Διαχωρισμός σε αρτοποιεία και «θερμές γωνίες» | xronos.gr
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ

Διαχωρισμός σε αρτοποιεία και «θερμές γωνίες»

01/12/16 - 11:00

Ο κόσμος θα ξέρει τι τρώει, καθώς δεν θα μπορεί να ονομάζεται «αρτοποιείο» όποιο χρησιμοποιεί προψημένη,  κατεψυγμένη ή εισαγόμενη ζύμη

Τελικά δεν θα πούμε το ψωμί ...ψωμάκι, αντιθέτως θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεχωρίζουμε το ελληνικό και παραδοσιακό, από το ξένο και κατεψυγμένο. Κάνουμε λόγο για τους φούρνους και το νέο καθεστώς τους, το οποίο θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.


Πιο αναλυτικά, το νέο νομοσχέδιο, για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, φέρνει αλλαγές μέχρι και στο ...ψωμί, οι οποίες σε πρώτη «ανάγνωση» φαίνονται να είναι θετικές, αφού δεν θα επιτρέπεται να φέρει την ονομασία «αρτοποιείο», όποιος φούρνος χρησιμοποιεί προψημένη, κατεψυγμένη ή εισαγόμενη ζύμη. Στόχος είναι η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε αυτοί να γνωρίζουν πως ακριβώς έχει φτιαχτεί το ψωμί τους και να επιλέγουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.


Ο Γιώργος Δαλθανάσης, πρόεδρος αρτοποιών Ν. Ροδόπης, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm, προκειμένου να σχολιάσει από τη δική του οπτική το νέο νομοσχέδιο. «Δεν θέλαμε ακριβώς αυτό που μας επιβάλλει ο νόμος, αλλά δεν είναι κακό που έδωσαν πολλά υπέρ της ίδρυσης «θερμών γωνιών», οι οποίες θα μπορούν να ψήνουν κατεψυγμένες ζύμες αγνώστου προελεύσεως. Παρόλα αυτά οι καταναλωτές δεν θα απατώνται! Ο παραδοσιακός φούρνος παραμένει παραδοσιακός και λέγεται αρτοποιείο, ενώ στις «θερμές γωνίες» θα ψήνονται κατεψυγμένες ζύμες , δηλαδή εισαγόμενες», εξηγεί σχετικά, ενώ προσθέτει ότι «θα πρέπει να αναγράφεται ότι είναι κατεψυγμένη ζύμη και ότι το προϊόν προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία οι πληροφορίες τους, αλλιώς είναι παράνομα».


Αναφορικά με τα ψωμιά στους φούρνους προσθέτει ότι «όσοι προμηθεύονται από φούρνο, έχουν άδεια πρατηρίου και προμηθεύονται νωπό άρτο, δηλαδή φρέσκο ψωμί, αυτός πρέπει να είναι συσκευασμένος και να αναγράφονται πάνω ημερομηνία παραγωγής, παραγωγός, συστατικά, αλλεργιογόνα, ώστε να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει», ενώ αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύει πλέον στα σούπερ μάρκετ που εμπορεύονται και άρτο, συμπληρώνει πως «για να λέει ένα σούπερ μάρκετ ότι έχει φούρνο, θα πρέπει να έχει μέσα εκεί φούρνο στον οποίο θα ζυμώνεται η ζύμη και θα ψήνεται εκεί, και, παράλληλα να απασχολεί προσωπικό γι’ αυτή τη δουλειά».


Συμπερασματικά, καταλήγει στο ότι πρόκειται για μία θετική πρώτη ρύθμιση, όμως όχι η ακριβής ρύθμιση στην οποία στόχευσαν ως Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ροδόπης.


Εισαγόμενο ψωμί και κρίση
«Η εισαγωγή ψωμιών από Βουλγαρία δεν μας αγγίζει, γιατί ο καταναλωτής έχει δοκιμάσει το ψωμί αυτό κι έχει καταλήξει πάλι στον παραδοσιακό φούρνο», αναφέρει ο κ. Δαλθανάσης για τον ανταγωνισμό ελληνικού και εισαγόμενου ψωμιού, με το πρώτο να είναι «νικητής».


Παρόλα αυτά η κατανάλωση έχει μειωθεί λόγο κρίσης, καθώς, όπως ο ίδιος διαπιστώνει από την καθημερινή του εργασία, οι πελάτες αφενός αγοράζουν ακριβώς τόσο ψωμί όσο καταναλώνουν, χωρίς δηλαδή να πετούν καθόλου, κι αφετέρου ο κόσμος δεν αγοράζει πολλά συνοδευτικά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr