Θρακιώτικο λάδι: Μια δυναμική παραγωγή | xronos.gr
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ»

Θρακιώτικο λάδι: Μια δυναμική παραγωγή

12/11/19 - 10:00

Με μεγάλη συμμετοχή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ορθές πρακτικές από τη συγκομιδή ως την τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και ο ρόλος της οργανοληπτικής αξιολόγησης»

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» συνδιοργάνωσε με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (16:00-20:00), ενημερωτική εκδήλωση στην Κομοτηνή, με θέμα «Ορθές πρακτικές από τη συγκομιδή ως την τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και ο ρόλος της οργανοληπτικής αξιολόγησης» στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης».

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και όλοι συνομολόγησαν ότι το θρακιώτικο λάδι είναι μία δυναμική παραγωγή που χρειάζεται στήριξης και περαιτέρω ανάδειξης.

Το πρόγραμμα «νέα γεωργία για τη νέα γενιά»
Για ένα «καινοτόμο εγχείρημα» που στόχο έχει «να υποστηρίξει την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων σε όλη την αλυσίδα του αγροδιατροφικού κλάδου», έκανε λόγο η Έφη Λαζαρίδου διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος, το οποίο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ενημέρωσε: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που αφορούν πρώτον στην ανάπτυξη και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, δεύτερον την υποστήριξη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, τρίτον την υλοποίηση κάποιων βασικών υποδομών». Ωφελούμενοι είναι παραγωγοί έως 40 ετών κι αυτό το διάστημα πολλά προγράμματα βρίσκονται στη διαδικασία των αιτήσεων.

Ψηλά στην παραγωγή, χαμηλά στη γνώση
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την PARATUS Europe Ltd. Ο Ιωάννης Καρβέλας, γενικός διευθυντής της εταιρείας PARATUS Europe Ltd. και πιστοποιημένος ProOlive Oil Expert, παρουσίασε τις κατηγορίες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, πως δημιουργείται και τι ελαττώματα μπορεί να παρουσιαστούν λόγω κακών πρακτικών σε συγκομιδή, ελαιοτριβείο, αποθήκευση, τυποποίηση. «Γευόμαστε, μυρίζουμε και δοκιμάζουμε ώστε να ξεχωρίζουμε» είπε ο κος Καρβέλας, πληροφορώντας ότι η Ελλάδα είναι η 4η χώρα παραγωγής λαδιού παγκοσμίως, ωστόσο «έχουμε μείνει πίσω σε γνώση και βοήθεια από την επιστημονική κοινότητα». Σύμφωνα με τον ειδικό στην Ελλάδα έχουμε αρκετή παραγωγή, αλλά στερούμε στην τυποποίηση και εμπορευόμαστε «χύμα λάδι που σε κανένα προϊόν το χύμα δεν έχει μέλλον».

Αναφορικά με τις θρακιώτικες ποικιλίες Μαρώνειας και Μάκρης, τις χαρακτήρισε «εξαιρετικές». Κι έδωσε ένα ακόμη στοιχείο για τους παραγωγούς της περιοχής μας: «Επειδή η περιοχή είναι από τις ανερχόμενες στον ελαιοκομικό χάρτη της χώρας υπάρχει θέληση για μάθηση, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στις παραδοσιακές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας όπου όλοι νομίζουν πως τα ξέρουν όλα».

Σύμμαχος το ΕΒΕΡ
«Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που αφορούν στην ενημέρωση, ιδίως σε προϊόντα που έχουν ιστορική σχέση με την περιοχή όπως η ελιά και το λάδι» μετέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντικό όπλο» την ενημέρωση, για «να ανταπεξέρχονται οι επαγγελματίες στις δυσκολίες της εποχής».

Επεσήμανε επίσης, ότι το ΕΒΕΡ πήρε απόφαση ίδρυσης αγροτικού τμήματος, για την καλύτερη ενημέρωση και δικτύωση των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα ν. Ροδόπης. «Στόχος να συνδεθεί ο πρωτογενής με τον δευτερογενή τομέα για να υπάρχει αποτέλεσμα προς όφελος όλων», είπε. Τέλος, για το λάδι συγκεκριμένα, ο κος Γραβάνης έκανε λόγο για «σήμα κατατεθέν» του τόπου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr