Η Θράκη στο πιάτο σας | xronos.gr
ΠΙΑΤΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Η Θράκη στο πιάτο σας

02/06/17 - 11:00

Φώτης Μπάρμπας: " Ό,τι βλέπετε είναι χορηγίες από εκθέτες, με προϊόντα από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη"

Όλη τη Θράκη και ...κάτι από Μακεδονία, βρήκαμε στο πιάτο μας. Πιάτα στολισμένα, γευστικά, αλλά πάνω απ' όλα Θρακιώτικα, δοκιμάσαμε στο πλαίσιο της τρίτης Θρακομακεδονικής Συνέργειας. 


Όποιος είχε την ιδέα να τοποθετηθεί πάγκος με μάγειρες, και "ζωντανή" μαγειρική, στην είσοδο της Συνέργειας, σίγουρα γνωρίζει πως  ...η ανάπτυξη περνάει από το στομάχι.


Λίγα μέτρα μετά την είσοδο του εκθεσιακού κέντρου, αντικρίσαμε ένα επιτελείο μαγείρων, να δημιουργεί με παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα, γεύσεις διαχρονικές αλλά και συνταγές-εκπλήξεις. Οι μάγειρες του La Maison De Gourmet Καβάλας και ο Φώτης Μπάρμπας κέρασαν όλους τους καλεσμένους πλήθος γεύσεων. "Είμαι μάγειρας. Δεν μου αρέσει τόσο ο όρος σεφ, γιατί ...μαγειρεύω. Εδώ μαζευτήκαμε εθελοντικά, για να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή μας", μας εξηγεί ο Φώτης Μπάρμπας για τον εκθεσιακό πάγκο και στη συνέχεια αλατίζει με τον γνωστό τρόπο που κάνει τον γύρο του κόσμου. 


Αναφορικά με το τι μαγειρεύουν, μας πληροφορεί πως είναι "κυρίως θαλασσινές γεύσεις, γιατί για μένα Καβάλα σημαίνει λιμάνι, θάλασσα και ψάρι. Φιλετάρισα τσιπούρα και λαβράκι, τα έκανα στο τηγάνι με μπαχαρικά και φρέσκα υλικά. Επίσης, δημιουργούμε με παραδοσιακά ζυμαρικά σε διάφορους συνδυασμούς, μαζί με χταπόδι ή λουκάνικο. υπάρχει και ριζότο και πολλά-πολλά ακόμη" και προσθέτει πως όλα είναι από το μηδέν και τοπικά: "Ό,τι βλέπετε είναι χορηγίες από εκθέτες. Ο κόσμος μας έβλεπε να μαγειρεύουμε και μας ξάφνιαζε με ακόμη περισσότερα υλικά.

Οι συνταγές που κάνουμε γίνονται από το μηδέν. Είχαμε έναν σχεδιασμό σε πιάτα, τον οποίο υλοποιήσαμε, αλλά μετά μας έφεραν και κάποια τρομερά προϊόντα και άρα μας γέμισαν ...προκλήσεις. Με όλα αυτά τα προϊόντα αισθάνομαι σαν ένα μικρό παιδί σε παιχνιδάδικο. Έχουμε κουντουρντίσει και δε μπορούμε να ηρεμήσουμε γευστικά". Χαρούμενος ο μάγειρας, αντίστοιχα χαρούμενοι κι εμείς από τα κεράσματα!


Φυσικά, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη Συνέργεια, ο Φώτης Μπάρμπας παρατήρησε μικρή προσέλευση, από επισκέπτες, αλλά δεν χάνει την αισιοδοξία του. "Έχει βροχή και γίνεται και το παζάρι στην Καβάλα", δηλώνει σχετικά και προτείνει πως "η καλύτερη εποχή για τέτοιες εκθέσεις είναι Ιανουάριος-Φεβρουάριος, όπως όλες οι μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό, γιατί οι εκθέτες έχουν πραγματικά πολύ ωραία πράγματα, με αποτύπωμα Μακεδονίας και Θράκης. Δεν πειράζει, όμως, η έκθεση είναι ακόμη στην τρίτη της χρονιά, κι ελπίζουμε τα λάθη να αποτελέσουν αφορμή για βελτίωση".


Στο τέλος, τσουγκράμε ένα ιδιαίτερο λικέρ και ο ίδιος μας υπενθυμίζει ότι φυσικά είναι τοπικό. "Καταπληκτικό λικέρ με τρούφα, το οποίο φτιάχνει ένας ιδιώτης. Σε Ξάνθη και Ροδόπη υπάρχουν καλλιέργειες τρούφας και δε μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος προτιμάει τις εισαγόμενες", καταλήγει.


Ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου, το ίδιο γευστικά, αλλά με την ελπίδα για  περισσότερη συμμετοχή...
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr