Τι θα δούμε το αθλητικό Σαββατοκύριακο στη Ροδόπη
Ακριβότερο κατά 35% υπολογίζεται να είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι
Η ακρίβεια φαίνεται να «χτυπάει» το φετινό πασχαλινό τραπέζι με τα έξοδα για καταναλωτές και επαγγελματίες να είναι πολλά και τα κόστη να είναι “τσουχτερά” σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Οι αυξήσεις δυστυχώς βάζουν φωτιά σε όλα τα πασχαλινά είδη, τροφοδοτώντας ραγδαία πτώση στην κατανάλωση, με την αγορά να ακροβατεί πάνω στο τεντωμένο σκοινί των αυξημένων λειτουργικών δαπανών.
Οι προσδοκίες των επαγγελματιών βρίσκονται στα τάρταρα καθώς λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας οι τζίροι της αγοράς εμφανίζουν ήδη πτώση περί το 20%-40%, ανάλογα και τη δραστηριότητα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν βρισκόμασταν σε συνθήκες σκληρού lockdown αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Το μέσο κόστος του τραπεζιού προσεγγίζει ακόμα και τα 300 ευρώ
Με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο φέτος κατά 35%, με το μέσο κόστος να προσεγγίζει τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το ποσό αυτό είναι απαγορευτικό για σημαντική μερίδα καταναλωτών, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και το Δώρο του Πάσχα που ακόμα «απολαμβάνουν» οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμα και τα 14 ευρώ μπορεί να φτάσει ο φετινός οβελίας
Η τιμή του οβελία αποτελεί βαρόμετρο. Φέτος οι τιμές παραγωγού κινούνται στα επίπεδα των 8 ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι. Με τα έξοδα μεταφοράς κ.λπ. το κόστος ήδη ανεβαίνει στα 11 με 12 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών οι τελικές τιμές καταναλωτή θα κυμανθούν έως και 16 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές το 2021 κυμάνθηκαν έως και 13,5 ευρώ το κιλό και το 2020 έως 9,5 ευρώ, ήτοι σε μια διετία ο παραδοσιακός οβελίας καταγράφει αύξηση που προσεγγίζει το 70%.
Αυτό ακριβώς εξέφρασε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος και πληροφόρησε ότι «αυτήν την στιγμή υπάρχουν τιμές της τάξεως 7,5-8,5 ευρώ/κιλό στην περιοχή μας. Ας πούμε ότι “φεύγει” 7,5 ευρώ από εμάς. Στο κρεοπωλείο γίνεται 11-12 ευρώ εάν εμείς το πουλήσουμε 7,5ευρώ/κιλό. Μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 14 ευρώ» προειδοποιεί ο κος Δημόπουλος.
Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ένα σχεδιασμό πριν τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών, «ώστε να μην φτάνουμε να διπλασιάζονται οι τιμές των ζωοτροφών και να έχουμε αύξηση πάνω από 40% στα καύσιμα. Αυτό το κόστος μετακυλύετε στον τελικό καταναλωτή. Ο κόσμος παραπονιέται με το δίκιο του. Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να τα κανονίζει αυτά από πριν» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος.
Πλαφόν ζητούν οι κρεοπώλες
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με επιστολή της στην κυβέρνηση ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα κρέατα που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα. «Οι ανατιμήσεις έχουν καταστήσει δυσλειτουργική την αγορά και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά και ο κλάδος των Κρεοπωλών. Για αυτό τον λόγο αιτούμεθα να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή προκειμένου να εξασφαλίσουμε το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση όχι μόνο του κλάδου μας αλλά και του χώρου του κρέατος γενικότερα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Ομοσπονδία.
Αυξήσεις όμως υπάρχουν και στο τσουρέκι που δεν λείπει από κανένα παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Φέτος, το «καπέλο» λόγω του ενεργειακού κόστους διαμορφώνει το κόστος μεταξύ 7 έως 15 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από 5 ευρώ και δεν ξεπερνούσαν τα 13 ευρώ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News