Σε Ίασμο και Σάπες την Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης
Τον ρόλο του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΜΘ, τη δικτύωση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανέλυσε ο Αντώνης Γραβάνης, άμισθος ειδικός σύμβουλος περιφερειάρχη και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
«Η φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες είναι απολύτως αναγκαία. Μόνο με το διαδίκτυο δεν μπορείς να πετύχεις ουσιαστικά αποτελέσματα», σημείωσε για τη δυναμική επαναλειτουργία του γραφείου της ΠΑΜΘ
Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τη δικτύωση και τις συνεργασίες με μεγάλες Περιφέρειες της Ευρώπης, τον ρόλο του γραφείου Βρυξελλών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθώς και τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η Περιφέρεια στις διεκδικήσεις της, μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Αντώνης Γραβάνης, άμισθος ειδικός σύμβουλος Pεριφερειάρχη και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Όπως σημείωσε, η Περιφέρεια διαθέτει από το 2006 ιδιόκτητο γραφείο στις Βρυξέλλες, σε κομβικό σημείο, μόλις 100 μέτρα από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Στόχος του γραφείου είναι να αποτελέσει σημείο δράσης και ενεργής παρουσίας της Περιφέρειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του γραφείου, υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιήθηκαν κονδύλια για την επάνδρωσή του, ωστόσο πλέον έχει αποφασιστεί μια πιο δυναμική και στοχευμένη προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο. «Η φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες είναι απολύτως αναγκαία. Μόνο με το διαδίκτυο δεν μπορείς να πετύχεις ουσιαστικά αποτελέσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι δύο βασικοί άξονες δράσης
Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, το γραφείο Βρυξελλών κινείται πλέον σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, την ενίσχυση της παρουσίας της Περιφέρειας στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, δεύτερον, την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες Περιφέρειες, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διεκδίκηση πόρων μέσω ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων.
«Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης δεν ήταν όσο γνωστή θα έπρεπε στον ευρωπαϊκό χώρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επαφές, μεταξύ άλλων με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Ραφαέλε Φίτο, αλλά και με τη διευθύντρια της DG Regio, Θέμις Χριστοφίδου, καθώς και με άλλα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στήριξη των ακριτικών Περιφερειών
Ο Αντώνης Γραβάνης αναφέρθηκε επίσης στον αυξημένο ρόλο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής & Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO), η οποία στηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των Περιφερειών.
Όπως σημείωσε, υπάρχει πλέον έντονη προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περαιτέρω ενίσχυση των ακριτικών Περιφερειών, καθώς «ισχυρά σύνορα της ΕΕ προϋποθέτουν ισχυρές οικονομικά και κοινωνικά Περιφέρειες».
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει ήδη έρθει σε επαφή με Περιφέρειες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας, με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών και κοινών διεκδικήσεων.
Απτά αποτελέσματα και σημαντικοί πόροι
Η οργανωμένη και εντατική αυτή προσπάθεια ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 και ήδη αποδίδει καρπούς. Όπως ενημέρωσε, η Περιφέρεια αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που -όπως τόνισε- είναι ιδιαίτερα υψηλό όχι μόνο για ελληνική αλλά και για ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σημασία της δικτύωσης, αλλά και στη συλλογική προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας συνεργατών, άμεσων και έμμεσων, του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη.
Τέλος, υπογράμμισε ότι πλέον η Περιφέρεια συμμετέχει μόνο σε προγράμματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές της ανάγκες, επισημαίνοντας ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση ο περιφερειάρχης να απορρίπτει και προγράμματα που δεν αφορούν την Περιφέρεια. Διεκδικούμε όσα θέλουμε, με τον προϋπολογισμό που χρειαζόμαστε».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News