Μικροκομοτηναίικα 10-06-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 10-06-2023

10/06/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 10-06-2023

Τα λάθη βέβαια στην πολιτική και ιδιαίτερα προεκλογικά πληρώνονται με το αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Όπως πλήρωσε μάλλον ακριβά και ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες κάλπες τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, τα περί φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών.
Και φυσικά επόμενο ήταν να οδηγηθεί εκτός λίστας με απόφαση του προέδρου, όπως το ίδιο συνέβη και με τον Βουλευτή Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Σπύρο Πνευματικό, με τις ατυχείς και επικίνδυνες αναφορές του, περί «αχρείαστου» κόστους νοσηλείας ορισμένων καρκινοπαθών.
Εκφράζουν όμως όλοι αυτοί άραγε προσωπικές απόψεις; Είναι δέσμιοι μιας λογικής η οποία επικρατεί μέσα στα κόμματα και απλώς λένε την αλήθεια δημόσια; Όπως πολύ σωστά το διατύπωσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, με το ρητό, γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει;
Στο νέο κύμα των λαθών εντάσσονται και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, που δεν θεωρεί μεμπτό κάποιος βουλευτής τους να μιλά για «τουρκική μειονότητα». Σπεύδοντας να στηρίξει τους μειονοτικούς βουλευτές τους, έναντι των επικριτών τους.
Αφού το ζήτημα αυτό έγινε προσφιλές θέμα στα τηλεοπτικά κανάλια και τα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ, μετά και την τοποθέτησή του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου, για στήριξη συγκεκριμένου υποψήφιου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και στον απόηχο όλων αυτών έρχεται και η τηλεοπτική κόντρα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αμανατίδη Γιάννη με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που δόθηκε η αίσθηση στον τηλεοπτικό αέρα ότι η Ελένη Λαφτσή φέρεται ως διαγραφείσα από το κόμμα, για τις δηλώσεις της περί νίκης του τουρκικού προξενείου, σε αυτές τις εκλογές.

Το απόλυτο αλαλούμ, αφού μάλλον ο καθείς έβγαλε τα δικά του συμπεράσματα. Αλλά το θέμα αυτό προφανώς δεν πρέπει να μένει αναπάντητο και αδιευκρίνιστο από το ΣΥΡΙΖΑ. Η μέθοδος ποιώ τη νήσσα για ψηφοθηρικούς λόγους μόνο, δεν λύνει το πρόβλημα.


Ο Γιάννης Αμανατίδης χθες σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Χρόνου, μας διευκρίνισε βέβαια ότι ήταν κακή η σύνδεση και δεν άκουσε τα ονόματα που ανέφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ότι ο ίδιος εννοούσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Καλογιαντζίδη.
Και ότι δεν υπάρχει καμία διαγραφή, ούτε απομάκρυνση, ή αναστολή, για τα προαναφερόμενα στελέχη. Παρόλα αυτά το επικοινωνιακό έστω λάθος, το εκμεταλλεύτηκε δεόντως ο νυν βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης που το ανήρτησε ήδη και στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ειδικά τώρα που στη Ροδόπη, επιθυμούν να γίνει ο προεκλογικός χάρτης μπλε.
Τα λάθη αυτά έφεραν και τις άμεσες παρεμβάσεις των προέδρων των κομμάτων, που προχώρησαν σε διαγραφές και απαραίτητες διευκρινήσεις, αποδίδοντας τα σε προσωπικές απόψεις των στελεχών τους. Εύκολη συνταγή για να αποφύγεις το πολιτικό κόστος.
Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αφού ανέφερε ότι οι δηλώσεις κάποιων στελεχών του από τη μειονότητα δεν αποτελούν και τεκμήριο διαγραφής από το κόμμα, τοποθετήθηκε στην επίσημη θέση ότι στη Θράκη διαβιεί μια μουσουλμανική μειονότητα, που απαρτίζεται βέβαια από τουρκογενείς, Πομάκους και Ρομά.
Και έριξε τη μπάλα στην εξέδρα, για το τι έπραξε ο ίδιος και το κόμμα για τη μειονότητα. Μόνο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τιμώρησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο θέτοντας τον εκτός λίστας για προσωπικές θέσεις, ενώ οι μουσουλμάνοι βουλευτές μπορούν να τις εκφράζουν, να είναι εκτός γραμμής του κόμματος και στο απυρόβλητο;

-------------------------


Στην περιφέρεια ΑΜΘ που οι εκλογές κυρίως κατά βάση είναι και πολιτικές, γιατί παντού υπάρχουν και ευθείες παρεμβάσεις των κομμάτων, επικρατεί προς το παρόν σιγή ιχθύος. Μάλλον θα περιμένουν οι περισσότεροι, τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.
Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορεί κάποιος φτιάχνοντας ένα πολυκομματικό ψηφοδέλτιο, να δημιουργήσει παράσταση νίκης. Στη περιφέρεια ΑΜΘ όμως προς το παρόν εξ όσων γνωρίζουμε, οι δύο βασικοί αντίπαλοι θα είναι ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και ο Χριστόδουλος Τοψίδης.
Αλλά από τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα ονόματα από το ψηφοδέλτιο της αντίπαλης παράταξης της αντιπολίτευσης, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει και τη δυναμική τους, μόνο με διαρροές και πληροφορίες και κάποια δελτία τύπου.
Και ειλικρινά εκπλήσσεται κάποιος, άραγε γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα η αντιπολίτευση, εν αντιθέσει βέβαια με τον περιφερειάρχη, που ήδη είχε ξεκινήσει και έδωσε κάποια πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν την παράταξη;
Ποντάροντας φυσικά και στη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, το ότι έχει άμεση πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας και τους υπουργούς οι οποίοι θα οριστούν και ανήκουν στην ίδια παράταξη, για να ξεμπλοκάρει θέματα και να παίρνει προγράμματα.
Καθώς όμως και την προσωπική φιλία που τον δένει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ήταν ο μόνος που τον στήριξε δημόσια υπογράφοντας στις εσωκομματικές τους εκλογές. Για αυτό τον βοήθησε ο πρωθυπουργός στις προηγούμενες εκλογές και προσωπικά στην περιοχή μας.

Και το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου επόμενος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα σενάριο που βολεύει κατά πολύ τη νυν διοίκηση της περιφέρειας.


Τι γίνεται όμως με τις άλλες παρατάξεις και υποψηφίους στην περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και τον τρίτο πόλο διεκδίκησης του περιφερειακού θώκου. Εκεί επικρατεί κυριολεκτικά σιγή ιχθύος.
Είναι γνωστή βέβαια αποχώρηση του Γιώργου Πετρίδη όπως και η εκπεφρασμένη άποψη του Κώστα Κατσιμίγα, ότι θα δώσει τη μάχη της στην περιφέρεια, μόνο αν έχει τη στήριξή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Αλλά με τέτοιες συνθήκες που επικράτησαν και επικρατούν στις εθνικές εκλογές και τη μεγάλη αντιπαλότητα, αλλά και τη μάχη που δίνεται ποιος θα ηγηθεί στον κεντροαριστερό χώρο μεταξύ των δύο κομμάτων, υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσουν πλέον αυτά τα δύο κόμματα για να στηρίξουν κοινό υποψήφιο σε μία περιφέρεια;
Προφανώς και όχι. Αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξουν υποψήφιοι αντίστοιχα και από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν φυσικά αυτό γίνει εφικτό. Γιατί προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι στον ορίζοντα.
Συνεπώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αυτό φυσικά λειτουργεί εις βάρος του να αποκτήσει ένας συνδυασμός μία δυναμική διεκδίκησης και όχι μιας απλής παρουσίας με ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, με την εκλογή κάποιων συμβούλων στην αντιπολίτευση.
Και το γεγονός αυτό δίνει σαφές προβάδισμα στη διοικούσα παράταξη.
Αφού όταν υπάρχουν κενά, πάντοτε υπάρχει και η τάση να καλυφθούν όλα αυτά. Άρα στην περιφέρεια επικρατεί ένα θολό τοπίο, που θα ξεκαθαριστεί μάλλον μετά τις εθνικές εκλογές. Και ορισμένοι ήδη εκφράζουν και την άποψη, ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις στο υπάρχον σκηνικό.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr