Γ. Κατρούγκαλος: Άνθρωποι της μειονότητας θα ακολουθήσουν ό,τι υποκινήσει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής | xronos.gr
ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Γ. Κατρούγκαλος: Άνθρωποι της μειονότητας θα ακολουθήσουν ό,τι υποκινήσει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

26/07/22 - 8:00
09-katroygkalos.jpg

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για το νέο νομοσχέδιο για τις μουφτείες, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρευρίσκονται σε δημόσιες εμφανίσεις του Τούρκου προξένου και του ψευτομουφτή 

Νέο πλαίσιο για τις μουφτείες και τους μουφτήδες της Θράκης εισάγουν οι ρυθμίσεις που κατέθεσε την Παρασκευή (22/07) προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για νομοσχέδιο που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του 1991.

O τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τοποθετήθηκε μέσω του ράδιο Χρόνος 87.fm για το νομοσχέδιο εξηγώντας τα σημεία που διαφωνεί, ενώ παράλληλα πήρε θέση και για τις κοινές δημόσιες εμφανίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής και τον ψευτομουφτή.


Οι κύριες αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο:

-Θεσμοθετείται πλήρες πλαίσιο για τις μουφτείες, ενισχύοντας τον θεσμό και καθιστώντας τον οικονομικά ανεξάρτητο.


-Ορίζεται η έννοια «μουφτής» στην ελληνική έννομη τάξη με τη ρητή αναφορά στην τριπλή ιδιότητά του: θρησκευτικός λειτουργός, άσκηση δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων, επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας. Με τον τρόπο αυτό τεκμηριώνεται η μοναδική θέση του μουφτή στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τη νομολογία του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).


-Θεσμοθετείται σώμα μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών από 33 μέλη (συμβουλευτική επιτροπή) με πρόεδρο τον τοποτηρητή μουφτή, οι οποίοι αποφασίζουν ποιοι υποψήφιοι είναι επαρκείς για τη θέση του μουφτή. Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επιλέγει έναν από τον αλφαβητικό κατάλογο που έχει συντάξει το σώμα αυτό και ορίζει τον μουφτή με Προεδρικό Διάταγμα. Η επιτροπή αποτελείται από τον τοποτηρητή μουφτή και 32 μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς, που προκύπτουν από δημόσια κλήρωση μεταξύ ιμάμηδων, ιεροδιδασκάλων και μουσουλμάνων θεολόγων. Η επιτροπή αποτελείται από τον νομάρχη και 10 μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς και εξέχοντες μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες χωρίς θρησκευτική ιδιότητα, τους οποίους επιλέγει ο νομάρχης, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο του 1991.


-Εισάγονται ασυμβίβαστα και κωλύματα για τον μουφτή, ώστε να προστατεύεται το κύρος του θεσμού. Συγκεκριμένα, πρώτη φορά θεσμοθετούνται ασυμβίβαστα για τον μουφτή, όπως η απαγόρευση κατά την άσκηση των καθηκόντων του οποιασδήποτε μορφής εκδήλωσης υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος, η απαγόρευση να παρέχει μισθωτή εργασία ή να ασκεί επάγγελμα. Το ν/σ αναφέρει ρητά ότι ο μουφτής δεν μπορεί να είναι εκλεγμένος σε ΟΤΑ, ενώ θεσμοθετούνται νέα κωλύματα όπως η παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, η παραβίαση του νόμου κατά της ενδοοικογενειακής βίας, του νόμου για τα ναρκωτικά κ.ά. (αυτά ισχύουν ήδη για τους μητροπολίτες). Τώρα ως κωλύματα διορισμού ισχύουν μόνο όσα αναφέρονται στον υπαλληλικό κώδικα.


Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να κοιτάξουμε την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας
Ο κος Κατρούγκαλος για το νομοσχέδιο είπε κατά τον πρόλογό του ότι «σε οτιδήποτε καταλήξουμε που θα αποτελεί νομοθετική πρόταση πρέπει να κοιτάξουμε να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή από την μειονότητα. Μας ενδιαφέρει οι μουσουλμάνοι να ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά να μην δίνουμε ευκαιρίες στην Τουρκία και ειδικά στο Προξενείο της Κομοτηνής να μπορούν να εργαλοπειούν αυτό το ζήτημα».

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πληροφόρησε πως πρέπει να υπάρχει ένα εισηγητικό σώμα που θα έχει αντιπροσωπευτικότητα από την μειονότητα. Το σώμα να προτείνει 3-4 υποψηφίους στην υπουργό Παιδείας και αυτή να καταλήγει σε μια επιλογή. «Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι μια επανάληψη διευρυμένη του υφιστάμενου πλαισίου. Η αντιπροσωπευτικότητα αυτού του σώματος δεν είναι τέτοια που να μπορεί να ικανοποιεί την μειονότητα. Στους 33 υπάρχουν μόνο 10 ιμάμηδες. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ιμάμηδες ελέγχονται από την ψευτομουφτεία. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους 33 θα έπρεπε να είναι ιμάμηδες, γιατί δεν μπορεί ένα όργανο να μην έχει αντιστοίχιση με την αντιπροσωπευτικότητα αυτών που θέλουν να εκφράσουν τα θρησκευτικά συμφέροντα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο του λόγου του σημείωσε πως «υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι της Μειονότητας που ό,τι και να προτείνουμε δεν θα ακολουθήσουν την διαδικασία του ελληνικού κράτους, αλλά ό,τι θα προτείνει και θα υποκινήσει το Τουρκικό Προξενείο.  Το εθνικό συμφέρον μας και της μειονότητας είναι να τους πείσουμε ότι δεν είναι σκόπιμο να εμπλέκονται σε σχεδιασμούς ένας άλλου κράτους, αλλά ως Έλληνες πολίτες σε συνεργασία με την Πολιτεία να δουν πώς θα βελτιώσουν την ζωή τους».


Πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές σε κοινές εμφανίσεις με πρόξενο και ψευτομουφτή
Είναι γεγονός σε επίπεδο Ροδόπης οι κοινές δημόσιες εμφανίσεις του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ με τον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής και τον ψευτομουφτή Κομοτηνής. Ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τη μειονότητα έχουν δώσει το παρόν σε τέτοιες κοινές εμφανίσεις.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας σε σχετική ερώτηση ότι είναι πιστοί ακόλουθοι της πολιτικής γραμμής του κόμματος, παρά το ότι εμφανίζονται μαζί με φορείς που υποκινούνται ξεκάθαρα από την Τουρκία. 

«[…] Αυτό δεν έχει σχέση με το να παρευρίσκονται κοινωνικά ορισμένα στελέχη  του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και βουλευτές μας σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν στοιχεία πολιτικής που είναι εντελώς ξεκάθαρα στην γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και θέματα που πολλές φορές υπερπροβάλλονται. Αυτή η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και δεδομένη» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr