Μικροκομοτηναίικα 20-06-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 20-06-2023

20/06/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 20-06-2023

Μπορεί να ακυρώθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών, αλλά η διακαναλική τους συνέντευξη της Κυριακής μάλλον λειτούργησε ως μία επιπλέον τηλεμαχία, με τη Ροδόπη, τη μειονότητα και την παρεμβατικότητα του τουρκικού προξενείου να έχουν πάλι την τιμητική τους και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην ενημέρωση που έγινε και δύο φορές μάλιστα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, για τους διαύλους επικοινωνίας των υποψηφίων βουλευτών του με την προξενική αυλή και αναφέρθηκε και στη διαδικτυακή ανάρτηση της Ελένης Λαφτσή, περί νίκης του προξενείου.
Αλλά επιμελώς απέφυγε να μιλήσει και για τους δικούς του υποψηφίους, ακόμα και για τα στελέχη του κόμματος του και στην αυτοδιοίκηση, που φέρονται φιλικά προσκείμενοι προς την προξενική αυλή. Του το υπενθύμισε όμως ο Αλέξης Τσίπρας, ότι και ο Μουσταφά Κατραντζή αναφέρονταν μέσα στην έκθεση.
Για να πλήξει τη ΝΔ και να αποδομήσει πλήρως τέτοιου είδους πληροφορίες και εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και να επαναλάβει τα γνωστά περί κυπατζίδικων μεθόδων, χωρίς να αναφέρει τίποτα όμως για τη ταμπακιέρα. Δικαιολογώντας πλήρως τους δικούς του υποψηφίους βουλευτές.
Όμως οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες στο ζήτημα αυτό και η κίνηση της ΝΔ να διαγράψει από τις λίστες τον Μουσταφά Κατραντζή, δείχνει συνέπεια λόγων και έργων. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα έπραττε αν ο υποψήφιος τους είχε χιλιάδες ψήφους και όχι μόνο χίλιους.
Πάντως με την κίνηση αυτή που επικοινωνιακά περάστηκε ως παραίτηση του ιδίου κατόπιν συνεννόησης μάλλον, αφαίρεσε το άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ και το δίλλημα που έθετε για τη ΝΔ. Θα πράξει το ίδιο για τους δικούς του υποψηφίους; Προφανώς και όχι.

Δείχνει όμως τη διαφορετική προσέγγιση των καταστάσεων μεταξύ των δύο κομμάτων τώρα. Με επιπόλαιες αναλύσεις όμως για να δικαιολογήσει ο καθένας το δικό του αφήγημα, με μισές αλήθειες και ψηφοθηρικές λογικές, δεν λύνονται τα προβλήματα.


Τι απέκρυψαν όμως οι πολιτικοί αρχηγοί στη διακαναλική τους διαμάχη για τη Θράκη και την παρεμβατικότητα της προξενικής αυλής; Ισχύει δηλαδή κατά την άποψη τους το αφήγημα των 20.000 μετακινούμενων ψήφων, ή είναι μια βολικά υπερεκτιμημένη ανάλυση με τον συμψηφισμό που προσπαθούν να κάνουν και τις ευθύνες που θέλουν να επιρρίψουν;
Προφανώς όμως είναι μία ανεύθυνη πολιτικά τακτική και συμπερασματικά μη ορθή, να υπερεκτιμάται με τον τρόπο αυτόν η παρεμβατικότητα του τουρκικού προξενείου, διογκώνοντας το πρόβλημα έντεχνα. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά η παρεμβατικότητα αυτή κυμαίνεται σε πολύ μικρότερα επίπεδα.
Μισές αλήθειες και βολικές όμως ψηφοθηρικά γιατί και οι δύο γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν τόσοι υποκινούμενοι ψηφοφόροι στη Θράκη. Μετά βίας μπορούν να κατευθύνουν 3 ή 4 το πολύ χιλιάδες ψηφοφόρους.
Και ότι οι ψήφοι των εκλεκτών βασίζονται αφενός στη δική τους δυναμική, οφείλεται στα διαφορετικά κριτήρια που θέτουν οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι, στην επιλογή του κόμματος που εκτιμούν ότι έχει καλύτερες θέσεις για τη μειονότητα, αλλά και επικουρικά έρχεται και η προξενική αυλή με τους ακραίους για να τους στηρίξει.
Αφού φάνηκε ξεκάθαρα ότι για να πετύχουν την εκλογή Οζγκιούρ Φερχάτ άδειασαν υποψηφίους που φέρονταν φιλικά διακείμενοι στο σύστημα, όπως η Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο Μουσταφά Κατραντζή.
Και έδωσαν λυσσαλέο αγώνα κατά του Ιλχάν Αχμέτ, που κατάφερε όμως να εκλεγεί. Σαφώς τα γνωρίζουν, αλλά τα αποκρύπτουν χάριν της ψηφοθηρίας. Η αλήθεια είναι ότι με τις πιο ευοίωνες και υπερεκτιμημένες απόψεις οι ελεγχόμενοι δεν ξεπερνούν τους 3 με 4 χιλιάδες ψηφοφόρους.
Και οι μουσουλμάνοι σαφώς ψηφίζουν με κριτήρια θρησκευτικά κυρίως, κομματικά, το αν οι υποψήφιοι είναι φίλοι, συγγενείς, νέοι και ανάλογα με τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Και έρχεται η προξενική αυλή να κάνει τα δικά της παιχνίδια εκτιμώντας τις καταστάσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί όμως δεν μπορούν να πιστώνουν ένα μεγάλο μέρος της μειονότητας στο παιχνίδι τους, δίνοντας τους έμμεσα δυναμική, που δεν έχουν στην πραγματικότητα.


Το ζήτημα όμως δεν πρέπει να εστιάζεται εκεί, αλλά στη συνεχιζόμενη παρεμβατικότητα του προξενείου σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην καθημερινότητα των πολιτών της μειονότητας.
Με τη στήριξη παράλληλων δομών, τη συνεργασία με ακραίους και ψευτομουφτήδες, τη λειτουργία των παράτυπων σωματείων, των προπαγανδιστικών κουράν κουρσού που έχουν στηθεί σε πολλά τεμένη, στις επιλεκτικές υποτροφίες για σπουδές στην Τουρκία, τις μαζικού τύπου γιορτές και στην υποβολή ενός συγκεκριμένου τρόπου συμπεριφοράς.
Όλοι αυτοί οι συνεργάσιμοι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο και προσφέρουν στο προξενικό αφήγημα για τη Θράκη. Με κύριο στόχο να πολιτογραφηθεί φυσικά η μειονότητα «τουρκική» και να αναδειχτούν οι εκλεκτοί τους κυρίως στην πολιτική, αλλά και στην αυτοδιοίκηση.
Που θα προβάλλουν μόνο τα μειονοτικά ζητήματα για τη Θράκη και θα αποδέχονται το διπλωματικό αφήγημα της «μητέρας πατρίδας». Έχει καμιά σημασία πλέον με όσα έγιναν αν η Ροδόπη παραμείνει ροζ, ή θα βαφτεί μπλε; Τι είχαμε και τι χάσαμε όμως; Εξάλλου τέτοιες περιπτώσεις είχαμε πολλές στο παρελθόν και με τα άλλα κόμματα.
Τώρα όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, με μία καθαρά επιθετική Τουρκία απέναντι μας, που διεκδικεί πολύ περισσότερα από τη χώρα μας και εργαλειοποεί τις μειονότητες, στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, στα Βαλκάνια για να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή, αλλά και να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των άλλων χωρών.
Για αυτό δεν πρέπει να εθελοτυφλούν και να διαπληκτίζονται για τη Θράκη και για τις μειονότητες προεκλογικά σε στυλ ριάλιτι σόου με αλληλοκατηγορίες. Εκτός αν αντιλήφθησαν ότι ήρθε η ώρα να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα και στην περιοχή μας.

Που δεν θα σχετίζονται μόνο με τον έλεγχο της προξενικής αυλής που θα πρέπει να αρκεστεί στα διπλωματικά της καθήκοντα, αλλά και σε θέματα ανάπτυξης, οικονομίας και στήριξης. Ειδάλλως θα αποδειχθεί στην πράξη πλέον, ότι για άλλη μία φορά λειτούργησαν ανεύθυνα και επικίνδυνα, για πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την περιοχή.


Ας μην εθελοτυφλούν όμως τα κόμματα, όταν σχεδόν όλα έπαιξαν με αυτό το ανίερο πολιτικά παιχνίδι προσέγγισης της προξενικής αυλής, αποζητώντας την εύνοια και τη συμπαράσταση όχι μόνο στις εθνικές εκλογές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές.
Γιατί δεν παύουν εκτός από τις κομματικές προσεγγίσεις να υπάρχουν και οι προσωπικές επιλογές. Συνεπώς ούτε η Νέα Δημοκρατία που βολεύονταν παλαιότερα με τα αποτελέσματα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που κατηγορείται, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους.
Με επιλογές υποψηφίων πού κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας άλλοθι στις δραστηριότητες της προξενικής αυλής, καθαρά για τα δικά τους πολιτικά, ή αυτοδιοικητικά οφέλη. Θα το δει αυτό όποιος εντρυφήσει στην πολιτική και στην αυτοδιοικητική ιστορία των εκλογών στην περιοχή μας.
Θα διαπιστώσει ακόμα και τα τραγελαφικά φαινόμενα που να συνηγορούν στην άποψη αυτή, αφού άλλα κόμματα μπορεί να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές οι μειονοτικοί, αλλά τη μερίδα του λέοντος σε ψήφους να την παίρνουν υποψήφιοι στους ΟΤΑ, που οι επικεφαλής ανήκουν σε διαφορετικό κόμμα.
Λόγου χάρη το μεγαλύτερο ποσοστό το είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτές τις εθνικές εκλογές, Αλλά στο δήμο και στην περιφέρεια δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατάξεις τους ωφελήθηκαν από τη μειονοτική ψήφο, ή την προξενική, όπως θέλουν κάποιοι να την βαφτίζουν. Δεν είναι περίεργα όλα αυτά;

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr