Καλό Πάσχα… τα πρώτα λεφτά της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ΠΑΜΘ | xronos.gr
ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Καλό Πάσχα… τα πρώτα λεφτά της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ΠΑΜΘ

26/02/21 - 9:00

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής

Η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ εδώ και καιρό περνάει πολιτικούς τριγμούς, με την κόντρα των Επιμελητήριων ΑΜ-Θ και της διοίκησης της ΔΕΣΜΟΣ να έχει κορυφωθεί, καθώς τα Επιμελητήρια πλέον  απέχουν από τις συνεδριάσεις του ΔΣ της εταιρείας και έχουν ορίσει εκπρόσωπο. Τα σπασμένα όμως αυτής της κόντρας φαίνεται να τα πληρώνουν οι επαγγελματίες που ακόμα περιμένουν τα λεφτά από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΑΜ-Θ Κωστής Σιμιτσής. Αρχικά σχολίασε την απόφαση των Επιμελητήριων ΑΜ-Θ να ορίσουν εκπρόσωπο στα ΔΣ της εταιρείας. «Λυπάμαι που απουσιάζουν τα Επιμελητήρια. Ούτε και στον περιφερειάρχη ούτε και στην πρόεδρο του ΔΣ την κα Ιωαννίδου αρέσει αυτό το γεγονός. Ακόμη και άδικο να έχουμε (ενν. ότι δεν συμφωνούν με την υπόδειξη των Επιμελητήριων για αναλογική εκπροσώπηση), δεν δικαιολογείται αυτή η ιδιότυπη αποχή των Επιμελητηρίων από το ΔΣ», δήλωσε.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Ο κος Σιμιτσής μίλησε και για τις 50 νέες προσλήψεις που έρχονται για την εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ, οι οποίες αποσκοπούν στο να προχωρήσει πιο γρήγορα η αξιολόγηση των αιτήσεων για την μη επιστρεπτέα ενίσχυση και να πάρουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα λεφτά που δικαιούνται οι επαγγελματίες.

«Η απόφαση που πήραμε είναι να προσληφθούν με προκήρυξη -που ήδη δημοσιεύθηκε- να προσληφθούν με αξιοκρατικά κριτήρια και με διαφάνεια 50 εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των φακέλων και θα επισπεύσουν την αξιολόγηση και άρα την πληρωμή των χρημάτων. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα αργήσει να γίνει», εκτίμησε.

Βεβαία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δουν τα πρώτα λεφτά στις τσέπες τους οι επαγγελματίες, ο κος Σιμιτσής με συγκρατημένη αισιοδοξία είπε χαρακτηριστικά «ας έχουμε το μυαλό μας στο Πάσχα. Εάν πάρουμε τα λεφτά το Πάσχα να είμαστε ευχαριστημένοι».

Πάντως, οι αξιολογητές μπορεί να χρειαστούν χρόνο, ώστε να εκπαιδευτούν. Επί του θέματος, υποστήριξε πως είναι «ένα απλοϊκό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι αξιολογητές δεν κάνουν πολύ δύσκολη δουλειά, αλλά έχουν να διεκπεραιώσουν έναν μεγάλο όγκο αιτήσεων. Αυτό θα τους δώσει μια μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων. Θα λειτουργήσει το πρόγραμμα, γιατί είναι απλό θα δώσει πολύ σύντομη εκπαίδευση στους αξιολογητές, τους εξωτερικούς συνεργάτες. Ο στόχος είναι να αξιολογηθούν περισσότεροι από τους μισούς».

21.000 αιτήσεις στο περίμενε
Στον επίλογό του ο κος  Σιμιτσής ενημέρωσε πως μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 21.000 αιτήσεις. «Το πρώτο κύμα των θετικών αξιολογήσεων ανακοινώθηκε πριν από δύο βδομάδες, δηλαδή μόνο χίλιες ανακοινώθηκαν, ενώ ήδη έχουν διεκπεραιωθεί κάποιες αιτήσεις. Προσεγγιστικά λέω ότι αυτές που έχουν διεκπεραιωθεί είναι 4-5 φορές παραπάνω (από αυτές που ανακοινώθηκαν). Άρα οι καινούργιοι αξιολογητές θα κρίνουν 15.000-16.000 αιτήσεις που απομένουν», κατέληξε.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr