Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Ελ. Ψάλτου: «Υπάρχουν γευστικές και θρεπτικές επιλογές και στη νηστεία!»
Νηστικό αρκούδι ...δεν χορεύει λέει ο λαός, όμως σε περίοδο νηστείας η πείνα εντείνεται και οι πειρασμοί φαντάζουν δελεαστικότεροι από ποτέ. Παρόλα αυτά νηστεία δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακούγονται ...τυμπανοκρουσίες καθημερινά από το στομάχι μας. Γευστικές επιλογές υπάρχουν, ακόμη κι αν αποφεύγετε το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
Το 1ο ΚΑΠΗ φρόντισε να τις διδάξει σε όλους. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 29 Μαρτίου και ώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Ελένη Ψάλτου με θέμα: «Νηστεία και μεσογειακή διατροφή». Παράλληλα και σχετικά με το θέμα της ομιλίας παρατέθηκε μπουφές με νηστίσιμα εδέσματα, που ετοίμασε ο σεφ Άκης Πάρτσιας σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Κομοτηνής και ειδικότερα με το Τμήμα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (ΣΕΦ)». Στόχος ήταν αφενός να αποφεύγονται διατροφικά λάθη που μπορεί να έχουν ακόμη και επιπτώσεις στην υγεία, κι αφετέρου να δοθούν γευστικές κι εύκολες λύσεις για το νηστίσιμο τραπέζι. Σχετικά, εξηγεί η Ελένη Ψάλτου: «Η νηστεία είναι μια συνήθεια που αφορά πάρα πολύ κόσμο. Σε αυτή την περίοδο γίνονται πολύ σημαντικά διατροφικά λάθη, γι’ αυτό εμείς προσπαθούμε να τα λύσουμε και να προτείνουμε τρόπους για να είναι η διατροφή πιο σωστή αυτή την περίοδο», είπε και συμπλήρωσε ότι «πολλοί άνθρωποι λένε ότι χάνουν τη γεύση αυτή την περίοδο, γιατί λείπουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
Όμως υπάρχουν γευστικές και θρεπτικές επιλογές και στη νηστεία!» Ένα συχνό λάθος είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ψωμιού. «Απαραίτητη είναι η πρόσληψη θαλασσινών κατά εβδομαδιαία βάση αλλά και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Ο κόσμος, τρώγοντας πάρα πολύ ψωμί, του ανεβαίνει το ζάχαρο και αλλάζει το λιπιδικό του προφίλ, ανεβάζει γλυκερίδια και χοληστερίνη. Στον κόσμο φαίνεται πολύ περίεργο πως γίνεται να ...χορταίνει την περίοδο της νηστείας, καθώς ο περισσότερος κόσμος πεινάει. Πολλοί προσπαθούν να καταπολεμήσουν την πείνα τρώγοντας αρκετό ψωμί, αλλά αυτό γίνεται γιατί δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πως συνδυάζουμε σωστά τις τροφές», καταλήγει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, αντιπροτείνοντας τις καλές πρακτικές, που τις βρίσκουμε στα πιάτα του σεφ.
Εδώ και είκοσι χρόνια στη μαγειρική, ο Άκης Πάρτσιας, μας κάνει ...ξενάγηση στα πιάτα. Ντοματοκεφτέδες με σος αγγούρι, καρότο, λάδι, λεμόνι, ψημένους στο φούρνο για να μην είναι λιπαροί. Κρύες πένες ολικής αλέσεως με ελιές, ρόκα, ψιλοκομμένη ντομάτα και πέστο φρέσκου βασιλικού. Ταμπουλέ με μανιτάρια και ξηρούς καρπούς. Σαλάτα με κολοκυθάκια, χόρτα και καρύδια. Μπρουσκέτα με πατέ ελιάς, ντομάτα και πούδρα καρυδιού. Πιτάκια με φύλλο ολικής αλέσεως, με σπανάκι και κουκουνάρι. «Είναι πανεύκολες συνταγές που μπορεί να φτιάξει ο καθένας», τονίζει σχετικά με την παρασκευή τους, ενώ για το πως βγάζουμε το κρέας αλλά όχι την αξία του από τα πιάτα μας, εξηγεί πως «μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε το κρέας, με μανιτάρια και ξηρούς καρπούς, προσλαμβάνοντας τις ίδιες πρωτεΐνες. Η νηστεία μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε καινούργια πράγματα και να δοκιμάσουμε νέους συνδυασμούς και συνταγές».
Πλέον και καθηγητής του ΔΙΕΚ Κομοτηνής, ο σεφ μας μιλάει για την προσπάθεια που γίνεται και για τις σπουδές στη μαγειρική. «Έχουμε 25 μαθητές. Προσπαθούμε να τους δώσουμε τη φλόγα και να τους διδάξουμε ότι είναι μεν ένα δύσκολο επάγγελμα, αλλά δεν θα ξεμείνουν από δουλειά! Πρέπει όμως να αγαπούν τη μαγειρική».
Νηστεία σε τροφές, λοιπόν, αλλά όχι και σε διατροφική αξία και γεύση!
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News