Λειψυδρία στη Ροδόπη: Χωράφια που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, «διψούν» το καλοκαίρι
Στο μυαλό του Μητροπολίτη να χτιστεί μία μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή στην πόλη μας
Παρά τον καύσωνα, οι Κομοτηναίοι έσπευσαν σταδιακά από το πρωί της Παρασκευής στην εκκλησία για να ανάψουν ένα κερί
Η Κομοτηνή εορτάζει την πολιούχο της Αγία Παρασκευή! Την τιμητική της φυσικά έχει η αφιερωμένη στην Αγία εκκλησία στο ομώνυμο πάρκο της πόλης μας. Εκεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 25 Ιουλίου και παρά τον καύσωνα, οι Κομοτηναίοι έσπευδαν να ανάψουν ένα κερί.
Η Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής τιμά με πνευματική ευλάβεια την προστάτιδα Αγία Παρασκευή την Οσιομάρτυρα, με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο φετινός εορτασμός μάλιστα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται για το μέλλον, με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 ετών από τη σύγκληση της πρώτης μεγάλης σύναξης της Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. Μάλιστα, οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 19:00 της Παρασκευής στην Κομοτηνή με την υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, που όπως είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων η επιλογή δεν ήταν τυχαία, αφού ο Άγιος Νικόλαος συμμετείχε στην α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ακολούθησε ο μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός, ενώ η περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής έγινε το βράδυ, περί των 21:00, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι πιστοί που επιθυμούσαν λόγω καύσωνα. Ακολούθησε η αγρυπνία στο ναό.

Σήμερα Σάββατο 26 Ιουλίου οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται με τον όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σε όλες τις ακολουθίες συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι οι Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Άρτης Καλλίνικος, Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος Κύριλλος, Μαντινείας & Κυνουρίας Επιφάνιος, ο επίσκοπος Αμφιπόλεως Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής.

Όνειρο η κατασκευή μίας μεγάλης εκκλησίας
Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων γνωστοποίησε ότι μεταξύ άλλων προσωπικός του στόχος είναι η πόλη μας να αποκτήσει μία μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Θύμισε ότι διαχρονικά ο χώρος στο πάρκο ήταν χώρος λατρείας κι εκεί δεν επιτρέπεται η κατασκευή μεγαλύτερου ναού. «Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να έχουμε έναν μεγάλο ναό. Θέλω και ψάχνω να βρω οικόπεδο, αλλά δεν βρήκαμε ακόμη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News