Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Ο σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος και εκπαιδευτής του ΔΙΕΚ Κομοτηνής Αν. Αρουτσίδης, μαζί με εκπαιδευόμενους, μαγείρεψαν στο πρωτότυπο Food Track μακεδονικής κουζίνας
Συνταγές της μακεδονικής κουζίνας παρουσίασε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου στον αύλειο χώρο της ΔΕΘ, μεταξύ των περιπτέρων 12 και 13, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia. Εκεί είχε σταθμεύσει το Food Track, η πρότυπη καντίνα-λεωφορείο, που προσέφερε η FLEXI WHEELS, η οποία θα γυρίσει ολόκληρη την Ευρώπη για να προωθήσει την μακεδονική κουζίνα και την κεντρική Μακεδονία ως μοναδικό γαστρονομικό τουρισμό.
Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων ετοίμασαν μοναδικά εδέσματα τα οποία μοίρασαν στους επισκέπτες μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Ιδιαίτερη γεύση είχε το κριθαρότο με θαλασσινά που μαγείρεψε ο αγιορείτης πατέρας Επιφάνιος από το Μυλοπόταμο, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος.
Ο π. Επιφάνιος έβαλε τα υλικά της συνταγής του σε μια μεγάλη κατσαρόλα, στο μέσο της αυλής και με μαγειρική «μαεστρία» προσέφερε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα που γεύτηκαν οι επισκέπτες με ευχαρίστηση.
Από νωρίς το πρωί, μέλη της Λέσχης, υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη της chef Νανά Γκαμπούρα, που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, είχαν ετοιμάσει: τσουμπλέκι με μοσχάρι, φούστουρο με καβουρμά, μελιτσανοσαλάτα Αγιορίτικη, ταμπουλέ, μελιτσάνα με φέτα, μπάτσο τηγανητό, κολοκύθα κίτρινη με πατάτες και μπάτσο, τα οποία μοιράστηκαν από το Food Track.
Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων είναι και ο Ροδοπίτης καθηγητής του ΔΙΕΚ Κομοτηνής Αναστάσιος Αρουτσίδης, ο οποίος βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και συνέδραμε μαγειρικά, μαζί με μαθητές του, στο όλο εγχείρημα. "Πήγαμε για να βοηθήσουμε στην εκδήλωση, δώσαμε μερικά επιπλέον μαγειρικά χέρια σε αυτή την εκδήλωση", λέει στον "Χ" ο σεφ - μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος που συμμετέχει στις δράσεις που αναπτύσσει η Λέσχη. Αυτή ήταν η πρώτη στάση του γευστικού λεωφορείου, το οποίο θα ταξιδέψει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να μυήσει τους ανθρώπους του εξωτερικού στην μακεδονική κουζίνα. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στην περιοχή μας για την θρακιώτικη κουζίνα που είναι μεν γευστική αλλά εν πολλοίς άγνωστη εκτός των γεωγραφικών ορίων της Θράκης.
Ευκαιρίες και γνωριμίες για εκπαιδευόμενους τους ΔΙΕΚ Κομοτηνής
Μαζί με τον σεφ ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη και πέντε μαθητευόμενοι μαγειρικής του ΔΙΕΚ Κομοτηνής, οι οποίοι είχαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά (αλλά και να βοηθήσουν) κορυφαίους Έλληνες μάγειρες. "Ήθελα να γνωρίσουν οι μαθητές καταξιωμένους σεφ", μας λέει ο δάσκαλός τους κος Αρουτσίδης, για να σημειώσει πως "τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, η αλήθεια είναι πως και μέσα από αυτές τις δράσεις ανοίγονται πόρτες για τα παιδιά, για την εργασιακή τους αποκατάσταση μελλοντικά, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τις γνώσεις τους πάνω στην μαγειρική, βλέποντας καταξιωμένους σεφ στην δουλειά τους", σημειώνει, και μεταφέρει το ευχαριστώ της διοίκησης του ΔΙΕΚ και των καταρτιζομένων προς τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, όλους τους σεφ της και τον πρόεδρό της Γιώργο Μαστροδημήτρη, για την φιλοξενία, την θερμή υποδοχή τους και την ευκαιρία που έδωσαν στους καταρτιζόμενους του ΔΙΕΚ Κομοτηνής.
Έρχεται υπαίθρια εκδήλωση στην πλατεία Ειρήνης
Ο σεφ Αναστάσης Αρουτσίδης μας ενημερώνει επίσης για τις προσεχείς δράσεις, μία εκ των οποίων είναι η εξής: Το πρωί του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου ο ίδιος μαζί με συναδέλφους του, θα μαγειρέψουν στην πλατεία Ειρήνης, σε μία υπαίθρια κουζίνα που θα στηθεί, με τη βοήθεια των παιδιών του συλλόγου ΑμεΑ νοητικής υστέρησης Άγιοι Θεόδωροι.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News