Διοίκηση ή αντιπολίτευση ο «Πινόκιο» του Δήμου Κομοτηνής; | xronos.gr
ΜΥΡΙΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διοίκηση ή αντιπολίτευση ο «Πινόκιο» του Δήμου Κομοτηνής;

09/12/22 - 8:00
Κλικ κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης Καρασταύρου-Γραβάνη υπό το βλέμμα του δημάρχου

Ηχηρές κόντρες αναφορικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, με αφορμή το Τεχνικό Πρόγραμμα

Δ. Καρασταύρου: «Θα αλλάξει η εικόνα του Δήμου, έχουμε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Πάμε στην πράξη»

«Μιλάτε λες και βρεθήκατε εδώ τώρα, διοικείτε από το 2010. Δείξτε μας ένα έργο τα τελευταία 3 χρόνια» απαντά ο Αντώνης Γραβάνης

«Ναι» ψήφισαν Σπάρτακος (Καραΐσκος) και Πολη-τική Ανατροπή (Λαφτσή),
«όχι» Λαϊκή Συσπείρωση (Λεβέντης)

Εκλογές μύρισε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στη συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023. Σφοδρές πολιτικές κόντρες μεταξύ διοίκησης κι αντιπολίτευσης τόσο σε πολιτικό σκέλος όσο κι επί του προσωπικού, με την εικόνα που παρουσιάστηκε από τις δύο επικρατούσες παρατάξεις για πόλη και οικισμούς να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, τους Δημήτρη Καρασταύρου και Αντώνη Γραβάνη να υψώνουν τους τόνους, τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη να μπαίνει στο χορό και πολλά ακόμη να συμβαίνουν σχεδόν στις τρεις ώρες που διήρκησε η συνεδρίαση.

Η ψηφοφορία
Μετά από την εισήγηση του αντιδημάρχου Έργων Δημήτρη Καρασταύρου, περί της μίας ώρας, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής παρατάξεων, του δημάρχου και μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων. Το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με «ναι» από Κοινωνία Πολιτών (Γκαράνης), Σπάρτακο (Καραΐσκο) αλλά και μία ακόμη θετική ψήφο… με πολλές αναγνώσεις από την Πολη-τική Ανατροπή (Λαφτσή). Απείχε από την ψηφοφορία η Σύμπραξη Προοπτικής (Γραβάνης) και καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση (Λεβέντης).

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα απεικονίζει τη συστηματική δουλειά που γίνεται στο Δήμο και στις υπηρεσίες παρόλο που είναι υποστελεχωμένες» είπε σε σύντομο σχόλιο στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Κομοτηνής, μεταφέροντας την ετοιμότητα του Δήμου να απαντά με προτάσεις σε κάθε πιθανή πρόσκληση χρηματοδότησης που ανοίγει.

Στη συνέχεια ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του Δημήτρη Καρασταύρου (βλ. σελίδα 07).

Δ. Καρασταύρου: «Θα αλλάξει η εικόνα του Δήμου»
Παρά την «τρομερή» υποστελέχωση σε Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία και παρά την τριετή υγειονομική κι ενεργειακή κρίση, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να σχεδιάσει και να βρει χρηματοδοτήσεις για πολλά έργα, τόνισε ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου. Χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 ως το μεγαλύτερο από το 2003 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αλλά στάθηκε στο ότι είναι και το Τεχνικό Πρόγραμμα με τις μεγαλύτερες εντάξεις έργων, περί των 30εκ ευρώ όπως ανέδειξε.

Αναγνώρισε πως τα μεγάλα έργα δεν έχουν αρχίσει ακόμη να κατασκευάζονται, απαντώντας στο «εύλογο» -όπως το χαρακτήρισε- ερώτημα των δημοτών, υποστήριξε όμως πως έμπειροι αυτοδιοικητικοί της αντιπολίτευσης δεν δικαιολογούνται να εκφράζουν αυτή τη θέση. Ως επιχείρημα έφερε ότι το πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης Urban που «έτρεξε» στις αρχές της χιλιετίας στο Δήμο Κομοτηνής πήρε 11 χρόνια συνολικά κι ήταν 12εκ ευρώ.

Αντιθέτως, τα βασικά έργα της παρούσας διοίκησης για το κέντρο της πόλης προϋπολογίζονται στα 14εκ ευρώ και έχουν φτάσει από την ιδέα στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μόλις σε 3 χρόνια. «Η παρέμβασή μας στο κέντρο της πόλης είναι από μόνη της ένα Urban, και δεν μιλάμε μόνο γι’ αυτά τα έργα, γιατί έχουμε εντάξεις 30εκ ευρώ» τόνισε και στάθηκε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Δήμος είναι πλέον Καλλικρατικός κι ενόσω αντιμετωπίζει υγειονομική κι ενεργειακή κρίση.

Κάλεσε την αντιπολίτευση να επιδείξει έστω ένα έργο αντίστοιχης εμβέλειας με αυτά για τα οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ο Δήμος Κομοτηνής, και να σχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε σε μία θητεία οπουδήποτε, απαντώντας εκ των προτέρων στην κριτική ότι η Δημοτική Αρχή προχωράει αργά τα έργα της.

«Η πόλη και οι οικισμοί έχουν μπει σε ένα δρόμο που θα γίνουν παρεμβάσεις που θα αλλάξει η εικόνα του Δήμου» υποσχέθηκε και τόνισε πως τα μεγάλα έργα δεν είναι σκέψεις, αλλά έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. «Πάμε στην πράξη» σηματοδότησε και για την ψηφοφορία υποστήριξε πως «ο κάθε δημοτικός σύμβουλος με τη στάση του θα δηλώσει στην κοινωνία, εάν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ή εάν πραγματικά μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενός δημοτικού συμβούλου που θέλει να δει την πόλη να πηγαίνει σε κάτι καλύτερο».


Αντ. Γραβάνης: «Φωτογραφία μας δείξατε μόνο  τους κάδους»
«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα ο επικεφαλής αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης, αλλά κατευθείαν άσκησε κριτική, ότι φιλόδοξα ήταν και τα σχέδια της παρούσας Δημοτικής Αρχής πέρσι και πρόπερσι, αλλά ελάχιστα από τα έργα τελικά προχώρησαν. «Τα νούμερα (που παρουσιάσατε) δυστυχώς έχουν πολλά κενά όσο αφορά την ουσία κε Καρασταύρου» τόνισε και ανέγνωσε σειρά έργων που περιελάμβαναν παλιότερα Τεχνικά Προγράμματα, αλλά δεν έγιναν ποτέ.

Σε αυτό το σημείο άπλωσε την κριτική του χρονικά στην αφετηρία της διοίκησης Πετρίδη κι όχι μόνο στα 3 χρόνια Γκαράνη. «Μιλάτε πολλές φορές σα να βρεθήκατε εδώ τώρα, δεν βρεθήκατε εδώ τώρα, είστε 12 χρόνια. Μη λέτε για προγραμματικές περιόδους, γιατί συμμετείχατε στις δύο προηγούμενες προγραμματικές περιόδους» τόνισε εμφατικά, αφήνοντας υπόνοιες ότι η παρούσα διοίκηση… κατηγορεί για ένδεια έργων την προηγούμενη, της οποίας όμως είναι συνέχεια.

Αναφορικά με τις εντάξεις έργων, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως πράττει σα να ανακάλυψε την Αμερική, αντιθέτως μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης πήραν μεγάλες χρηματοδοτήσεις όλοι οι Δήμοι. Γι’ αυτό έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση, όχι στη Δημοτική Αρχή, αν και αναγνώρισε προσωπικά προς τον κο Καρασταύρου ότι έχει  καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια από το 2019. «Δεν το απαξιώνω» είπε αλλά τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να προκαταβάλει το Σώμα για το πως να ψηφίσει.

«Μακέτες μας δείχνετε πολλά χρόνια, φωτογραφία έργου μας δείξατε… μόνο τους κάδους» τόνισε και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον κο Γκαράνη να επιδείξει έστω ένα έργο που να σχεδίασε, ενέταξε και ολοκλήρωσε επί θητείας του. «Δυστυχώς δεν υπάρχει […]. Ούτε τρεις κόμβους δεν μπορείτε να φτιάξετε» κατήγγειλε και συνέχισε την κριτική του προς τη Δημοτική Αρχή για το ότι διαφημίζει ως έργα απλές συντηρήσεις που οφείλει να κάνει. «Από το 2019 ακούμε ότι είστε έτοιμοι… αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία υλοποίηση» επεσήμανε.

«Οι αριθμοί λένε την αλήθεια και είναι καταπέλτης κε Γκαράνη» σημείωσε, χαρακτήρισε τη διοίκηση αναποτελεσματική και ανίκανη να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου, αφού από το Τεχνικό Πρόγραμμα απουσιάζουν έργα που θα αναβαθμίσουν την πόλη και τη ζωή των δημοτών, καθώς επίσης να διεκδικήσει από την Πολιτεία υποδομές, όπως τα Αστέρια. Σε επιμέρους ζητήματα, άσκησε κριτική για μη ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων: «τα σχολεία είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, συνεχώς ρημάζουν».


«Συντηρήσεις κάνουν οι διαχειριστές, διαχειριστές έχουν οι πολυκατοικίες αλλά οι Δήμοι κε Γκαράνη έχουν δήμαρχο» κατέληξε, για να λάβει απάντηση από τον κο Καρασταύρου ότι η Δημοτική Αρχή έχει να προβάλει 30εκ ευρώ νέα έργα που σχεδίασε από το 2019, ζητώντας εκ νέου από την αντιπολίτευση να επιδείξει ένα έργο αντίστοιχης κλίμακας που έχει σχεδιαστεί στην ιστορία του Δήμου… σε 10 χρόνια, με τον κο Γραβάνη να ανταπαντά ότι η Δημοτική Αρχή σε τρία χρόνια δεν έχει να δείξει ούτε ένα έργο, γι’ αυτό η παράταξη απείχε από την ψηφοφορία.


Γ. Γκαράνης: «Πρέπει να αλλάξετε το κείμενο κε Γραβάνη»
Στο χορό των τοποθετήσεων μπήκε σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος. «Το κείμενο πρέπει να το αλλάξετε κε Γραβάνη» είπε προς την αντιπολίτευση, ισχυριζόμενος πως κάνει την ίδια ακριβώς κριτική τρία χρόνια, αλλά πλέον ο Δήμος έχει έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς σε αυτά που παρουσιάστηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα να περιλαμβάνονται τα έργα της ΔΕΥΑΚ, όπως η υδροδότηση από το Φράγμα Συμβόλων, που ο Δήμος διεκδικούσε 30 χρόνια αλλά η παρούσα διοίκηση κατάφερε να προχωρήσει.


«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να εντάξει ένα έργο και να το υλοποιήσει την επόμενη μέρα ή δεν γνωρίζει ή λέει ψέματα» απάντησε στις κατηγορίες περί αργοπορίας, αντιπαραβάλλοντας ότι στο ασφυκτικό πλαίσιο του κορωνοϊού «που δεν λειτουργούσε τίποτα, εμείς φτάσαμε να έχουμε εντάξεις».


Γ. Ζαφειρίδης: «Υπάρχει ωριμότητα»
Ναι, και μάλιστα χωρίς σχεδόν καθόλου κριτική, ψήφισε ο Σπάρτακος. Για την παράταξη τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ζαφειρίδης, σημειώνοντας: «Από το 2019 μας φάνηκε φιλόδοξο το Τεχνικό Πρόγραμμα, σήμερα μας φάνηκε ότι υπάρχει ωριμότητα με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Θα το στηρίξουμε κι ελπίζουμε του χρόνου να βλέπουμε μακέτες».


Ως προς αιτήματα, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να βρει λύση στο πάρκινγκ, χαρακτηρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα.


Κριτική, αλλά… «ναι» από την Ελ. Λαφτσή
«Παιχνίδι στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, αλλά είμαστε νοήμονες άνθρωποι δεν πρέπει να υποτιμάται η νοημοσύνη μας» είπε με αφορμή την κόντρα Καρασταύρου-Γραβάνη που προηγήθηκε η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, η οποία άσκησε κριτική πως η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή σε πόλη και οικισμούς. Υποστήριξε, πάντως ότι δεν ευθύνεται μόνο παρούσα η Δημοτική Αρχή, αλλά κι όσες διοίκησαν τον Δήμο τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς επίσης η πολιτεία που υποχρηματοδοτεί την τοπική αυτοδιοίκηση και η γραφειοκρατία.


Στάθηκε σε αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπως αστική κι αγροτική οδοποιία, κατάσταση και ενεργειακή δαπάνη σχολικών κτιρίων, μη λειτουργία του κολυμβητηρίου, επέκταση του κυνοκομείου που έχει κολλήσει ενώ το ζήτημα των αδέσποτων «δεν χωρά άλλη αναβολή», μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού που είναι «πληγή» όπως είπε, κυκλοφοριακό που έχει επιδεινωθεί σύμφωνα με την επικεφαλής, χώρους πρασίνου που δεν σχεδιάζονται καινούργιοι. Κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, πως κυρίως αναλώνεται στο να διαπιστώνει προβλήματα, αντί να διεκδικεί την επίλυσή τους.


Παρόλα τα παραπάνω, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Τεχνικό Πρόγραμμα κινείται «σε θετική κατεύθυνση», ζήτησε «να μη μείνει στα χαρτιά» και ψήφισε «ναι με επιφύλαξη» όπως είπε, γιατί «δεν κάνουμε στείρα κριτική».


Επιμέρους απαντήσεις για τις ενστάσεις της έδωσαν οι κκ Γκαράνης-Καρασταύρου, με τον μεν δήμαρχο να απαντά πως υπάρχει πλαίσιο διεκδικητικότητας και πιέσεις από τη Δημοτική Αρχή, ενώ ο κος Καρασταύρου άφησε αιχμές προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να βρει χρηματοδοτικό εργαλείο για το Αλάν Κογιού.


Γ. Λεβέντης: «Δεν συζητάμε την ουσία»
Καταψήφισε ο επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης, γιατί όπως υποστήριξε διοίκηση κι αντιπολίτευση δεν συζητούν την ουσία του πράγματος, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι ο σχεδιασμός του Τεχνικού Προγράμματος δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες λαϊκών νοικοκυριών και δημοτών.

«Ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες παρατάξεις υπάρχει η συμφωνία ότι ο Δήμος έτσι πρέπει να λειτουργεί, γι’ αυτό η συζήτηση περιορίζεται στο διαχειριστικό κομμάτι» σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση προς τους Δήμους, που τους αποτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες. Στην κριτική του στάθηκε ιδιαίτερα σε γειτονιές της πόλης και οικισμούς, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή πως τα σχέδιά της περιορίζονται στην ανάπτυξη του κέντρου.


Ποιός είναι ο Πινόκιο;
«Ως δημότης δεν μου λένε κάτι τα εκατομμύρια που αναφέρετε. Εγώ θέλω να βρείτε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας» ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Σύμπραξης Προοπτικής Χασάν Χασάν και τόνισε: «Όταν βρέχει δεν μπορώ να βγω έξω από το σπίτι μου, γιατί δεν υπάρχει δίκτυο όμβριων υδάτων και το οδόστρωμα είναι καταστρεμμένο. Υπάρχουν προβλήματα σε γειτονιές και χωριά».

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο εξαντλήθηκαν τα περιθώρια της δημοτικής αρχής, καθώς είναι στη διοίκηση από το 2010. «Γνωρίζετε τα προβλήματα αλλά 12 χρόνια δεν δίνετε λύσεις» κατήγγειλε, υποστηρίζοντας ότι καθημερινά δέχεται παράπονα δημοτών για προβλήματα.


Για ψέματα τον κατηγόρησε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ανασύροντας παλιότερη κριτική του κου Χασάν για τον οικισμό του Κάλχα. «Λέγατε ότι είναι κομμένος στα δύο, αλλά υπήρχαν άλλοι δύο δρόμοι ανοιχτοί» τόνισε ο δήμαρχος και συνέχισε: «σας προτείνω να πάτε στο πάρκο του Πινόκιο» κατηγορώντας ευθέως τον δημοτικό σύμβουλο για ψεύδη.


«Με το να μιλάτε για Πινόκιο, δεν μπορείτε να απαξιώσετε δημοτικούς συμβούλους, απαξιώνετε μόνο τη θέση του δημάρχου. Λυπάμαι για τους αστεϊσμούς χαμηλού επιπέδου» απάντησε ο Αντώνης Γραβάνης.


Master plan οικισμών πρότεινε ο Γ. Λουτατίδης
Από τη Δημοτική Αρχή να καταστρώσει ένα master plan για την ανάπτυξη οικισμών, όπως για παράδειγμα το Νέο Σιδηροχώρι μαζί με τα γύρω χωριά ή ενιαία το παραλιακό μέτωπο, πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Πολη-τικής Ανατροπής Γιώργος Λουτατίδης. Ακόμη, πρότεινε τον χαρακτηρισμό του οικισμού Νυμφαίας ως παραδοσιακού, τονίζοντας πως αυτό «αλλάζει όλη την περιοχή από άποψη (τουριστικού) κινήτρου». Τέλος, πρότεινε μικρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε γωνιές γειτονιών της πόλης, από Κομοτηναίους αρχιτέκτονες σε συνεργασία με τον Δήμο.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr