Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα υπέρ των πλουσίων, όχι των πολλών | xronos.gr
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα υπέρ των πλουσίων, όχι των πολλών

05/01/23 - 8:00
Γ. Κατρούγκαλος:  Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα υπέρ  των πλουσίων, όχι των πολλών

«Επικοινωνία όχι ουσία» μέχρι στιγμής το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το πόρισμα της Διακομματικής, την ακρίβεια αλλά και εθνικά θέματα, άσκησε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Υπό την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, υποστήριξε πως όσα περιγράφονται στο πόρισμα «είναι στα χαρτιά και δεν βλέπω να υλοποιούνται», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «από την αρχή η Νέα Δημοκρατία δεν είχε σκοπό να κάνει κάτι ουσιαστικό, αλλά να μείνει στον τομέα της επικοινωνίας, γι’ αυτό με το που κατατέθηκε το πόρισμα τίποτα δεν έγινε, δεν υπάρχει συνέχεια […]. Πολλά λόγια, πολλή επικοινωνία, ουσία τίποτα», χωρίς όμως να κάνει γνωστό σε αντιπαραβολή τι ήταν αυτό που έκανε συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη, όταν ήταν στην κυβέρνηση.


Ποιούς ευνοεί η κυβέρνηση;
Μιλώντας εκτός χαρτοφυλακίου, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στα ζητήματα ακρίβειας κι ενέργειας που έχει κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. «Παρά το ότι μεγεθύνεται σχετικά η οικονομία, διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και κυρίως μικραίνει η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε σχέση με τους Ευρωπαίους» δήλωσε και θύμισε «είμαστε η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς αγοραστικής δύναμης και υποχωρήσαμε σε σχέση με το 2019. Όταν παραδώσαμε την εξουσία, το ποσοστό αγοραστικής δύναμης του μέσου Έλληνα σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο ήταν 66% -χαμηλό- έπεσε όμως στο 62% τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και τώρα είναι στο 64%, δηλαδή πιο κάτω από αυτό που ήταν το 2019».

Γιατί συμβαίνει το παραπάνω σύμφωνα με τον βουλευτή; Διότι οι τιμές είναι στα ύψη, αλλά επί της ουσίας οι μισθοί συγκρατούνται στα ίδια επίπεδα. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ που ο βασικός μισθός να είναι κατώτερος από το 2010» που ήταν στα 750€, τα οποία όμως έχουν μικρότερη αξία πλέον λόγω υψηλών τιμών.

«Δεν έχουν όλοι απώλειες, τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών αυτή τη χρονιά είχαν αύξηση 34% κι έχει μειωθεί η φορολογία μερισμάτων από 10% σε 5%» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, για να συμπεράνει ότι «οι επιλογές αυτής της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα για τους πλούσιους, τους λίγους και ισχυρούς, όχι για τους πολλούς».

Αναφορικά με την επιδοματική πολιτική που επέλεξε κι η παρούσα κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους πολίτες, αναγνώρισε πως πρέπει να δίνονται επιδόματα στους Έλληνες σε στιγμές ανάγκης όπως η παρούσα, αλλά θύμισε πως κριτική για τα επιδόματα έκανε η ΝΔ ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, στάθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουμε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είμαστε η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ στην τιμή χονδρικής, κάτι που σημαίνει πως οι παραγωγοί ενέργειας πωλούν ακριβότερα, άρα έχουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη. «Η κυβέρνηση αφήνει τους μεγάλους να θησαυρίζουν, παίρνει πολλά από τους πολίτες και τους δίνει πίσω μόνο ένα τμήμα» κατήγγειλε.


«Πυροτέχνημα» η επέκταση χωρικών υδάτων;
Στα εθνικά θέματα τώρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στάθηκε στην κυβερνητική εξαγγελία που δεν έχει γίνει ακόμη πράξη, για επέκταση των ναυτικών μιλίων νοτίως της Κρήτης.


«Η επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης, που είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2021, δύο χρόνια πριν, ο προγραμματισμός είναι να γίνει στο παρά πέντε των εκλογών, για να είναι ένα επιπλέον προεκλογικό χαρτί. Αυτό είναι τερατώδης έλλειψη υπευθυνότητας στα εθνικά θέματα» είπε και υποστήριξε πως αυτό θα γίνει ως «πυροτέχνημα λίγο πριν την κάλπη».

Αντιθέτως, ζήτησε περισσότερη σοβαρότητα, εθνική συνεννόηση κι εθνικό μέτωπο σε αυτά τα ζητήματα, που πάντως δεν φαίνεται αντίστοιχα να υπήρξε δημόσια ούτε στη Συμφωνία των Πρεσπών επί ΣΥΡΙΖΑ.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr