Έφυγε από την ζωή η ομότιμη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Ελένη Ζέτου-Μουντάκη
«Το βασικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο: έχει τεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό», ξεκαθάρισε ο υπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας, εξερχόμενος της συνάντησης που διήρκησε 4,5 ώρες
Με άδεια χέρια και κατά δήλωσή τους απογοητευμένοι, αναφορικά με την απουσία εξαγγελίας νέων οικονομικών μέτρων που θα μπορούσαν να τους ανακουφίσουν, βγήκαν από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες. Η συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, που εκπροσωπεί περισσότερα από 60 σημεία διαδηλώσεων της χώρας – μεταξύ τους το μπλόκο της Κομοτηνής και συνολικά της ΑΜΘ – με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό επιτελείο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00 και ολοκληρώθηκε περί των 17:30.
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων μέχρι στιγμής δεν είχε κάνει γνωστό, εάν μετά τη συνάντηση θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Όλα δείχνουν, πως θα προηγηθούν τοπικές συνελεύσεις και πανελλαδική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί συλλογική απόφαση. Η Συντονιστική Μπλόκου Κομοτηνής αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Τρίτη 20 Ιανουαρίου, τις πρώτες βραδινές ώρες στην Εγνατία Οδό.
«Θα συζητήσουμε στα μπλόκα και θα ακούσουμε τη γνώμη όλων των αγροτών», δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, αγροτοσυνδικαλιστής από τη Θεσσαλία. Τόνισε πως «ο αγώνας είναι διαρκής» και διεμήνυσε –για το αποτέλεσμα της συνάντησης– :«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι».
«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», για πρόσθετες οικονομικές παρεμβάσεις, άμεσα και μακροπρόθεσμα υπέρ του πρωτογενούς τομέα, τόνισε ο γραμματέας της Οργανωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας Κώστας Χατζής.
Μόνο σε «τεχνικά ζητήματα» νέες παρεμβάσεις
Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Αγροτικής & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τόνισε: «Επαναλαμβάνω, το βασικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο: έχει τεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό».
Αναφορικά με τη συνάντηση που προηγήθηκε –η οποία διήρκησε περίπου 4,5 ώρες– την χαρακτήρισε αναλυτική και παραγωγική. Ενημέρωσε ότι «τέθηκαν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, τα οποία η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τα δει και να συζητήσει, για να δρομολογήσει την όποια λύση». Τέτοια ζητήματα, είναι το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να μην υπάρξουν εξαιρέσεις, καθώς επίσης η αφαίρεση του ειδικού φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην αντλία, ώστε να διευκρινιστεί η ακριβής διαδικασίας. Ακόμη, τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ, η ενίσχυση συγκεκριμένων καλλιεργειών και η ανακούφιση των κτηνοτρόφων, χωρίς όμως ο υπΑΑΤ να εξαγγέλλει κάποιο σημαντικό νέο οικονομικό μέτρο.
Ως προς το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων και εάν θα ανοίξουν τα μπλόκα, απάντησε πως «είναι μία απόφαση που αφορά τους αγρότες» και συμπλήρωσε: «εύχομαι και ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική». Οι δύο πλευρές, πάντως, συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος στις επιμέρους συζητήσεις με το κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα ακολουθήσουν αυτές τις ημέρες, μέχρι να αποσαφηνιστούν όλα τα τεχνικά ζητήματα.
«Τέλος» στη μακρά περίοδο έντασης, ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της εναρκτήριας τοποθέτησής του στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη της Κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα.
Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι «δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση έτσι ώστε να μπει και ένα τέλος σε μια περίοδο μεγάλης έντασης που δεν νομίζω τελικά ότι εξυπηρέτησε ούτε την ούτε τα δικά σας δίκαια και είναι αρκετά, ούτε την κοινωνία η οποία νομίζω ότι αναζητά σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε μπροστά αντιμετωπίζοντας αιτήματα τα οποία είναι δικαιολογημένα, αλλά από την άλλη ακούστηκε από εμάς τι από αυτά τα οποία ζητάτε μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει. Οπότε προσβλέπω σε μια ανοιχτή και πολύ ειλικρινή συζήτηση».
Επανέλαβε, σε αυτό το σημείο, τα οικονομικά μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News