Σε Ίασμο και Σάπες την Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης
Η Βουλγαρική Αστυνομία απέτρεψε το κλείσιμο – Αίτημα των διαδηλωτών το άνοιγμα του κάθετου άξονα Ρούζοντεμ – Ξάνθη
Βούλγαροι ακτιβιστές προσπάθησαν να κλείσουν το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία, με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων στον κάθετο άξονα Ρούζοντεμ-Ξάνθη. Αστυνομικές δυνάμεις της Βουλγαρίας κράτησαν ανοικτά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποτρέποντας τη διαμαρτυρία.
Οι διαδηλωτές, λίγοι στον αριθμό, συγκεντρώθηκαν περί των 10 το πρωί στο σημείο, με στόχο να κλείσουν τα σύνορα μέχρι τις 6 το απόγευμα, αλλά μπροστά τους αντίκρισαν ήδη παραταγμένη στο σημείο διμοιρία της Αστυνομίας. Η επιλογή του κάθετου άξονα Μακάζα – Νυμφαία δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες περνούν καθημερινά από τα σύνορα χιλιάδες διερχόμενοι τουρίστες. Εάν κατάφερναν να κλείσουν τα σύνορα, θα σταματούσαν για αρκετή ώρα τις τουριστικές ροές και κατ’ αυτό τον τρόπο ευελπιστούσαν να στείλουν μήνυμα στην ελληνική πλευρά, για άνοιγμα του κάθετου άξονα Ρούζοντεμ – Ξάνθη. Τις προηγούμενες εβδομάδες η ίδια ομάδα ακτιβιστών προσπάθησε να «σπάσει» τα αποτρεπτικά εμπόδια μεταξύ Βουλγαρίας και Ν. Ξάνθης.
Θυμίζουμε ότι, παρά την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη Σένγκεν, που συνεπάγεται την άρση των ελέγχων ταυτοπροσωπίας μεταξύ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το συνοριακό σημείο στο Ρούντοντεμ παραμένει κλειστό, αφού η δική μας πλευρά δεν έχει ολοκληρώσει πλήρως τον κάθετο άξονα. Ο κάθετος άξονας έχει ολοκληρωθεί μόνο στα τελευταία χιλιόμετρα προς Βουλγαρία, παρόλα αυτά οι γείτονες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να εκμεταλλεύονται έστω αυτά τα χιλιόμετρα του δρόμου.
Το ίδιο σκηνικό που συνέβη σήμερα στο συνοριακό σημείο Μακάζα – Νυμφαία, αναμένεται να επαναληφθεί αύριο, αφού οι διαδηλωτές έκαναν εκ νέου κάλεσμα.
Φωτογραφίες & Βίντεο: 24plovdiv.bg
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News