Λειψυδρία στη Ροδόπη: Χωράφια που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, «διψούν» το καλοκαίρι
Από τις 3 έως και τις 26 Ιουνίου, ο πολιτισμός θα είναι στο επίκεντρο των δύο πόλεων, με μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις και όχι μόνο
Ο Ιούνιος θα είναι στο επίκεντρο του πολιτισμού στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, καθώς για το επόμενο διάστημα, από 3 έως και 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από εκδηλώσεις κάθε είδους, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης στην Ξάνθη, αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Τετάρτη 3 Ιουνίου και ώρα 20.00 στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης – Ξάνθη: «Ακολουθώντας το Φως»
Η Στέγη Πολιτισμού ΑΜΘ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορφέας 2026», παρουσιάζει την εκδήλωση «Ακολουθώντας το Φως». Μέσα από μελωδικούς ύμνους και λυρικό λόγο, οι μαθητές/τριες θα αποδώσουν τιμή και ευλάβεια στην Παναγία και θα παρουσιάσουν σκίτσα αγιογραφίας. Η ποίηση συναντά τη μουσική σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που φωτίζει την πνευματική διάσταση της παράδοσής μας.
Πρόκειται για ένα ταξίδι λόγου και ήχου που υπόσχεται μια εμπειρία εσωτερικής γαλήνης και συγκίνησης. Διοργανωτής: Δημοτικό Σχολείο Ευμοίρου Ξάνθης – Είσοδος ελεύθερη.
Πέμπτη 4 Ιουνίου και ώρα 19.00 στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης – Ξάνθη: «Τεχνητή Νοημοσύνη, Εκπαίδευση, Έρευνα και Νεολαία» (Εξωτερική παραγωγή)
Ανοιχτή συζήτηση / Εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Εκπαίδευση, την Έρευνα και τη Νεολαία από της σκοπιά της τεχνολογίας, των θεσμών και της πολιτικής. Οι ομιλητές: Κώστας Γαβρόγλου, Ελένη Καλδούδη, Βαγγέλης Κανούλας και η Άννα Παπαδοπούλου. Συντονιστής Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής ΗΜ & ΜΥ ΔΠΘ.
Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 5 Ιουνίου και ώρα 18.30 στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης – Ξάνθη: «Η οικογένεια στο ντιβάνι του αναλυτή»
Τίτλος ψυχαναλυτικού σεμιναρίου: η οικογένεια στο ντιβάνι του αναλυτή. Ομιλητής: Γιώργος Κουντουράς, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής. Η οικογένεια, πριν ακόμη εμφανιστεί ως «θέμα» του λόγου, είναι ο πρώτος τόπος όπου το υποκείμενο συναντά την επιθυμία, τον νόμο, την απώλεια και την επανάληψη. Στο ντιβάνι του αναλυτή δεν προσέρχεται μόνο ένα άτομο, μαζί του εισέρχονται οι φωνές, οι σιωπές, τα μυστικά και οι δεσμοί που οργανώνουν την ιστορία του. Το σεμινάριο θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την οικογένεια όχι ως σταθερή κοινωνική μορφή, αλλά ως ψυχική σκηνή: χώρο ταυτίσεων, συγκρούσεων και συμπτωμάτων, όπου το παιδί, οι γονείς και οι πρόγονοι εγγράφονται στον λόγο του υποκειμένου. Είσοδος ελεύθερη.
Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: Συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του Τμήματος ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η Ορχήστρα Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσει έργα των E. Elgar, P. M. Dubois, A. Vivaldi και Νίκου Κυπουργού. Σολίστ: Ελένη Πανουσάκη Βελλίκη, σαξόφωνο. Ραφαήλ Στυλιανός Σαρρής, φλογέρα. Διεύθυνση: Δημήτρης Χανδράκης, Παύλος Έλληνας.
Κυριακή 7 Ιουνίου στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης – Ξάνθη (Πρωινή συναυλία: 11:00 Βραδινή συναυλία: 19:00): 70 Χρόνια Εθνικό Ωδείο Ξάνθης – Συναυλίες
Το Εθνικό Ωδείο Ξάνθης γιορτάζει 70 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό της Ξάνθης. Δύο ξεχωριστές συναυλίες που τιμούν την ιστορία και το μέλλον του Ωδείου. Στη σκηνή μαθητές και καθηγητές σε ένα ταξίδι με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 12 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής (Αυλή): «Αλέξανδρος Τσουβέλας | Εξωγήινος: Η επιστροφή» (Εξωτερική παραγωγή)
Ο Τσούβι επιστρέφει με εξωγήινο Stand up comedy, επίκαιρο όσο ποτέ… Το TSOUVELAS II προσγειώνεται, αψηφώντας τη βαρύτητα της καθημερινότητας και σκορπά διαστημικό γέλιο… Ανακαλύψτε τον πλανήτη Τσούβι και το σύμπαν που βρίσκεται στη δική του διάσταση… Ατάκες, πρόζα, αυτοσχεδιασμοί με γήινους και «εξωγήινους» χαρακτήρες, σε ένα Stand up comedy 90 λεπτών.. ή μήπως παραπάνω (??) μιας και το απρόβλεπτο είναι πλέον προβλεπόμενο… Προλάβετε τα εισιτήριά σας και το διαστημόπλοιο της κωμωδίας θα τα δώσει όλα επί σκηνής.
Σάββατο 13 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: «Χάρι Πότερ – Χορεύοντας στο Χόγκουαρτς» (Εξωτερική παραγωγή)
Η Ανώτερη Επαγγελματική & Ερασιτεχνική Σχολή Χορού Φωτεινής Κουτλογεωργίου – Plié παρουσιάζει τη χορευτική παράσταση «Χάρι Πότερ – Χορεύοντας στο Χόγκουαρτς», ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, της περιπέτειας και του χορού. Στην παράσταση συμμετέχουν όλα τα τμήματα κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού της σχολής, μεταφέροντας στη σκηνή αγαπημένες εικόνες εμπνευσμένες από τον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ μέσα από την κίνηση, τη μουσική και τη θεατρικότητα.
Δευτέρα 15 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» (Εξωτερική παραγωγή)
Η Παιδική Σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου παρουσιάζει το εμβληματικό έργο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη. Θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα στο κείμενο της Έλενας Αγγελοπούλου. Ένα έργο ύμνος στο μαθητή, τον εκπαιδευτικό, το σχολείο! Ένα μυθιστόρημα που έχει γαλουχήσει χιλιάδες παιδιά από το 1956 που πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα.
Σάββατο 20 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» (Εξωτερική παραγωγή)
Η Let’s Dance και η Let’s Move & Play παρουσιάζουν τη χορευτική παράσταση «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, της περιπέτειας και του χορού. Στην παράσταση συμμετέχουν όλα τα τμήματα προσχολικής ηλικίας των σχολών, καθώς και τα εναέρια ακροβατικά τμήματα, μεταφέροντας στη σκηνή αγαπημένες εικόνες εμπνευσμένες από τον παραμυθένιο κόσμο της Αλίκης μέσα από την κίνηση, τη μουσική και τη θεατρικότητα.
Κυριακή 21 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: «Εξέλιξις» χορευτική παράσταση (Εξωτερική παραγωγή)
Η Let’s Dance και η Let’sMove&Play παρουσιάζουν τη χορευτική παράσταση «Εξέλιξις», μια βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική μουσική και τον χορό. Μέσα από αγαπημένες ελληνικές μελωδίες και διαφορετικά είδη χορού, οι μαθητές των σχολών παρουσιάζουν μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, ενέργεια και σκηνική έκφραση, αποτυπώνοντας τη διαχρονική δύναμη της ελληνικής μουσικής μέσα από την κίνηση. Στην παράσταση συμμετέχουν όλα τα τμήματα των σχολών, παρουσιάζοντας χορογραφίες εμπνευσμένες από σύγχρονες και κλασικές ελληνικές μουσικές δημιουργίες.
Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 20.00 στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης – Ξάνθη: Συναυλία Δωματίου «Εντυπώσεις»
Στο πλαίσιο των συναυλιών της, η Στέγη Πολιτισμού ΑΜΘ ΑΕ παρουσιάζει τη συναυλία Δωματίου «Εντωπώσεις» με τους Krassen Karagiozov – βαρύτονος Velislava Karagenova – πιάνο. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των G. Faure, C. Gounod, K. Mechem, S. Karagenov, G. Zlatev Cherkin, G. Verdi, R. Rodgers Η είσοδος είναι δωρεάν. Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 25410 8456.
Περιοδικές εκθέσεις 2026
Ατομική έκθεση «Η Εκπνοή της Βασιλεύουσας» της Ρένα Στράτου
Τα έργα που παρουσιάζονται από τη συλλογή «Η Εκπνοή της Βασιλεύουσας» βασίζονται στις περιγραφές του Γιώργου Φραντζή από το «Χρονικόν» του, με σκοπό να αποδοθεί φόρος τιμής σε ένα τραγικό γεγονός με πολλαπλές συνέπειες: την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την κατάρρευση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η θλιβερή έκβαση των γεγονότων αποτυπώνεται με καλλιγραφίες και μικρογραφίες. Στα έργα χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές παλαίωσης, χειροποίητα χαρτιά, καθώς και υλικά αγιογραφίας με κυρίαρχο τον χρυσό. Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό 3 έως και 26 Ιουνίου καθημερινά (Δευτέρα έως και Κυριακή) από τις 9:00 έως τις 15:30 στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης στην Ξάνθη.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News