Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Ήδη υπάρχουν προβλήματα στις καλλιέργειες διότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα αναπτύχθηκαν σκωριάσεις στα σιτηρά
«Θα πρέπει η πολιτεία να αρχίσει να σκέφτεται πως θα εξοικονομήσει νερό»
Εκ νέου πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης (ΓΕΩΤΕΕ) αναδείχτηκε ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης μετά την πρόσφατη παραίτηση του Γιάννη Αμαξόπουλου. Με αυτή την αφορμή μίλησε για τα ζητήματα πυροπροστασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο, αλλά και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η ευθύνη των φορέων, οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν για υδροληψίες σε καίρια σημεία στα οποία υπάρχει υποψία πυρκαγιών, ώστε η πυροσβεστική να έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό.
Τέθηκε σε συζήτηση το γεγονός ότι στη χώρα μας φέτος επικρατεί μεγάλη ανομβρία, δεδομένου ότι φέτος δεν είχαμε βροχές.
Ο κος Παπαδάκης ενημέρωσε ότι ήδη υπάρχουν προβλήματα στις καλλιέργειες διότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα αναπτύχθηκαν σκωριάσεις στα σιτηρά, με πρώτο θύμα το κριθάρι και αρκετές χαλασμένες καλλιέργειες, τις οποίες ο ομιλητής επέφερε στην κλιματική αλλαγή.
«Πέρσι η ακαρπία της ελιάς ήταν αποτέλεσμα αυτής της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε.
Όλα αυτά κάποια στιγμή θα φέρουν κι άλλα προβλήματα, κάποιες εντομολογικές προσβολές ίσως», ισχυριζόμενος ότι υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν έντομα τα οποία τα φυτά δεν είναι συνηθισμένα να αντιμετωπίζουν.
Η πολιτεία πρέπει να δράσει
«Θα πρέπει η πολιτεία να αρχίσει να σκέφτεται πως θα εξοικονομήσει νερό. Δηλαδή να μπει στη διαδικασία να σταματήσει το νερό ή το χιόνι που λιώνει πάνω στο βουνό, να μπορέσει να το μαζέψει σε μικρούς ταμιευτήρες και να μη χάνεται το νερό μέσα στη θάλασσα», ανέφερε ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, εξηγώντας ότι έτσι θα υπάρχει εξασφαλισμένο νερό και για την πυροσβεστική αλλά και για την άγρια πανίδα.
«Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια διατροφική κρίση. Δηλαδή να μη μπορούν να παραχθούν αγροτικά προϊόντα ώστε να είναι μειωμένα και να υπάρχουν οι τροφές αλλά να γίνουν πιο ακριβές. Δεν προλαβαίνει η επιστήμη να φτιάξει νέες ποικιλίες που να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα κλιματολογικά δεδομένα», συνέχισε. Ενημέρωσε πως το 1930 τα σιτηρά έβγαζαν 50-100 κιλά ανά στρέμμα. Αυτή τη στιγμή τα σιτάρια έχουν φτάσει λόγω γενετικής βελτίωσης να βγάζουν 700-800 κιλά στις καλές συνθήκες, αλλά η απόδοση μπορεί να αρχίσει να μειώνεται, εάν οι καταστάσεις χειροτερέψουν, υποστήριξε καταληκτικά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News