Ικανοποίηση Μέτιου για τα πεπραγμένα της διοίκησης το 2022 | xronos.gr
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ικανοποίηση Μέτιου για τα πεπραγμένα της διοίκησης το 2022

02/02/23 - 8:00
Ο Χρήστος Μέτιος κατά τον απολογισμό για το 2022

Ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ που είναι αυξημένο φέτος. Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης 

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε απολογισμό των πεπραγμένων για το 2022.

Προλογικά θύμισε ότι το 2019 παρουσίασε το σχέδιο της παράταξής του και ενημέρωσε ότι αυτό αριθμεί σήμερα πάνω από 600 έργα και δράσεις. Αναφέρθηκε στο 2022: «Μέσα στο 2022 είχαμε την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ. Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σύνολο πόρων πάνω από 639 εκ. ευρώ. Αυξημένο κατά 182 εκ. ευρώ. Η απόφαση με το ιδιαίτερα αυξημένο ποσό του ΕΣΠΑ, σαφώς μας ικανοποιεί και είναι η πρώτη μεγάλη και σημαντική απόφαση».

Η απορρόφηση του υπάρχοντος ΕΣΠΑ μέχρι το 2022 από τα 457 εκ. ευρώ απορροφήθηκαν περίπου τα 380 εκ. ευρώ είπε ο κος Μέτιος. «Το ποσό αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε επίπεδο χώρας, μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία» ανέφερε.

Τι έκανε η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ το 2022;
Στη συνέχεια αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια έργα και δράσεις της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ μέσα στο 2022 ξεκινώντας από την μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας για τις επιχειρήσεις, που δόθηκε λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Να σημειωθεί ότι η καταβολή της μη επιστρεπτέας πέρασε από “40 κύματα” μέχρι τελικά να πιστωθεί, καθώς είχε υπάρξει το γνωστό “σίριαλ” με τη ΔΕΣΜΟΣ και τελικά δόθηκε λύση με την ίδρυση του παρατήματος ΕΦΑΠΑΕ ΑΜΘ στην Κομοτηνή.

«Μέσα στο 2022 ολοκληρώθηκε η μη επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Περιφέρειά μας πρότεινε ένα διαφορετικό πρόγραμμα (ενίσχυσης) και σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών επωφελήθηκε. Δόθηκαν περίπου 60 εκ. ευρώ σε 22.624 επιχειρήσεις στην ΑΜΘ» δήλωσε.

Στάθηκε επίσης στην στήριξη των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της ΑΜΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ «είχαμε πάνω από 14 εκ. ευρώ πληρωμές για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Αυτά αφορούν επιγραμματικά το ΕΣΠΑ».

Στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων που πλέον λέγεται Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) «άλλαξε ο τρόπος που εντάσσουμε τα έργα. Θα βγαίνουν προσκλήσεις και θα δηλώνουν ενδιαφέρον πολίτες και φορείς, θα αξιολογούνται και μετά θα εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους» δήλωσε ο Χρήστος Μέτιος.

Μέσα στο 2022 τα έργα και οι δράσεις που είχε η Περιφέρεια και μέσω των τροποποιήσεων αφορούν 824 έργα και δράσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες «ολοκλήρωσαν μια σειρά από έργα για όλες τις βασικές μας συντηρήσεις. Βασικές συντηρήσεις που έχει στην ευθύνη της η Περιφέρεια ΑΜΘ, αφορούν δρόμους, κτίρια, έργα ηλεκτροφωτισμού, κοπή χόρτων, καθαρισμό ρεμάτων κτλ. Ολοκληρώθηκαν αρκετά έργα μέσα στην θητεία μας».

Σε αυτό το σημείο ο περιφερειάρχης άρχισε περιληπτικά να αναφέρει έργα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Έτσι για τη Ροδόπη είπε πως «ολοκληρώσαμε για την θητεία μας 20 έργα με 6,7 εκ ευρώ. Τώρα εκτελούνται 11 έργα, 10 εκ. ευρώ και αυτά αφορούν τους δρόμους. Για τα αντιπλημμυρικά ολοκληρώθηκαν πέντε έργα με 1,1 εκ. ευρώ και εκτελούνται έξι έργα με 1,1 εκ. ευρώ».

Στάθηκε και στην ένταξη έργων σε κάθε ΠΕ και στη Ροδόπη ξεχώρισε την αντιπλημμυρική προστασία στο βόρειο Τμήμα του Δήμου Κομοτηνής 1,3 εκ. ευρώ και «σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και είναι έργο του Δήμου, εντάξαμε την αναβάθμιση 19 αύλειων χώρων σε σχολεία». Μικρή αναφορά έκανε και στη συμβασιοποίηση της αποκατάστασης της πεσμένης γέφυρας Κομψάτου, όπως και τη γέφυρα του Κοσμίου 2,2 εκ. ευρώ μεταξύ άλλων.Ο Αρ. Χουρμουζέλης για τον τουρισμό
Απολογισμό έκανε και ο περιφερειακός συμπαραστάτης Αργύρης Χουρμουζέλης, ο οποίος για άλλη μια φορά παρουσίασε με ενδιαφέρον την άποψή του για τον τουρισμό στην Περιφέρεια ΑΜΘ. «Η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει εισπράξει την ανάλογη μερίδα που της ανήκει στη βιομηχανία του τουρισμού λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών και δεν εννοώ τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Όλη η νότια πλευρά της Περιφέρειας περικλείεται από θάλασσα και η βόρεια από βουνά και δάση.

Στη παραθαλάσσια περιοχή υπάρχουν ελάχιστοι νόμιμοι (παραθεριστικοί) οικισμοί. Σήμερα λόγω της έλλειψης οικιστικών σχεδίων τα αγροτεμάχια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντός του οικιστικού σχεδίου περισσότερα του ενός οικοπέδου, πωλούνται ως σύνολα και περιέρχονται σε πολίτες άλλων χωρών που τοποθετούν τροχόσπιτα ή σκηνές. […] Η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει Να ζηλέψει τίποτα από άλλες τουριστικές Περιφέρειες» είπε χαρακτηριστικά.

Τι ξεχώρισε ο Ν. Τσαλικίδης για το 2022;
Πέραν του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμπαραστάτη, απολογισμό έκαναν οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και οι θεματικοί. Έτσι λοιπόν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης έκανε τον δικό του απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε.

«Αυτό το έτος που πέρασε επιδιώξαμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα. Είχαμε μεγάλες καταστροφές με πλημμύρες και είχαμε μια μεγάλη πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος» είπε προλογικά. Ο κος Τσαλικίδης ανέφερε ότι περίπου 20 εκ. ευρώ «έχουν εκτελεστεί και δρομολογήθηκαν έργα για την ΠΕ Ροδόπης. Συγχρόνως ωρίμασαν περίπου 15 εκ. ευρώ μελέτες για έργα».

Ως μεγάλα έργα ξεχώρισε την αποκατάστασης της γέφυρας στον ποταμό Κομψάτο, την κατασκευή αναβαθμού στον ποταμό Κομψάτο την αποκατάσταση φθορών της γέφυρα του ποταμού Λίσσου στην περιοχή Ξυλαγανή-Ιμέρου, την συντήρηση εθνικού δικτύου με 3 εκ. ευρώ, την αποκατάσταση ιρλανδικής διάβασης στην περιοχή της Γρατινής, τον δρόμο Μαρώνεια-Δίκελλα, μεταξύ άλλων.


Στα αντιπλημμυρικά έργα ξεχώρισε την αντιπλημμυρική προστασία με μελέτες στην ανατολική πλευρά της Ροδόπης και «κατά μήκος όλου του ποταμού Λίσσου δημοπρατήθηκε έργο 3,5 εκ. ευρώ».

Αναφορά έκανε και στον καθαρισμό των ρεμάτων, καθώς ζήτησε από το Υπουργείο να θεσμοθετηθεί νόμος για τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων, «που θα λύσει προβλήματα ακόμα και σε εθνικό επίπεδο. Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε λεπτομέρειες για αυτή την πρόταση».

Επιπλέον ο Νίκος Τσαλικίδης έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι Ιμέρου, όπου «κάναμε παρεμβάσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου. Δώσαμε προσωρινά κάποιες λύσεις κι προχωρήσαμε σε σύμβαση με το ΔΠΘ για να δούμε εάν το λιμάνι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αλιέων».


Δεν ικανοποιήθηκε η αντιπολίτευση
Αφού μίλησαν όσοι αντιπεριφερειάρχες ήθελαν να κάνουν απολογισμό, τον λόγο πήρε η αντιπολίτευση με αναλυτικές τοποθετήσεις. Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» μίλησε ο περιφερειακός Θεόδωρος Μαρκόπουλος, καθώς εκείνη την ώρα ο Χριστόδουλος Τοψίδης ήταν απών.

Ο κος Μαρκόπουλος δήλωσε επί του μικροφώνου: «Ακούσαμε όλη την διοίκηση και επιβεβαιώθηκε η εικόνα που υπήρχε. Αυτό από το οποίο πάσχει η διοίκηση είναι μια μεγάλη έλλειψη στοχοθεσίας και αυτό το αποδεικνύει ο απολογισμός. Σήμερα ακούσαμε ένα απολογισμό που θα μπορούσε ο περιφερειάρχης να τον αναθέσει σε έναν γενικό διευθυντή. Είναι ένας απολογισμός που σε μεγάλο ποσοστό περιέχει πολλά αυτονόητα και υπηρεσιακά θέματα. Πέρα από αυτά θα έπρεπε να υπάρχουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που μπορούν να δρομολογήσουν την πορεία της Περιφέρειας ΑΜΘ στο μέλλον. Εάν πάτε προεκλογικά σε οποιονδήποτε νομό και πάτε και πείτε στον κόσμο αυτά που είπατε σήμερα, ο λαός θα σας γυρίσει την πλάτη. Ο απολογισμός δεν απαντάει στα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες για την Περιφέρεια ΑΜΘ».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» Κώστας Κατσιμίγας τόνισε πως «εκτός από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες που αντέγραψαν τους απολογισμούς των υπηρεσιών τους, μου κάνει εντύπωση που αρκετοί αντιπεριφερειάρχες δεν έκαναν τον κόπο να μας γράψουν έστω λίγες σειρές. Το ΕΣΠΑ δεν αφορά τις υπηρεσίες και τα συλλογικά όργανα. Επομένως όλοι αυτοί οι πανηγυρισμοί δεν αφορούν εμάς».

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ» ο Σιδέρης Μιχαηλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «για μια ακόμα χρονιά έργα ζωτικής σημασίας για το λαό υποκαταστάθηκαν από επιμέρους, μικρές, αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν δίνουν οριστική λύση. Για την αντιπλημμυρική προστασία, τη ύδρευση και την άρδευση, εγγειοβελτιωτικά έργα και υποδομές για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, αντιπυρική προστασία και αντισεισμικό έλεγχο […]».

Για την «Ανταρσία» στην ΑΜΘ ο Θεόδωρος Περεντίδης δήλωσε ότι «είναι αντιληπτό ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πολλές φορές αποθεώνονται τα αυτονόητα. […] Σχετικά με τα Δελτία Τύπου τα χρησιμοποιείται ως προβολή των κομματικών μηχανισμών και αυτό χαλάει την εικόνα της Περιφέρειας ΑΜΘ ως θεσμός».

Τέλος ο Ανδρέας Καραγιώργης της παράταξης «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» σημείωσε, «είναι δεδομένο ότι σε έναν απολογισμό η διοίκηση θα προτάξει τα έργα που έχει υλοποιήσει. Γίνονται πολλές προσπάθειες από την διοίκηση με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr