Έτσι θα είναι η ανακαινισμένη δημοτική αγορά Κομοτηνής | xronos.gr
ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Έτσι θα είναι η ανακαινισμένη δημοτική αγορά Κομοτηνής

23/09/22 - 8:00
23423453256436-2.jpg

Έπεσαν υπογραφές, ξεκινάει το έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2023

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Κομοτηνή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), χάρη στην πολιτική στόχευση, την έγκαιρη και έγκυρη προετοιμασία, αλλά και την αποφασιστική διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος Κομοτηνής σε ανακοίνωσή του.

Η πράξη εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος - προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων». Ένα έργο, που αποτελούσε στόχο της Δημοτικής Αρχής από την έναρξη της θητείας της, καθώς ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς βρίσκεται στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου, αλλά και στην καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης.

Την ένταξη της πράξης συζήτησαν χθες το πρωί (22/09) ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού Δημήτρης Καρασταύρου με τον προϊστάμενο της Μονάδας Αξιολόγησης Έργων Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Συρόπουλο αναφερόμενοι στα επόμενα βήματα. 


Τι παρεμβάσεις θα γίνουν
Το έργο θα επιλύσει τα σημαντικά  τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο. Σε τεχνικό επίπεδο με τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών με την τοποθέτηση σύγχρονων υλικών, την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου (θερμομόνωση, κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης). Σε λειτουργικό επίπεδο αναδιαμορφώνονται οι εσωτερικοί χώροι φιλοξενίας των καταστημάτων, αναβαθμίζονται τα εξωτερικά μαγαζιά της νότιας πλευράς, ομαδοποιούνται οι χρήσεις, δημιουργούνται διαδρομές για τους επισκέπτες με χώρους ξεκούρασης και αναμονής, αναβαθμίζονται οι είσοδοι-έξοδοι της Αγοράς, αξιοποιούνται τα αίθρια και με τη δημιουργία πυρήνα εστίασης και τη λειτουργική ενοποίησή τους με τη δημιουργία παράλληλης διαδρομής σε σχέση με τον κεντρικό διάδρομο της αγοράς. Τέλος, αξιοποιείται ο μεγάλος χώρος της νότιας εισόδου του κτιρίου δημιουργώντας μια εσωτερική «πλατεία» σε επαφή με τον κεντρικό πυρήνα της εστίασης που διασταυρώνεται με τον κεντρικό διάδρομο της Αγοράς.

Η παρέμβαση αξιοποιεί το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, προσαρμόζοντάς το στις σύγχρονες ανάγκες και συμβάλει θετικά τόσο στην εμπορική ζωή της πόλης όσο και στην τουριστική της ανάδειξη και προβολή. Πρέπει να τονιστεί ότι η αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών της περιοχής. 


Η παρούσα κατάσταση 
Η Δημοτική Αγορά Κομοτηνής στεγάζει πλήθος επιχειρήσεων που συνδέονται κύρια με τον διατροφικό τομέα. Το κτίριο ανεγέρθηκε και παραδόθηκε σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας του ’60  και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται κυρίως σε ισόγειο καταλαμβάνοντας επιφάνεια 3.500 τ.μ. περίπου, με έναν μικρό όροφο γραφείων 200 τ.μ., και περιλαμβάνει καταστήματα σε γραμμική διάταξη κατά μήκος πέντε εσωτερικών διαδρόμων που οδηγούν σε εννιά εισόδους. Περιλαμβάνει επιπλέον τέσσερα αίθρια για φωτισμό και αερισμό, που συνορεύουν με τους διαδρόμους.


Μεγάλη ικανοποίηση Γκαράνη
Για την αναμορφωμένη Δημοτική Αγορά Κομοτηνής ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μετέφερε τη μεγάλη του ικανοποίηση στον απόηχο των εξελίξεων. «Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής καθώς επίσης και τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ένταξη του έργου ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς. Πίστεψαν από την αρχή στη χρησιμότητα του έργου και έδειξαν αληθινό ενδιαφέρον για την υλοποίησή του. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς που γνωρίζουν τις φθορές του χρόνου των εξηντάχρονων υποδομών και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ανακαίνισής της» δήλωσε και υποσχέθηκε μία ριζική ανακαίνιση που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης: «Μαζί προχωράμε σε μια παρέμβαση που θ’ αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της εμπορικής άποψης της Κομοτηνής η οποία συνδέεται στενά με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης».


Δ. Καρασταύρου: Μέχρι τέλος του 2023
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου μετέφερε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου, χαρακτηρίζοντας εξ αρχής την παρέμβαση ως «ένα ακόμη σημαντικό έργο για το Δήμο Κομοτηνής» για το οποίο η δημοτική αρχή βρίσκει χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 4.085.000 ευρώ που θα αναβαθμίσει ενεργειακά, λειτουργικά και γενικότερα την εικόνα του σημαντικού κτιρίου της δημοτικής αγοράς της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής μέχρι το τέλος του 2023.

«Το έργο αυτό σε συνδυασμό τόσο με τις προγενέστερες παρεμβάσεις του δήμου Κομοτηνής στην πλατεία Χρυσάνθου και την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου όσο και με την ένταξη πλέον στο ταμείο ανάκαμψης που είχαμε πρόσφατα του περί των είκοσι δρόμων του κέντρου της πόλης μας και την ανάπλαση της παλιάς Νομικής αποτελούν την ολοκλήρωση ενός ευρύτερου σχεδιασμού στον οποίο στοχεύσαμε και πετύχαμε στα πλαίσια αυτής της θητείας μας. Εξασφαλίσαμε την υλοποίηση της δέσμευσής μας για μια καλύτερη πόλη για μια ποιο όμορφη και ελκυστική Κομοτηνή» σημείωσε στο πολιτικό σκέλος της τοποθέτησής του.

Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να δούμε με ποιο ακριβώς τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις κι εάν αυτές θα δημιουργήσουν στο μεσοδιάστημα προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr