Κομοτηνή: Τσικνοπέμπτη σε όλη την πόλη | xronos.gr
ΤΗΡΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Κομοτηνή: Τσικνοπέμπτη σε όλη την πόλη

09/02/18 - 11:00

Με αμείωτο κέφι Κομοτηναίοι και φοιτητές διασκέδασαν ολημερίς

Άλλοι από τις πρώτες πρωινές ώρες, άλλοι το μεσημεράκι, όλοι πάντως φάνηκε πως τήρησαν και φέτος το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Μερικοί επέλεξαν ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και γυράδικα, οι πιο μερακλήδες άναψαν από το πρωί τα μαγκάλια τους και έψησαν κρέατα κάθε λογής, κάποιοι μαζεύτηκαν σε μπαλκόνια, ταράτσες κι αυλές, άλλοι ντύθηκαν μασκαράδες, κι άλλοι έβαλαν τα άνετα ρούχα τους ώστε να μπορούν να καταναλώσουν φαγητό δίχως περιορισμούς. 


Το κέφι έμεινε αμείωτο και την φετινή Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή. Ελέω κρίσης, οι ψησταριές είχαν μεζέδες μετρημένους, τα κεράσματα δεν ήταν τόσα όσο στο παρελθόν, αλλά η διάθεση ήταν η ίδια - αν όχι πιο υψηλή, μιας που ο καθένας ήθελε έστω για μία μέρα να αφήσει πίσω του τα προβλήματα της καθημερινότητας και να καλωσορίσει με ένα μεγάλο χαμόγελο την Αποκριά. 


Πιστοί στην παράδοση της Τσικνοπέμπτης οι δικηγόροι της Ροδόπης έστησαν το δικό τους γλέντι στον...φυσικό τους χώρο, τον πεζόδρομο των δικαστηρίων. Το τέλος των εργασιών στα δικαστήρια έδωσε το έναυσμα για να αρχίσουν να συγκεντρώνονται δικηγόροι και να σχηματίζουν παρέες γύρω από την ψησταριά αλλά και στα τραπέζια στον πεζόδρομο. Μεταξύ σουβλακιού και οίνου άρχισαν οι συζητήσεις, χαλαρές, στο κλίμα της ημέρας, όπως άλλωστε και σε κάθε γωνιά της Κομοτηνής και όχι μόνο. Και του χρόνου!
 

Λίγα λόγια για την Τσικνοπέμπτη
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδας των Αποκριών. Είναι γνωστή και ως "Κρεατινή", λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος που χαρακτηρίζει τη μέρα. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο και έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.


Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Τα κρέατα συνδυάζονται – όπως γίνεται σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της – και με κατανάλωση ποτού. Και τα δύο σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr