Ξεκίνησε η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κομοτηνής | xronos.gr
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ

Ξεκίνησε η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κομοτηνής

08/11/18 - 10:00

Πριν μερικές ημέρες έπεσαν οι υπογραφές για το έργο τελικής αξίας 597.291,16 ευρώ, τέσσερις οι βασικές επιδιώξεις

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις επίσημες υπογραφές για την έναρξη του έργου "Αναβάθμιση και αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας –Κομοτηνής", τελικής αξίας 597.291,16 ευρώ, ξεκίνησαν οι εργασίες στο μέγαρο. Αρχικά έγινε η περίφραξη ασφαλείας την Τρίτη, ενώ χθες Τετάρτη οι εργάτες είχαν πιάσει ήδη δουλειά εντός του κτιρίου. Το έργο αφορά την αναβάθμιση του υφιστάμενου μητροπολιτικού μεγάρου της μητρόπολης επί της πλατείας Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, στον χώρο εντός του βυζαντινού τείχους της Κομοτηνής. 

Το κτίριο είναι κτισμένο εντός του βυζαντινού κάστρου της Κομοτηνής, ενός σχεδόν τετράγωνου οχυρωματικού περιβόλου με πλευρές μήκους 120m που είναι κηρυγμένο μνημείο με ζώνη προστασίας. Το οικόπεδο του μητροπολιτικού μεγάρου καταλαμβάνει τη βορειοδυτική γωνία του κάστρου και έχει επιφάνεια 917,29 τ.μ. Έχει ανατολικά πρόσωπο επί της Πλατείας Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, ενώ κατά την βόρεια, δυτική και νότια πλευρά του οικοπέδου προβλέπονται πεζόδρομοι, για λόγους επισκεψιμότητας του βυζαντινού περιβόλου. Ανεγέρθη μεταξύ των ετών 1959-1962, ενώ το κτίριο είναι πανταχόθεν ελεύθερο στο νότιο τμήμα του οικοπέδου.

Αποτελείται κυρίως από ένα συμπαγές, ορθογωνικό περίγραμμα επιφανείας περίπου 370 τ.μ. με κεραμοσκεπή στέγη. Τα ύψη των όψεων διαμορφώνονται περιμετρικά σε περίπου 9,60 μέτρα, ενώ τα ψηλά σημεία της στέγης βρίσκονται σε ύψος 11,60 μέτρων.

Οι βασικές επιδιώξεις της ανακαίνισης είναι οι εξής:

  • Ο από λειτουργικής άποψης εκσυγχρονισμός του κτιρίου μέσω εσωτερικής διαρρύθμισης των χώρων και της κατασκευής προσθήκης με στόχο την κάλυψη των σημερινών αναγκών.
  • Η ενίσχυση και αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.
  • Η διαμόρφωση των όψεων και του εξωτερικού χώρου που προκύπτει από την τροποποίηση της εσωτερικής διάταξης και την αναζήτηση πιο ήπιας ένταξης του κτιριακού όγκου στο περιβάλλον του.
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Οι προαναφερθείσες επεμβάσεις γίνονται με υλικά και μεθόδους κατασκευής ώστε να επιτυγχάνεται μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων.

Η πρόταση αντιμετωπίζει με ενιαία λογική το σύνολο των δομημένων και ελεύθερων επιφανειών του οικοπέδου. Ο βασικός, ακάλυπτος χώρος της βόρειας πλευράς προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως το υπαίθριο στάδιο μιας νέας, επίσημης πορείας εισόδου από τον δημόσιο χώρο στο εσωτερικό του κτιρίου και θα λογίζεται πλέον ως κήπος. Το εσωτερικό τμήμα της πορείας εισόδου θα γίνει μέσω ισόγειας προσθήκης, που θα κατασκευαστεί στη θέση των χαμηλών όγκων της βόρειας πλευράς του κτιρίου.

Στην ανατολική όψη η υφιστάμενη είσοδος θα διατηρηθεί για τα γραφεία και Θα κατασκευαστεί ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ. Στον προς νότο ακάλυπτο χώρο θα αποκατασταθεί παλαιότερη είσοδος προς την κατοικία. Η εσωτερική κατακόρυφη επικοινωνία θα γίνει μέσω κεντρικού κλιμακοστασίου και ανελκυστήρα. Τέλος, υπάρχουν σαφής αρχιτεκτονικές αναφορές για την ανάπλαση εντός, αρχίζοντας από το υπόγειο, στο ισόγειο, στον πρώτο όροφο και στην βεράντα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr