Σήμερα γιορτάζουν το Ραμαζάν Μπαϊράμ οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας | xronos.gr
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

Σήμερα γιορτάζουν το Ραμαζάν Μπαϊράμ οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας

13/05/21 - 9:00

Το μήνυμα του τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ

Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες σήμερα 13/05 γιορτάζουν το Ραμαζάν Μπαϊράμ. Ο ένας μήνας του Ραμαζανιού που ξεκίνησε στις 13/04 είναι ιερές μέρες και νύχτες για τους πιστούς μουσουλμάνους και είναι μήνας ελεημοσύνης και αλληλεγγύης. Είναι σαφώς μια μεγάλη εορτή για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Το Ραμαζάνι ή αλλιώς Ραμαζάν Μπαϊράμ (ως επίσημη ονομασία) έχει διάρκεια ενός μήνα και θυμίζει τηρουμένων των αναλογίων την χριστιανική Μεγάλη Τεσσαρακοστή. 

Σε όλο το χρονικό διάστημα του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του ηλίου, από κάθε είδους τροφή, ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και πρωτοκόλλα οι προσευχές
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής δρ. Χαλήλ Τζιχάτ ανάφερε ότι τόσοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μουσουλμάνοι όσο και οι νεότεροι προσπαθούν να τηρούν όλες τις διατάξεις της θρησκείας. Μάλιστα όπως παρατήρησε οι πιστοί έκαναν τις προσευχές του στα τζαμιά αλλά «προσεχτικά όπως μας υποδεικνύει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές». Οι πιστοί φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας μέσα στο τζαμί, όπως είπε.

Για το τι γιορτάζεται στο Ραμαζάν Μπαϊράμ, ο Μουφτής απάντησε πως «στο τέλος της νηστείας παρακαλούμε τον Θεό να δεχθεί την νηστεία μας. Είναι μια ευχάριστη μέρα για τον μουσουλμάνο, καθώς πιστεύει ότι ο Θεός δέχθηκε όλες αυτές τις μέρες και νύχτες τις προσευχές του. Ειδικά την νηστεία του».

«Καλό Μπαϊράμ» και μήνυμα του Μουφτή για την πολυπολιτισμικότητα της Θράκης
Ο Μουφτής φυσικά δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις ευχές του προς τους πιστούς λέγοντας «καλό Μπαϊράμ να έχετε υγεία και δύναμη». Επίσης, μετέφερε την ελπίδα του η πανδημία να φύγει από τις ζωές μας, έτσι ώστε να μπορούν οι μουσουλμάνοι να γιορτάσουν το επόμενο Μπαϊράμ με περισσότερες ελευθερίες.

Αξίζει τέλος, να σημειωθούν τα λόγια του τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής σχετικά με την συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. «Η συνύπαρξή μας πάντοτε είναι ειρηνική και με γαλήνη και με ομόνοια. Είμαστε Έλληνες πολίτες και ντόπιοι και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας» κατέληξε. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr