Χρ. Τοψίδης: Θα παραθέσω στον πρωθυπουργό αναπτυξιακά έργα που θέλουμε να προχωρήσουν | xronos.gr
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Χρ. Τοψίδης: Θα παραθέσω στον πρωθυπουργό αναπτυξιακά έργα που θέλουμε να προχωρήσουν

01/11/25 - 9:00
Χρ. Τοψίδης: Θα παραθέσω  στον πρωθυπουργό  αναπτυξιακά έργα  που θέλουμε να προχωρήσουν

Πολυθεματική συζήτηση του περιφερειάρχη ΠΑΜΘ με αφορμή την βράβευση της Περιφέρειας με την πρώτη θέση ανάμεσα στους πιο δυναμικούς αναδυόμενους προορισμούς της Ευρώπης  

Στις προτεραιότητες να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή αρδευτικών δικτύων στο φράγμα Ιασίου - Παραμένουν στις μελέτες για το φράγμα Κομψάτου

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm εφ’ όλης της ύλης, με αφορμή τη βράβευση της Περιφέρειας στην πρώτη θέση ανάμεσα στους πιο δυναμικούς αναδυόμενους προορισμούς, ως Europe’s Leading Emerging Destination 2025 στα World Travel Awards στην πορεία των έργων υποδομής και στον στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και μεγάλα αναπτυξιακά έργα
Σχετικά με τα θέματα που θα θέσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσία του στην Κομοτηνή, το πιθανότερο την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ο Χρ. Τοψίδης ενημέρωσε πως θα τοποθετηθεί «κυρίως σε αναπτυξιακά έργα που θέλουμε να προχωρήσουν».

Ένα από τα σημαντικά έργα είναι το φράγμα του Ιασίου, προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ, για το οποίο έχουν ήδη κατατεθεί οι απαραίτητες μελέτες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στόχος είναι να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα η κατασκευή των δικτύων άρδευσης.

Αναφορικά με το φράγμα του Κομψάτου, το οποίο για περισσότερο από μισό αιώνα συζητάει η Ροδόπη, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα έχουμε έτοιμες όλες τις μελέτες και θα ζητήσουμε μία τρίμηνη παράταση, ώστε να ολοκληρωθούν μία με δύο επιπλέον μελέτες στο πρώτο εξάμηνο». Το έργο αυτό, όπως ανέφερε, θα τεθεί επίσης προς συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Υποστήριξη Πανεπιστημίου και Δήμων «γίνεται ήδη από τα αρμόδια Υπουργεία»
Ο Χριστόδουλος Τοψίδης αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σημειώνοντας ότι «ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τα αρμόδια Υπουργεία».

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συζητήσει θέματα που του έθεσαν οι δήμαρχοι, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα τους σε όλα τα ζητήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής με το σιδηροδρομικό δίκτυο, που δεν έχει προχωρήσει, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και παραγωγής, ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

«Στόχος μας ο τουρισμός 12 μηνών»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τουρισμό, αναφερόμενος στην εφαρμογή που λειτουργεί εδώ και δύο μήνες μετά από παρουσίασή της μαζί με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή, μέσω της οποίας όλοι μπορούν να υποβάλουν ιδέες για την ανάπτυξη του τουρισμού. «Στόχος μας είναι να πετύχουμε 12 μήνες τουρισμό», τόνισε με αφορμή την βράβευση της Περιφέρειας στην πρώτη θέση ανάμεσα στους πιο δυναμικούς αναδυόμενους προορισμούς της Ευρώπης.

Ο ρόλος της Περιφέρειας
Σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων - αιτημάτων που υποβάλλονται στην Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης εξήγησε: «Από την πλευρά της, η Περιφέρεια μεταφέρει τα ζητήματα στα αρμόδια Υπουργεία και γνωμοδοτεί. Αν η κεντρική διοίκηση αποφασίσει κάτι, τότε εμείς το διεκπεραιώνουμε».

Η ευχή που προκάλεσε αντιδράσεις
Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωσή του κατά τη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου, όπου ευχήθηκε «χρόνια πολλά στους μειονοτικούς Έλληνες Μουσουλμάνους». Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm διευκρίνισε: «Εννοούσα χρόνια πολλά σε όλους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, γιατί στον πόλεμο του 1940 πολέμησαν και οι Μουσουλμάνοι. Αφορούσε την 28η Οκτωβρίου».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr

ΑΡ. ΜΗΤ: 232265

mit-logo