Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

«Δεν σχεδιάζουμε επενδύσεις ή επεκτάσεις, έχουμε στραμμένο το βλέμμα στις εξαγωγές» λέει ο Γιάννης Ακκάς που παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρήσεις του Συνέντευξη Μελαχροινή Μαρτίδου
Η εταιρεία ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1996 με στόχο την αξιοποίηση του εξαιρετικής ποιότητας σύσπορου βάμβακος της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, σε οικόπεδο 70 στρεμμάτων και καλύπτουν 16.500 m2. Η μονάδα παραγωγής της αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα και τεχνολογικά προηγμένα εκκοκκιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παραγόμενα προϊόντα, εκκοκκισμένο βαμβάκι, gin motes και βαμβακόσπορος, πωλούνται στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Η εταιρεία δε, με γνώμονα την ικανοποίηση των ποιοτικών απαιτήσεων και τη μέγιστη εξυπηρέτηση των πελατών της, βελτιώνει, παρακολουθεί και καταγράφει την ποιότητα του παραγόμενου εκκοκκισμένου βάμβακος, συμβάλλοντας παράλληλα στη ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της "αλυσίδας" της κλωστοϋφαντουργίας. Ο Γιάννης Ακκάς κλήθηκε να μιλήσει στο «Χ» για το «λευκό χρυσό» της Θράκης, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το βαμβάκι μιλώντας για τον όμιλό του αλλά και με την ιδιότητα του προέδρου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας που δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού.
Πως ήταν η φετινή χρονιά για τη παραγωγή του βαμβακιού;
-Στη φετινή σεζόν οι ποσότητες του προϊόντος ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες, διότι αρκετές περιοχές επηρεάστηκαν από το πράσινο σκουλήκι. Την παραγωγή επηρέασαν και κάποιες βροχές με αποτέλεσμα νάναι λιγότερη από τη αναμενόμενη. Πάντως δεν παύει το βαμβάκι της Θράκης να είναι πολύ καλής ποιότητας και να είναι περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού. Το βαμβάκι είναι ένα χρηματιστηριακό είδος και η ζήτηση του δεν επηρεάζεται από την ελληνική κρίση. Αν υπάρχει ζήτηση διεθνώς, υπάρχει και για το ελληνικό βαμβάκι.
Υπάρχει ζήτηση φέτος στο προϊόν;
-Η Ισπανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παράγει βαμβάκι, βέβαια η Ελλάδα παράγει περισσότερο βαμβάκι και μην ξεχνάμε ότι η κύρια αγορά για το ελληνικό προϊόν είναι η Τουρκία, λόγω της γειτνίασης. Η ζήτηση δε θα έλεγα ότι είναι έντονη πάντως είναι ικανοποιητική. Οι τιμές για τα εκκοκκιστήρια δεν είναι ικανοποιητικές αλλά τα επίπεδα της ζήτησης ποσότητας είναι καλά.
Ανταγωνιζόμαστε ως χώρα το βαμβάκι της Αιγύπτου;
-Όχι αυτό που παράγει η Αίγυπτος είναι εντελώς διαφορετικό. Είναι μακρόϊνο παράγεται σε μικρές ποσότητες και ειδικών χρήσεων και βέβαια δεν είναι τυχαίο μέχρι και πρόπερσι, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά βάμβακος ήταν η Αίγυπτος αυτό πριν ακόμα ξεσπάσουν τα επεισόδια εκεί. Η Αίγυπτος έχει σχεδόν παγώσει.
Ο όμιλος Ακκά πως αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση;
-Εμείς παραδοσιακά ήμασταν εξαγωγική εταιρεία. Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια οι εξαγωγές σαν ποσοστό επί των πωλήσεων έχουν αυξηθεί περαιτέρω. Δηλαδή έχει περιοριστεί η παρουσία μας στην ελληνική αγορά και είμαστε σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγική επιχείρηση. Όσον αφορά στις χώρες στις οποίες εξάγουμε τα προϊόντα μας είναι η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη αγορά μας στα νήματα και στα υφάσματα. η Τουρκία είναι κι αυτή μία σημαντική αγορά, η Γερμανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες.
Τί σχεδιάζει για το μέλλον ο Oμιλος;
-Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, πρέπει μία εταιρία να προσπαθεί να μεγιστοποιήσεις τις εξαγωγές της. να προσέχει πολύ το κόστος ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να κάνει κινήσεις τέτοιες ώστε να μπορεί να παραμένει ενεργή. Να παραμένει στην αγορά και να είναι βιώσιμη. Δε θα έλεγα ότι είναι καιρός για επεκτάσεις ή για νέες επενδύσεις.

Το ρευστό πολιτικό πεδίο της χώρας επηρεάζει και την πορεία των επιχειρήσεων;
-Βεβαίως μας επηρεάζει. Στο πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την ρευστότητα των τραπεζών άρα των επιχειρήσεων. Και στο δεύτερο έχει να κάνει με τη κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, το οποία επηρεάζει και τους πιθανούς αγοραστές των ελληνικών προϊόντων. Η εταιρία μας έχει παραδοσιακούς δεσμούς με πελάτες του εξωτερικού, γι΄ αυτό καταφέρνει παρά την κακή εικόνα που έχει η χώρα μας προς τα έξω, να κρατά τους πελάτες της. Βέβαια δεν είναι ευχάριστο, όταν επισκέπτεσαι πελάτες στο εξωτερικό να σε ρωτάνε πριν από όλα, αν θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό το κλίμα κάποια στιγμή πρέπει αν αλλάξει γιατί δεν βοηθούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εξαγωγές τους».
Ο κ. Ακκάς βρίσκεται συχνά στην Κομοτηνή για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις επιχειρήσεις του, ταξιδεύει, έχει εικόνα των πραγμάτων και του δύσκολου τοπίου στην κλωστοϋφαντουργία, γεμίζει όμως τις μπαταρίες του με την οικογενειακή θαλπωρή και ηρεμία στο σπίτι του στην Θεσσαλονίκη με τα δυο παιδιά και την γνωστή παρουσιάστρια σύζυγό του Βίκυ Χατζηβασιλείου. Το φωτογραφίσαμε στο λιτό γραφείο του στα Εκκοκκιστήρια Θράκης στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής με ένα αγαπημένο πίνακα του Φασιανού ενώ ήδη είχε συνάντηση με στελέχη του για την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας με την ολοκλήρωση των εκκοκκισμένων ποσοτήτων που συγκεντρώθηκαν φέτος.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News