Το 2023 αναπλάσεις από Λ. Ηρώων έως Σοφούλη & από Χ. Τρικούπη έως Ν. Ζωίδη | xronos.gr
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 5ΕΚ€ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Το 2023 αναπλάσεις από Λ. Ηρώων έως Σοφούλη & από Χ. Τρικούπη έως Ν. Ζωίδη

31/08/22 - 8:00
23423532643-67.jpg

Τι δηλώνουν δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Γκαράνης και αντιδήμαρχος Έργων Δ. Καρασταύρου

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής, ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης εισηγήθηκε τον επανασχεδιασμό και την τροποποίηση της πρότασης του Δήμου Κομοτηνής με τίτλο «Ολοκληρωμένη ανάδειξη και αναβάθμιση ιστορικού κέντρου. Λειτουργική διασύνδεση με το νέο εμπορικό κέντρο» στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου χώρου» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.


5εκ€ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το συγκεκριμένο έργο είχε προϋπολογισθέν κόστος 10.382.215€. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής κατατάχθηκε στην κατηγορία των προς άμεση χρηματοδότηση με 5.000.000€, άρα υστερεί κατά πολύ του συνολικού προϋπολογισμού της σχεδιαζόμενης πράξης.

Έτσι όπως ενημερώνει ο κος Γκαράνης «συναποφασίσαμε ότι η μόνη λύση για να γίνει ένα έργο που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και θα αναβαθμίσει αισθητικά ένα μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης μας είναι να επικαιροποιήσουμε την πράξη προχωρώντας σε δυο σημαντικά υποέργα:

  • Ανάπλαση οδών στο κέντρο της Κομοτηνής, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. 
  • Ανάπλαση οδού Κανάρη και πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ».

Στον επίλογό του ο κος Γκαράνης επιχειρηματολόγησε πως τα γρήγορα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής προσάρμοσαν άμεσα την πρόταση, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε ευρώ από όσα εγκρίθηκαν. «Δεν μεμψιμοιρούμε, δεν σταματάμε μπροστά στα εμπόδια. Επανασχεδιάζουμε, οραματιζόμαστε και θέλουμε τους κατοίκους συνοδοιπόρους» δήλωσε.


Ανάπλαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης
Πως η χρηματοδότηση δεν ήταν… στις σίγουρες που ανέμενε η Δημοτική Αρχή, δηλαδή ήρθε προσθετικά στον σχεδιασμό, έκανε γνωστό στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου. Πληροφόρησε πως το συνολικό έργο προϋπολογισμού 10εκ€ η Δημοτική Αρχή στόχευε να το εντάξει σε πρόσκληση έργων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), ωστόσο φάκελος κατατέθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου πήραν πράσινο «φως» για τα μισά χρήματα.

Πρόκειται για έργο που σχεδίασε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με την Κ. Καραθεοδωρή προεδρίας δημοτικού συμβούλου Σάκη Λάπατα κι αφορά αναπλάσεις σε πολλούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, «από Λεωφόρο Ηρώων έως Σοφούλη και από Χαριλάου Τρικούπη έως Νικολάου Ζωίδη», όπως θύμισε ο κος Καρασταύρου, εξαιρουμένων των δρόμων που αναπλάστηκαν πρόσφατα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, υπάρχει συνεννόηση με την εταιρία κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου, ώστε οι δρόμοι που θα αναπλαστούν πρώτα να σκαφτούν για τα δίκτυα και μετά να γίνει η ανάπλαση. Αντίστοιχη επικοινωνία έχει γίνει με ΔΕΥΑΚ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, προκειμένου… να μην χαλάσουν μόλις αναπλαστούν.

Το έργο αφορά παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια, χώρους ανάπαυσης, οδοφωτισμό κλπ, ενώ η μισή χρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν για τώρα οι υπόγειοι κάδοι και το ηλεκτρονικό σύστημα πάρκινγκ, που ήταν στη μελέτη. Γι’ αυτά τα έργα η Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω ΒΑΑ, ενημέρωσε ο κος Καρασταύρου. Σημαντικό πάντως είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ότι η χρηματοδότηση 5εκ€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαίνει πως η πρόταση στα ΒΑΑ μπορεί να αφορά κι άλλα έργα καθώς «ελευθερώνονται» 5εκ€.

Στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, υπογράμμισε ο Δημήτρης Καρασταύρου, είναι να καταθέτει ώριμες μελέτες σε όλες τις προσκλήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να απορροφά όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα από όσο το δυνατό περισσότερες πηγές. Θετικό ως προς το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πως  «μέχρι το Μάρτιο του 2023 το έργο πρέπει να είναι δημοπρατημένο, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης… ευτυχώς δεν αστειεύεται» ενημέρωσε, ενώ τέλος άφησε αιχμές στην αντιπολίτευση, πως η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει στην πράξη πως δεν λειτουργεί με προχειρότητα, αλλά με σχέδιο.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr