Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής δίνουν φωνή σε μια πιο βιώσιμη πόλη
Προτάθηκαν περισσότερα συνεδριακά κέντρα στη Ροδόπη και δαπάνες για τη δημόσια οδοντιατρική φροντίδα
Η αξία της στοματικής υγείας και η σημασία της για τη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού παρουσιάστηκε στην 14η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδο, από τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Χρήστος & Εύη». Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι σε διπλανό χώρο από αυτόν του συνεδρίου, παρουσίασαν τα προϊόντα τους οι χορηγοί του συνεδρίου, εταιρίες οδοντιατρικής φροντίδας.
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Βασίλης Τσανίδης τόνισε την αξία της στοματικής υγείας: «Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνολική υγεία. Δεν αποτελεί μία πολυτέλεια αλλά μία ανάγκη».
Συμπλήρωσε ακόμη πως εκτός από την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης, η κρατική επιχορήγηση που δίνεται για την οδοντιατρική είναι 0%, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει το 31%.
Τί εργαλεία χρειαζόμαστε;
Περισσότερα συνεδριακά κέντρα θα ήταν βοηθητικά στην Κομοτηνή, σύμφωνα με τον Βασίλη Τσανίδη, καθώς «η Αλεξανδρούπολη έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος. Αυτό και λόγω της φυσικής τοποθεσίας της αλλά κα λόγω των περισσότερων συνεδριακών κέντρων που έχει», τόνισε.
Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του στην Σύνοδο, τόνισε πως «χρειαζόμαστε τέτοιες συνεδριάσεις οι οποίες προσελκύουν το πανελλήνιο ενδιαφέρον καθώς και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ που επιλέξατε τον τόπο μας». Στη συνέχεια, παρέθεσε την προσωπική του άποψη, αναφέροντας πως «θεωρώ απαράδεκτο, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το 31% της ρευστότητας να διατίθεται για την στοματική υγεία, και στην Ελλάδα 0%. Ιδίως από τη στιγμή που αποδεδειγμένα προκύπτει πως αν δεν την φροντίσουμε, οι επιπτώσεις στην υγεία του υπολοίπου οργανισμού μπορεί να είναι τραγικές» υπογράμμισε.
Η πρόταση του Ευρ. Στυλιανίδη
Ορμώμενος από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα που διατίθενται μαζικά στην κατανάλωση αλλά είναι επιβλαβή για την στοματική κοιλότητα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πρότεινε συγκεκριμένα: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε έξυπνες μεθόδους διασφάλισης της ρευστότητας στο ασφαλιστικό ταμείο αυτού του κλάδου. Πιο αναλυτικά, θα μπορούσε ένα πολύ μικρό ποσοστό από την τιμή αυτού του προϊόντος να δαπανάται προκειμένου να διασφαλιστεί ένα απόθεμα που θα διατίθεται στην ασφαλιστική κάλυψη τέτοιων υπηρεσιών».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News