Σαν την μπουγάτσα της Κομοτηνής δεν έχει... | xronos.gr
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΤΟΝΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Σαν την μπουγάτσα της Κομοτηνής δεν έχει...

10/03/18 - 11:00

Η κρίση έχει επηρεάσει και αυτά τα μαγαζιά, αλλά παραμένουν γύρω στα 40 ανοιχτά και γευστικά

Θεσσαλονίκη, Σέρρες ή Κομοτηνή, αυτό είναι το debate αναφορικά με ποιά είναι η πόλη της Βορείου Ελλάδος με την πιο γευστική μπουγάτσα. Τον γρίφο δεν θα λύσουμε εμείς, όμως θα σας πληροφορήσουμε ότι στην Κομοτηνή πωλείται περίπου ένας τόνος μπουγάτσα καθημερινά, ενώ οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμη και για 500 τόνους ετησίως, ήτοι περισσότεροι τους ενός καθημερινά.


Ένας από τους αισιόδοξους παρασκευαστές μπουγάτσας στην Κομοτηνή είναι και ο Απόστολος Ρορόπουλος ο οποίος και διατηρεί, ως τρίτος στη γενιά, παρασκευαστήριο και κατάστημα πώλησης μπουγάτσας στο κέντρο της Κομοτηνής. "Το κατάστημά μας είναι 21 χρόνια κι εγώ προσωπικά η τρίτη γενιά, γιατί ξεκίνησα από τον παππού μου", ο οποίος εκτός από τη δική του ιστορία, μας διηγείται κι αυτή του γευστικού φαγητού:


"Η ιστορία της μπουγάτσας ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι Καππαδόκες και Σαρακατσάνοι μεταφέρθηκαν σε διάφορες περιοχές όπως η Θράκη και η Μακεδονία, κι έφεραν μαζί τους την μπουγάτσα. Γι' αυτό και η Θράκη και η Μακεδονία παραμένουν γνωστές για τις παραδοσιακές τους συνταγές". 


Ο ίδιος μας λέει ότι μπορεί τα χρόνια να περνούν και τα μαγαζιά να εξελίσσονται (π.χ. σε γεύσεις), όμως η βάση της συνταγής παραμένει η ίδια η παραδοσιακή. "Η παραδοσιακή συνταγή έχει διαφορά από τις παραδοσιακές θρακιώτικες πίτες. Καταρχήν δεν χρησιμοποιείται πλάστης ούτε αλεύρι κατά το άνοιγμα, αλλά χρησιμοποιείται βούτυρο και φυτικά έλαια για να ανοίξει το φύλλο. Άλλωστε το φύλλο λέγεται αέρος, γιατί το πετάμε στον αέρα ώστε να γίνει πολύ λεπτό και να ανοίξει καλά. Είναι κάτι εξειδικευμένο, που θέλει τεχνική και δύσκολα μπορεί να γίνει σπίτι. Γι' αυτό εξάλλου είμαστε κι εμείς εδώ". 


Ο κος Ρορόπουλος δεν κρύβει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα μπουγατσοπωλεία, επισημαίνει όμως ότι από όσα έκλεισαν τα περισσότερα δεν είχαν δικά τους παρασκευαστήρια. "Θυμάμαι ότι σε κάποια χρονική στιγμή, η Κομοτηνή είχε γεμίσει με τουλάχιστον 50 μαγαζιά, αλλά η οικονομική κρίση και η φορολογία επέφεραν δυσκολίες". Ανέδειξε επίσης ότι ένα τέτοιο παραδοσιακό προϊόν θα έπρεπε να στηρίζεται περισσότερο, ίσως να έχει και κάποιες φοροαπαλλαγές ως παραδοσιακό προϊόν. "Το προϊόν μας δεν παρασκευάζεται με μηχανική υποστήριξη, δηλαδή όλη η διαδικασία γίνεται με ανθρώπινο χέρι και όχι με μηχάνημα. Εξάλλου αν μπει μηχάνημα, χαλάει η ποιότητα".


Ως θρεπτικό πρωινό προτείνει την μπουγάτσα ο ίδιος, αλλά δεν κρύβει πως, όταν ανοίγει, περί τις 5 το πρωί, οι πρώτοι του πελάτες είναι νέοι και φοιτητές, οι οποίοι επιλέγουν την μπουγάτσα ως βραδινό για τους ίδιους - πρωινό για την ώρα! Γι' αυτό άλλωστε στην πόλη υπάρχουν και μαγαζιά μπουγάτσας που ανοίγουν μόνο νυχτερινές ώρες. "Χαιρόμαστε που επιλέγουν το προϊόν φοιτητές, επισκέπτες και τουρίστες", καταλήγει.


Με κρέμα, κιμά, κοτόπουλο, τυρί, σπανάκι, σοκολάτα, όπως κι αν την θέλετε, μια μερίδα μπουγάτσα σας περιμένει κάθε ώρα της ημέρας στην Κομοτηνή.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr