Γ. Κατρούγκαλος: «Η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο» | xronos.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ

Γ. Κατρούγκαλος: «Η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο»

14/10/22 - 8:00
242345325436-(28).jpg

Τοποθετείται για την απάντηση που έλαβε για τη νησίδα στον Έβρο που από  ότι φαίνεται ανήκει και στην Ελλάδα

Για την εξωτερική πολιτική και φυσικά για την τουρκική προκλητικότητα που είναι καθημερινή μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ένα από τα σημαντικότερα -εάν όχι το σημαντικότερο- ζητήματα που καλείται να διευθετήσει η χώρα μας στην εξωτερική πολιτική της είναι οι σχέσεις με την Τουρκία, μετά τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις της γείτονας χώρας, που πολλές φορές έχουν και “πολεμικό” κλίμα.

Αρχικά ο κος Κατρούγκαλος παρατήρησε πως «η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει περάσει σε μια νέα διάσταση δεν μιλούν απλώς για την αποστρατικοποίηση των νησιών, λένε ότι εάν δεν αποκρατικοποιηθούν δεν θα έχετε κυριαρχία σε αυτά και θα πρέπει να επιστρέψουν στην τουρκική κυριαρχία. Θέτουν επίσημα ζητήματα για το σε ποιον ανήκουν τα νησιά. Πρέπει να τονιστεί ότι το σύνολο του τουρκικού πολιτικού συστήματος υποστηρίζει αυτές τις απόψεις».

Από την τοποθέτηση του πρώην υπουργού δεν έλειψε η στάση της σημερινής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση θέλει πολλές φορές να εμφανίσει την Τουρκία απομονωμένη και ότι τρώει διαδοχικά χαστούκια. Αυτή η κατάσταση δεν ισχύει. Αντίθετα η Τουρκιά έχει αναβαθμίσει τη θέση της μετά το Ουκρανικό. Κανείς δεν εγκρίνει τους λεονταρισμούς του πρόεδρου Ερντογάν, αλλά η Τουρκία έχει καταφέρει να καταστήσει κοινά αποδεκτό ότι είναι αναγκαία για τη Δύση και μάλιστα αναντικατάστατη εκεί που υπάρχουν εστίες έντασης. Η κυβέρνηση της ΝΔ εξωραΐζει την κατάσταση για να κρύψει δικές της αδυναμίες».

Όσο για το τι θα έκανε σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση σε μια τέτοια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι αρκετά τεταμένες είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει όλες οι θέσεις μας ακόμα και αυτές που έχουν να κάνουν με κυρώσεις, να έχουν τελικό σκοπό την επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου».


Η νησίδα στον Έβρο ανήκει και στην Ελλάδα μετά από την απάντηση του ΥΠΕΘΑ
Κατόπιν εορτής το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου δημιουργήθηκε ζήτημα για τη διάσωση των μεταναστών, είναι μισή τουρκική - μισή ελληνική.

«Από τα προδιαληφθέντα ευχερώς διαπιστώνεται ότι, η υπόψη νησίδα τέμνεται από την Ε/Τ συνοριακή γραμμή, δημιουργώντας το ελληνικό και το τουρκικό τμήμα αυτής, καθώς και ότι τα σημεία “1”, “2” και “3” βρίσκονται στο τουρκικό τμήμα της», παραδέχεται το υπουργείο Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σχολιάζοντας το θέμα ο κος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «αυτό που είχαμε τονίσει στην αρχή με τους πρόσφυγες ήταν ότι όποιο και να ήταν το status της νησίδας, είναι ότι εάν ήταν τουρκική θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη διεθνοποίηση η δική μας πλευρά και εάν ήταν ελληνική να πάρει η Ελλάδα τα αναγκαία μέτρα. Αυτό που επέλεξε η κυβέρνηση να κάνει είναι να ισχυριστεί ότι το σύνολο της νησίδας -που εν τέλει αποδείχθηκε ψευδές- ότι ήταν τουρκική και άρα να μην πάρει καμία απολύτως πρωτοβουλία».

Γενικότερα κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα που πιέζει την Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα η περιοχή μας το ζει πολύ έντονα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, τόνισε ότι «η κριτική μας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι τις ευθύνες τους. Αυτοί οι άνθρωποι ναι μεν εργαλοποιούνται από την Τουρκία, αλλά η Τουρκία δεν δημιουργεί τις συνθήκες, η ίδια η παγκοσμιοποίηση τις δημιουργεί.

Πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή λύση που θα μοιράζει το βάρος ισόμετρα και όχι αποκλειστικά στις χώρες εισόδου, όπως ανέλαβε η κυβέρνησή μας τον ρόλο της χώρας-φύλακα».

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως ισχυρίστηκε ο κος Κατρούγκαλος «περιορίζεται στο να δείχνει ότι εμείς μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος φρουρός της Ευρώπης, ενώ το ζήτημα δεν είναι αυτό.

Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να δώσει μια συνολική απάντηση, αλλά δεν το κάνει γιατί βολεύονται οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και αφήνουν το πρόβλημα μακριά τους. Αυτό παραβιάζει βασικές αρχές ισότητας και ισονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr