Κομοτηναίοι φωτογράφοι παρουσιάζουν την τέχνη τους

Αν αναλογιστεί κανείς και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θα πει η Γεωργία Παπαδόπουλου από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου Λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, παίρνουν μαζί τους στην παραλία οι Κομοτηναίοι
Το διάβασμα είναι μια οικονομική διασκέδαση
Σε μία καλή χρονιά συνέβαλε το γεγονός ότι στην Ελλάδα το βιβλίο βρίσκεται στην υψηλότερη θέση προτίμησης, σε σύγκριση με τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Βέβαια η ανάγνωση εφημερίδων εξακολουθεί να προηγείται με μικρή διαφορά. Επίσης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι τείνουν αν διαβάζουν περισσότερο λόγω του ότι «το διάβασμα είναι μια οικονομική διασκέδαση». Βέβαια αυτό δεν αφορά και τις νεότερες γενιές, της οποίας η σχέση με το βιβλίο είναι χαλαρότερη ίσως και λόγω της επέκτασης του Διαδικτύου.
Λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, προτιμούν για την παραλία
Λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, προτιμούν για την παραλία
Λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, παίρνουν μαζί τους στην παραλία οι Κομοτηναίοι. Ο λόγος, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, είναι ότι, «αποτελεί ένα πιο ελαφρύ ανάγνωσμα για την παραλία. Δεν προτιμούν όμως μόνο λογοτεχνία. Κάποιοι θα επιλέξουν ένα ιστορικό βιβλίο ή ένα δοκίμιο. Τους καλοκαιρινούς μήνες επίσης ζητούνται πολλά παιδικά βιβλία, τα οποία βέβαια αγοράζονται όλο το χρόνο. Αλλά η πλειοψηφία των αναγνωστών διαβάζει λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Υπάρχουν πελάτες που είναι ενημερωμένοι από εφημερίδες και περιοδικά και ξέρουν τι βιβλίο θέλουν, ενώ πολλοί έρχονται στο κατάστημα ακόμα και με λίστα βιβλίων. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν μόνοι τους και μας εμπιστεύονται να τους προτείνουμε ένα βιβλίο ανάλαφρο και εύκολο για την παραλία». Έλληνες συγγραφείς όπως Παπαδάκη, Πριοβόλου, Μαντά και πολλοί άλλοι, αλλά και σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, έχουν την τιμητική τους αυτό το διάστημα.
Στην αύξηση της αναγνωσιμότητας δεν συμβάλλουν φυσικά μόνο οι καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και η μείωση των τιμών των βιβλίων στην οποία έχουν προχωρήσει τα βιβλιοπωλεία σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους. Στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου πωλούνται καινούργιες εκδόσεις με έκπτωση 35%, ενώ σε παλαιότερες εκδόσεις η έκπτωση μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 60%, ενώ για τα μέλη υπάρχουν συνεχώς εκπτώσεις. Παράλληλα οι εκδοτικοί οίκοι, προκειμένου να μειώσουν το κόστος της έκδοσης, επιλέγουν μία διαφορετική ποιότητα φύλλου, λίγο πιο κίτρινη και όχι ιλουστριασόν. Είναι μία τάση ευρωπαϊκή, όπως θα πει η κ. Παπαδοπούλου, την οποία θα κληθούν να συνηθίσουν και οι Έλληνες αναγνώστες.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News