Αλ. Μητρόπουλος: «Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες οφείλει να μας προβληματίσει» | xronos.gr
ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

Αλ. Μητρόπουλος: «Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες οφείλει να μας προβληματίσει»

26/01/23 - 8:00
Αλ. Μητρόπουλος: «Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες οφείλει να μας προβληματίσει»

Διαφορετικά τα ποσοστά ανεργίας σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης κι Ελληνική Στατιστική Αρχή

Στις 30-31 Ιανουαρίου θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά για να δουν την καταβολή του Ιανουαρίου οι συνταξιούχοι. Όπως ενημέρωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος «το 1/3 των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν ζυγό τελικό αριθμό στο ΑΜΚΑ τους από το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου 2023 θα δουν την αύξηση για τον μήνα Φεβρουάριο, η οποία καταβάλλεται τον Ιανουάριο».

Η αύξηση του 7,75% δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στις αυξήσεις των συντάξεων. Αντίθετα αυτό που έχει ενσωματωθεί είναι η κατάργηση της γενικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ενώ, όπως ανέφερε ο εργατολόγος, η συνταξιοδοτική εισφορά, η οποία επιβλήθηκε το 2011 συνεχίζει να ισχύει.


Αναδρομικά
Το 2015 οι ιστορικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, 2287 και 2288 είχαν επιδικάσει τα αναδρομικά των συντάξεων, οι οποίες σύμφωνα με τον Αλ. Μητρόπουλο ζητούσαν να δοθούν σε μόνιμη βάση τα δώρα και να ακυρωθούν όλες οι περικοπές των προηγούμενων μνημονίων. «Μέχρι τον Ιούλιο του 2019 και το τέλος της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Τσίπρας αρνήθηκε να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές, χωρίς να επαναφέρει τα αναδρομικά δώρα στους συνταξιούχους και την 13η - 14η σύνταξη» δήλωσε ο εργατολόγος.


Τελικά, πόσοι είναι οι άνεργοι;
Στους 1.079.202 υπολογίζονται οι άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης). Από την άλλη, η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) σημείωσε τους ανέργους κατά 550 χιλ. λιγότερους. Η διαφωνία αυτή, όπως ανέφερε ο Αλ. Μητρόπουλος χρησιμοποιείται κατά το δοκούν στην ελληνική Βουλή, με τους ανέργους να παραμένουν σταθερά πάνω από 1,5 εκ, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Όπως επισήμανε ο εργατολόγος, δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλουν να θορυβήσουν, είναι ότι στο 65,5% η ανεργία αφορά τις γυναίκες και στο 35,5% αφορά άνδρες νέας ηλικίας. «Είναι λανθασμένη η προσέγγιση του σημαντικότερου και τραγικότερου φαινομένου των γυναικοκτονιών σήμερα», δήλωσε ο εργατολόγος και συμπλήρωσε πως οι βασικές αιτίες που οδηγούν στα εγκλήματα κατά των γυναικών είναι κυρίως η οικονομική ανέχεια και η οικονομική εξάρτηση των γυναικών.


Οικονομικές απώλειες για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο
Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, δημοσιεύτηκε ο νόμος, που αναφέρει την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού. «Στις 10 Μαρτίου ο νέος κατώτατος μισθός θα παρουσιαστεί αυξημένος. Αυτό που αναμένουμε είναι τις εισηγήσεις του υπουργού από την Βουλή», δήλωσε ο κος Μητρόπουλος. Σύμφωνα με τον εργατολόγο, από 1 έως 5 μισθούς έχουν χάσει οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό ετησίως, χωρίς τις τριετίες.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr