να προχωρά, με κάθε κυβέρνηση.
Στην πολιτική υπάρχει και συνέχεια, όπως και στην περίπτωση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οφείλεται στην απόφαση ενός υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν υπάρχει πολιτικός πολιτισμός, θα πρέπει να γίνεται και σε αυτό αναφορά.
Ακόμα το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θράκη μάλλον έρχεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που υλοποιούνται από την περιφέρεια. Τα θετικά λοιπόν ήταν η επίσκεψη του κλιμακίου, κάποιες δεσμεύσεις υπουργών για χρηματοδοτήσεις στην αυτοδιοίκηση και στα μεγάλα έργα στην ενέργεια.
Αν δεν εξειδικευτούν συγκεκριμένα όλα αυτά όμως, θα θυμίζουν μάλλον το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, που ουδείς γνωρίζει πότε θα υλοποιηθούν. Ζήσαμε και τα επικοινωνιακά περιφερειακά συνέδρια επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Συνεπώς η επίσκεψη μπορεί να καταλογιστεί πέραν όλων αυτών, μάλλον προεκλογικού χαρακτήρα κατά μεγάλο ποσοστό, αφού δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους φορείς να συνομιλήσουν με υπουργούς και προφανώς ήταν και η έναρξη ενός προεκλογικού αγώνα που αρχίζει από τη Θράκη.
Ακόμα επικοινωνιακά συσπείρωσε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θα είναι υποψήφιος στο νομό Έβρου, σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα.
Βέβαια οι πρωθυπουργοί έχουν τη δυνατότητα βάσει του νόμου να θέσουν υποψηφιότητα σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και στο τέλος να επιλέξουν σε ποια από αυτές θα πάρουν την έδρα.

Για αυτό να μην ανησυχούν οι Εβρίτες υποψήφιοι. Γιατί στη Θράκη διαχρονικά πολλοί αρχηγοί δήλωσαν υποψήφιοι, αλλά στο τέλος επέλεξαν την έδρα που εκλέγονται από άλλους νομούς, λειτουργώντας συμβολικά και υποστηρικτικά.


Και φυσικά τοποθετήθηκε στο ζήτημα της στήριξης και του χρίσματος που δίνει η Νέα Δημοκρατία στον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, κάτι εντελώς φυσιολογικό και αναμενόμενο.
Επισφραγίζοντας το πλαίσιο της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλοβοήθειας που θα υπάρξει από την περιφερειακή αρχή για τις εθνικές εκλογές και αντίστοιχα όταν έρθει η ώρα η στήριξη του κομματικού μηχανισμού στην υποψηφιότητά του Χρήστου Μέτιου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στα στελέχη τους.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες στο αν θα είναι υποψήφιος ο Χρήστος Μέτιος με τη στήριξη του κόμματος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουν ξεκαθαριστεί πολλά πράγματα και τίποτα δεν θυμίζει, από το κλίμα των προηγούμενων εκλογών.
Που ήταν διχασμένο το κόμμα τότε από τις υποψηφιότητες που υπήρχαν, τις αντιδράσεις των αντιπεριφερειαρχών, ενώ τώρα πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επέστρεψαν στην παράταξη που στηρίζει το κόμμα.
Και οι εν ενεργεία περιφερειακοί σύμβουλοι που ήταν αντίπαλοι με το Χρήστο Μέτιο στις προηγούμενες εκλογές, προσχώρησαν στην παράταξη του και θα δώσουν μαζί τη μάχη.
Και φυσικά είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα τον στήριζε ο πρωθυπουργός, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Χρήστος Μέτιος, ήταν ο μοναδικός που είχε βάλει την υπογραφή του για τη στήριξη της υποψηφιότητας Μητσοτάκη, στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος.

Σαφώς υπάρχουν κάποιες τάσεις που σκέφτονται διαφορετικά μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ή είναι δυσαρεστημένοι με τους μεν ή με τους δε, αλλά αυτό ήταν μία κατάσταση που επικρατούσε και πάντοτε στο κόμμα. Όπως και στα περισσότερα κόμματα στην περιοχή μας και όχι μόνο.


Εκτός των επισήμων συναντήσεων που έγιναν, στο περιθώριο αρκετοί υπουργοί έκαναν και πολλές ανεπίσημες συναντήσεις. Όπως και τα κομματικά στελέχη από τα κεντρικά. Για να συζητήσουν προβλήματα που δεν αναλύονται στο δημόσιο λόγο, αλλά και να καταλήξουν αντίστοιχα στην επιλογή των προσώπων για το εθνικό ψηφοδέλτιο.
Ομάδες πολιτών επίσης είδαν υπουργούς και για να διαμαρτυρηθούν για πολλά ζητήματα. Όπως μια ομάδα πολιτών κα αυτοδιοικητικών από τον Ίασμο, που ενημέρωσαν δια ζώσης τον αρμόδιο υπουργό, για τα θέματα που έχουν προκύψει στο δήμο, με τις ενέργειες και τις αποφάσεις του δημάρχου Ιάσμου.
Ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες των ελέγχων και των ενδεχόμενων αποφάσεων που θα πάρουν από τα κεντρικά, όπως ακριβώς διέταξε ο υπουργός. Και από ότι φαίνεται οι αποφάσεις αυτές μάλλον είναι ήδη ειλημμένες και είναι θέμα χρόνου για να ανακοινωθούν.
Ακόμα και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στους δήμους συναντήθηκαν με υπουργούς, για να προωθήσουν κάποια ζητήματα του τόπου, ενόψει βέβαια των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ώστε να φανεί ότι διεκδικούν για τον τόπο. Και σε κάποιους ενέδωσαν οι υπουργοί, ιδιαίτερα σε αυτούς που πρόσκεινται ιδεολογικά περισσότερο στο κόμμα τους. Και αυτό θα φανεί εν καιρώ. Άσχετα βέβαια αν είναι στην συμπολίτευση, ή στην αντιπολίτευση.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr