Ανοιχτά ζητήματα επί 25ετία στην αποκατάσταση παλιννοστούντων ομογενών στη Θράκη | xronos.gr
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ, ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

Ανοιχτά ζητήματα επί 25ετία στην αποκατάσταση παλιννοστούντων ομογενών στη Θράκη

13/04/19 - 10:00

Απόδοση ιθαγένειας, στεγαστική αποκατάσταση οικογενειών που μένουν ακόμη σε ενοικιαζόμενα σπίτια, δάνεια & η κρατική αρωγή σύμφωνα με ΚΥΑ 2004, τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Ε.Υ.Ι.Α.Π.Ο.Ε. που δεν κληρώθηκαν ποτέ

Τα ανοιχτά, επί 25ετίας, ζητήματα στην αποκατάσταση παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη Θράκη, επιχειρεί να αναδείξει ημερίδα με θέμα "Νέοι πληθυσμοί στη Θράκη (1992-2019), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για ημερίδα που προετοιμάζεται εδώ και 12 μήνες με καταγραφή των  προβλημάτων των ομογενών σε συνεργασία με διάφορους συλλόγους από την Θράκη και τους άμεσα ενδιαφερόμενους ομογενείς, επιστήμονες και άλλους.  

Διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Παλιννοστούντων και Μη "Αργώ" και την συντονιστική επιτροπή παλιννοστούντων ομογενών, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το γραφείο Σ.Ε.Μ. (Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών) του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Π.Ε.Δ. Α.Μ.-Θ. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης).  Γίνεται στο πλαίσιο των 25 και πλέον χρόνων παλιννόστησης των Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα με το πρόγραμμα του πρώην Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε. (Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Ομογενών Ελλήνων) και τιμώντας τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων.

Την ατζέντα των θεμάτων "ανοίγει" στον "Χ" η Έλενα Τατεβοσιάν πρόεδρος Δ.Σ. Αναπτυξιακού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Παλιννοστούντων και μη "Αργώ" και εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τις εκκρεμότητες με την ιθαγένεια, αναδεικνύει καταρχήν η κα Τατεβοσιάν ζητώντας την θεραπεία των προβλημάτων που δημιουργούνται στις οικογένειες που έχουν τεχνικά λάθη στα έγγραφα από την χώρα προέλευσής τους  και κινδυνεύουν με την απέλασή τους, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς προηγούμενη ακρόαση, ακυρώνοντας την απόφαση για τον καθορισμό της ελληνικής ιθαγένειάς τους μετά από εύλογο χρονικό διάστημα.

Μιλάει επίσης για την ανάγκη στεγαστικής αποκατάστασης στη Θράκη των περίπου 240 οικογενειών παλιννοστούντων ομογενών από την Πρώην Σοβιετική Ένωση που μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια, για να μας πληροφορήσει ότι "έως σήμερα είναι στα ενοίκια που πληρώνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, δηλαδή από το κράτος, αλλά υπάρχουν  εκκρεμότητες από το 2017  που αφορούν την πληρωμή των ενοικίων". Μιλάει για τα δάνεια και την κρατική αρωγή που προβλέπεται σύμφωνα με ΚΥΑ 2004 και γνωστοποιεί ότι δεν εξασφαλίστηκε η κρατική αρωγή για όλους τους παλιννοστούντες. Επίσης αναφέρει ότι δεν έχουν δοθεί παραχωρητήρια για τα οικόπεδα που κληρώθηκαν και τα σπίτια που παραχώρησαν από τις αρχές του ‘90 κ.τ.λ.. Αναφέρει μάλιστα το προσωπικό της παράδειγμα ως κάτοικος του οικισμού Παλαγίας Αλεξανδρούπολης. Καταληκτικά μιλάει για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Ε.Υ.Ι.Α.Π.Ο.Ε. που δεν κληρώθηκαν ποτέ.

Σήμερα, επίσης, προβληματίζει η φυγή πολλών παλιννοστούντων στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας, "στόχος είναι να μείνουν οι ομογενείς από την Πρώην Σοβιετική Ένωση στη Θράκη, στην Ελλάδα, που όνειρο είχαν οι προγονοί τους να μείνουν", λέει η Έλενα Τατεβοσιάν.

Καταληκτικά, καλεί όλους στη δημόσια συζήτηση για τους ομογενείς, με σκοπό την άμεση λύση των προβλημάτων ή την δρομολόγησή τους με χρονοδιαγράμματα. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr