Ταξίδι ζωής με προορισμό την Κομοτηνή | xronos.gr
ΓΙΑ ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΛΕΤΟΝΙΑ

Ταξίδι ζωής με προορισμό την Κομοτηνή

05/10/17 - 11:00

Οι δυο φοιτητές φιλοξενούνται από την System and G στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαικής Εθελοντικής Υπηρεσίας

Εκατοντάδες φοιτητές με καταγωγή από το εξωτερικό έχουν περάσει κατά καιρούς από την Κομοτηνή, πολλοί εκ των οποίων μέσω των προγραμμάτων της System and G και της συνεργασίας της με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Κομοτηνής. Τα προγράμματα που αναπτύσσει η System and G δίνουν την ευκαιρία σε άτομα από το εξωτερικό να ζήσουν για ένα μακρό χρονικό διάστημα στην Κομοτηνή, να γνωρίσουν την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θράκη και να συμβάλλουν στο διάφορα πρότζεκτ.


Για τις δράσεις που αναπτύσσει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης αυτό το διάστημα, μας ενημερώνει ένα από τα στελέχη του, ο Χρήστος Δερβεντλής, τον οποίο συναντάμε στο πλαίσιο μιας υπαίθριας ενημέρωσης των συντελεστών του Κέντρου. "Ενημερώνουμε τον κόσμο για την ευρωπαϊκή κάρτα νέων. Πρόκειται για μια εκπτωτική κάρτα, η οποία προσφέρει εκπτώσεις, στους νέους 13-30 ετών, σε τριάντα χώρες.

Επίσης, ενημερώνουμε για το πρόγραμμα Erasmus+ που αφορά στη νεολαία, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τον αθλητισμό. Τέλος, ενημερώνουμε για την καινούργια πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής, δηλαδή το ευρωπαϊκό σώμα αλληλεγγύης, για νέους που θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο", όπως μας εξηγεί ο κος Δερβεντλής. 


Ο ίδιος σημειώνει πως "όλοι εδώ είμαστε κάτω των τριάντα ετών, επομένως μας αγγίζει προσωπικά, γι' αυτό έχουμε και το αντίστοιχο μεράκι" και διευκρινίζει ότι "στο κέντρο είμαστε τρία στελέχη, έξι εθελοντές από Λετονία, Βέλγιο, Τουρκία".


Μεταξύ των εθελοντών, η Λόρα, έφτασε στην Κομοτηνή μόλις κάποια εικοσιτετράωρα πριν  τη γνωριμία μας. "Δεν ξέρω πολλά πράγματα για την Κομοτηνή, γιατί μόλις έφτασα στην πόλη. Μέχρι στιγμής μου αρέσει η περιοχή, όλα τα πράγματα είναι καινούργια για μένα. Παρόλα αυτά βλέπω ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα στην πόλη και πάντα θα βρεις κάτι ενδιαφέρον να κάνεις. Και οι άνθρωποι στην Κομοτηνή μου φαίνονται αρκετά ευγενικοί", είναι οι πρώτες τις εντυπώσεις από την περιοχή. 


Η ίδια σπουδάζει κοινωνική διοίκηση, στο Βέλγιο, όπου και διαμένει σε χωριό. Γι' αυτό και καλείται να προσαρμοστεί σε μία περιοχή, που μπορεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά μιας γιγαντούπολης, όμως είναι αρκετά μεγαλύτερη από χωριό. "Δεν έχω συνηθίσει να ζω σε πόλη, γιατί στο Βέλγιο ζω σε ένα μικρό χωριό. Επομένως, αυτή η αλλαγή είναι ωραία", μας λέει. 


Πιο γνώριμος πλέον στην Κομοτηνή ο Λετονός Γκβίντο, ήδη διανύει τον έκτο του μήνα στην περιοχή, ενώ αυτή είναι και η δεύτερη φορά που ζει στην Ελλάδα. "Ζω στην Κομοτηνή ήδη εδώ και έξι μήνες, κι αυτή συνολικά είναι η δεύτερη φορά που μένω στην Ελλάδα", όπως μας επιβεβαιώνει και μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις του: "Οι εντυπώσεις μου αυτούς του έξι μήνες είναι ότι οι Έλληνες είναι πολύ ...ενεργοί άνθρωποι, πίνουν πολύ καφέ και μιλούν πολύ μεταξύ τους".


Ο ίδιος έχει ως σκοπό του, μέσα από τη διαμονή του στην Κομοτηνή και την συμμετοχή του στο πρόγραμμα να βρει μια 'κατεύθυνση' ζωής. "Το πρότζεκτ μου γινόταν μόνο στην Κομοτηνή, γι' αυτό και την επέλεξα. Έχω σπουδάσει δασοπονία, ενώ πλέον πραγματοποιώ ένα ακαδημαϊκό διάλειμμα, ώστε να συμμετάσχω στο πρόγραμμα, με την ελπίδα ότι θα βρω κάτι που να μου αρέσει περισσότερο ως αντικείμενο σπουδών. Επομένως, κατά τη διάρκεια αυτού του πρότζεκτ σκοπός μου είναι να καταλάβω τι θα ήθελα να σπουδάσω και με τι να ασχοληθώ στο μέλλον", καταλήγει ο νεαρός Λετονός. 
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr