Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Πέρα όμως από το εισαγόμενο αλεύρι αρτοποιεία της Ροδόπης χρησιμοποιούν «αγροτικό πετρέλαιο» αντί για πετρέλαιο κίνησης ως καύσιμη ύλη στα μηχανήματα τους
Γιώργος Δαλθανάσης: «Ένα ποσοστό 60% τουλάχιστον των συναδέλφων, ως επί το πλείστον μουσουλμάνων, στα χωριά γύρω-γύρω, χρησιμοποιούν άλευρα από τη Βουλγαρία»
Με αλεύρι από τη Βουλγαρία και καύση αγροτικού πετρελαίου… αντί για πετρελαίου κίνησης στα μηχανήματα, μερίδα αρτοποιών της Ροδόπης προσπαθεί να μειώσει το κόστος παραγωγής. Τα παραπάνω υποστήριξε μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών & Κλιβανέων Γιώργος Δαλθανάσης. Οι πρακτικές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι γνωστές και κατακριτέες. Εξάλλου, όπως τόνισε, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που κρατά αυτούς τους επαγγελματίες μακριά από το σωματείο των αρτοποιών.
Περίπου 65 φούρνοι λειτουργούν σε όλη τη Ροδόπη αλλά εξ αυτών μόνον οι 24 είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο. Πού αποδίδεται αυτό; «Γιατί θα κατακριθούν γι’ αυτά που κάνουν, δηλαδή για τις πρακτικές που ακολουθούν και δεν είναι φόβος, θέλουν να συνεχίσουν στο ίδιο το μοτίβο, το ίδιο το βιολί. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ότι κλείνουν», υποστήριξε.
Το 60% των αρτοποιών εισάγει άλευρα από τη Βουλγαρία
Δυστυχώς, λουκέτο δεν βάζουν μόνο οι «κακοί» επαγγελματίες, αφού διανύουμε τον δεύτερο μήνα του έτους και ήδη το σωματείο μετρά δύο λουκέτα αρτοποιείων στο νομό, πριν καν διαφανούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων και της αύξησης του μισθολογικού κόστους. Οι αρτοποιοί άντεξαν τις αυξήσεις που έγιναν στα σιτηρά και τα έλαια, έβαλαν πλάτη στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τώρα πια καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τη νέα φορολογία.
Θα περίμενε κανείς πως τα προβλήματα θα συσπείρωναν τον κλάδο, αλλά αυτό δεν έγινε όπως επεσήμανε ο κος Δαλθανάσης. «Είχαμε εισαγωγές από τη Βουλγαρία, αθρόες και ένα ποσοστό 60% τουλάχιστον των συναδέλφων, ως επί τω πλείστων μουσουλμάνων, στα χωριά γύρω-γύρω, χρησιμοποιούν άλευρα από τη Βουλγαρία. Υπάρχουν εδώ αντιπρόσωποι που τα φέρνουν από τη Βουλγαρία», υποστήριξε ο πρόεδρος των αρτοποιών. Το πρόβλημα στην περίπτωση των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν εισαγόμενα άλευρα είναι πως δεν μπορούν να παράξουν, εφάμιλλης ποιότητας ψωμί και αρτοσκευάσματα σε σχέση με τους αρτοποιούς που χρησιμοποιούν αλεύρι από την Ελλάδα, υποστήριξε.
Το «αγροτικό πετρέλαιο» ως καύσιμη ύλη
Πέρα όμως από το εισαγόμενο αλεύρι, σύμφωνα με τον κο Δαλθανάση αρτοποιία της Ροδόπης χρησιμοποιούν «αγροτικό πετρέλαιο» αντί για πετρέλαιο κίνησης ως καύσιμη ύλη στα μηχανήματά τους. «Αρτοποιοί που ήταν σε αγροτικές περιοχές χρησιμοποιούσαν αγροτικό πετρέλαιο, αντί να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης όπως είμαστε υποχρεωμένοι. Γι’ αυτό υπήρχαν και έλεγχοι από το τελωνείο. Υπήρχαν παραβάτες», ανέφερε.
Οι τιμές στο ψωμί
Σε αυτό το κλίμα και μη έχοντας ως σύμμαχο την πολιτεία τα παραδοσιακά αρτοποιία του νομού προσπαθούν να επιβιώσουν απορροφώντας το αυξημένο κατά πολύ κόστος παραγωγής τους, τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως η τιμή της φραντζόλας αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά περίπου 0,10 ευρώ, διαμορφώνοντας τη μέση τιμή στο 1,20 ευρώ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News