Προετοιμάζονται οι λαγάνες στους φούρνους της Κομοτηνής | xronos.gr
ΜΙΑ «ΑΝΑΣΑ» Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Προετοιμάζονται οι λαγάνες στους φούρνους της Κομοτηνής

05/03/22 - 9:00
_1646408851252.jpg

Την αρχή έκανε «Ο φούρνος της γιαγιάς» επί της Λ. Ηρώων με μία τεράστια λαγάνα στη βιτρίνα του καταστήματος που καλωσόριζε τους πελάτες και την Σαρακοστή

Οι φούρνοι της Κομοτηνής για άλλη μια φορά τιμώντας το έθιμο και την παράδοση προετοιμάζουν τις λαγάνες τους για την Καθαρά Δευτέρα που πλέον βρίσκεται μια «ανάσα» μακριά.

Λαγάνες αφράτες, λαχταριστές και γευστικές θα συνοδεύσουν και φέτος το τραπέζι και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. «Ο φούρνος της γιαγιάς» στην Κομοτηνή που είναι χρόνια στο πλάι των Κομοτηναίων και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών έφτιαξε μια μεγάλη λαγάνα και την τοποθέτησε στην βιτρίνα του καταστήματος στην Λεωφόρο Ηρώων στο κέντρο της πόλης, με την ευχή για καλή Σαρακοστή. 


Η ιστορία της λαγάνας και ο συμβολισμός της
Η λαγάνα είναι ένα άζυμο ψωμί, σε ελλειπτικό επίπεδο σχήμα που φτιάχνεται παραδοσιακά την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Αποτελείται από απλά υλικά όπως αλεύρι, νερό, αλάτι, σουσάμι και τρώγεται πάντα μετά την περίοδο των Αποκριών. Συνήθως πρόκειται για αλάδωτο και χωρίς προζύμι άρτο, που μας προετοιμάζει για την πολυήμερη περίοδο νηστείας και προσευχής που ακολουθεί. Αυτό το απλό, ταπεινό αρτοσκεύασμα, θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μας έχοντας μακρά ιστορία και συμβολισμό.

Η ιστορία της λαγάνας ξεκινά ήδη από τον 5ο αιώνα, όποτε βρίσκουμε τις πρώτες αναφορές στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη. Το λάγανον, όπως ονομαζόταν, ήταν ένα είδος ψωμιού από αλεύρι και νερό που συνόδευε τα γεύματα των αρχαίων Ελλήνων. Επειδή όμως η ζύμη αυτή δεν χρειαζόταν ζύμωμα πήρε την ονομασία του από το ρήμα λαγαίω που σημαίνει αφήνω, χαλαρώνω. Μια άλλη εκδοχή για τη λαγάνα μας γυρνά πίσω στην Παλαιά Διαθήκη τότε που οι Ιουδαίοι περιπλανιούνταν μέρες στην έρημο μετά την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Εκεί όπου ο Θεός τους έστειλε το «μάννα εξ ουρανού» που δεν ήταν άλλο από άζυμο ψωμί, χορταστικό για να τους κρατήσει ζωντανούς. Από τότε, έχει καθιερωθεί όλες τις μέρες του Πάσχα οι Ισραηλίτες να καταναλώνουν το ψωμάκι αυτό, για να τιμήσουν τους προγονούς τους που ξέφυγαν από τη σκλαβιά. Κατά αυτόν τον τρόπο, αυτό το είδος ψωμιού συνδέθηκε με τη θρησκευτική μας παράδοση καθώς είναι ο πρώτος άρτος που ευλόγησε ο Θεός. Συμβόλιζε την θεϊκή μέριμνα και την αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους.

Τώρα πια στις σύγχρονες συνταγές, περιλαμβάνονται το λάδι και το προζύμι, έτσι ώστε να γίνουν πιο αφράτες και μαλακές. Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, οι φούρνοι πλημμυρίζουν από τα αρώματα των ψημένων λαγάνων. Τα αρτοποιεία παραμένουν κατά κανόνα ανοιχτά εκείνη την ημέρα ώστε να την προμηθευτούν όλοι αφού δε πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι ώστε να συνοδέψει γευστικά όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr