Αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις στη Δημοτική Αγορά | xronos.gr
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις στη Δημοτική Αγορά

06/10/22 - 8:00
234235346-45_13.jpg

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που μάλλον θα λύσει η ανακαίνιση

Επιτέλους η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής στην καρδιά της «πόλης» θα πάρει σάρκα και οστά μετά από πολλά χρόνια αναμονής και πολλές υποσχέσεις. 

Το  σημαντικό έργο για την Κομοτηνή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Το παρόν κτίριο ομολογουμένως έχει πολλά προβλήματα και κάνοντας μια κουβέντα με επαγγελματίες της αγοράς, θα καταλάβει κανείς ότι πράγματι η ανακαίνιση μπορεί να προσφέρει μια υποδομή σαφώς καλύτερη, πιο σύγχρονη που στοχεύει να λύσει ζητήματα που είναι χρόνια.

Όμως έχουν προκύψει κάποια εύλογα ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με τους επαγγελματίες που αναγκαστικά θα κλείσουν τα καταστήματά τους για να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες ανακαίνισης. Επίσης ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι όταν θα γίνει η πολυσυζητημένη ανακαίνιση, οι επαγγελματίες θα νοικιάζουν τον χώρο όπου εργάζονται με το νοίκι που πλήρωναν ή θα υπάρξει αύξηση;


Τι λένε οι επαγγελματίες
Ο «Χ» βρέθηκε στη Δημοτική Αγορά, προκειμένου να μιλήσει με επαγγελματίες και να δει πως κρίνουν την όλη αλλαγή που δρομολογείται σε έναν σημαντικό πυρήνα της Κομοτηνής.

Ο Βασίλης Ιωαννίδης είναι κρεοπώλης και πρόεδρος των κρεοπωλών Ροδόπης και μιλώντας για την μελλοντική ανακαίνιση, είπε πως «ήταν ένα έργο που το περιμέναμε εδώ και χρόνια. 

Είμαστε σε ένα καλό σημείο, με ένα ώριμο σχέδιο. Όλοι είμαστε υπέρ του σχεδίου, όλοι εδώ έχουμε μεγαλώσει και θέλουμε το καλύτερο για την πόλη μας». 

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι επαγγελματίες δεν θα επηρεαστούν μέχρι να δούμε το νέο “πρόσωπο” της αγοράς, καθώς όπως σημείωσε ο κος Ιωαννίδης «είτε η ολοκλήρωση διαρκέσει έξι μήνες, είτε δύο χρόνια, είναι κάτι που θα μας ζορίσει».

Ο Δημήτρης Στεφανίδης είναι ιχθυοπώλης και διαθέτει κατάστημα ψησίματος και τηγανίσματος ψαριών μέσα στην αγορά. Προλογικά είπε πως ένα τέτοιο έργο αποτελεί «κάτι θετικό για όλη την πόλη. Έχουμε δει τα σχέδια και τέτοια έργα δεν γίνονται πολύ συχνά στην Κομοτηνή. Είναι θετικό γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Μπορώ μέσα σε 10 μέτρα να υποδείξω ένα σωρό προβλήματα. Είμαστε σύμφωνοι στην ανακαίνιση». 

Ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει και τον προβληματισμό του, ότι όσους μήνες διαρκέσουν οι εργασίες ανακαίνισης, «τι θα κάνουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, γιατί μιλάμε για 100 οικογένειες που βρίσκονται στη δημοτική αγορά. Περιμένουμε να υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις». 

Πάντως ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου μιλώντας πρόσφατα στο ράδιο Χρόνος 87.5fm επί του θέματος είχε δηλώσει ότι «κανονικά» μέχρι τέλος του 2023 η ανακαίνιση θα είναι μια πραγματικότητα. 


Εν συντομία κάποιες παρεμβάσεις του έργου
Το έργο θα επιλύσει τα σημαντικά  τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο. Σε τεχνικό επίπεδο με τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών με την τοποθέτηση σύγχρονων υλικών, την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου (θερμομόνωση, κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης). Σε λειτουργικό επίπεδο αναδιαμορφώνονται οι εσωτερικοί χώροι φιλοξενίας των καταστημάτων, αναβαθμίζονται τα εξωτερικά μαγαζιά της νότιας πλευράς, ομαδοποιούνται οι χρήσεις, δημιουργούνται διαδρομές για τους επισκέπτες με χώρους ξεκούρασης και αναμονής, αναβαθμίζονται οι είσοδοι-έξοδοι της Αγοράς, αξιοποιούνται τα αίθρια και με τη δημιουργία πυρήνα εστίασης και τη λειτουργική ενοποίησή τους με τη δημιουργία παράλληλης διαδρομής σε σχέση με τον κεντρικό διάδρομο της αγοράς.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr