Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Τα μέλη του Επιμελητηρίου και εν δυνάμει επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και επιτόπιων ελέγχων
Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 28 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΡ ημερίδα για τα μέλη του που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες του επισιτιστικού κλάδου (υγειονομικού ενδιαφέροντος) με σκοπό την ενημέρωση για τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και επιτόπιων ελέγχων από εμπλεκόμενους φορείς.
"Ο επισιτιστικός κλάδος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς της ελληνικής οικονομίας", είπε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Γραβάνης, και συνέχισε: "Έχουμε την υποχρέωση για την ορθή ενημέρωση των επιχειρήσεων και των μελών μας, ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιχειρήσεις μας.
Στόχος όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε είναι τα μέλη μας να έχουν ορθή ενημέρωση και να μπορέσουν επιτέλους να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη, η οποία θα έρθει μόνο από τις επιχειρήσεις". Τόνισε ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τρεις λόγους: Πρώτον, για να ανοίγουν γρήγορα οι επιχειρήσεις (προς την οποία στα Επιμελητήρια θα δημιουργηθεί και η Υπηρεσία Μιας Στάσης), δεύτερον για να είναι εντάξει στους ελέγχους που γίνονται και τρίτον για να βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και προϊόντα τους.
Στην ημερίδα παρέστησαν ως ομιλητές ο Νίκος Φωτεινιάς προϊστάμενος του τμήματος Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ, ο Παναγιώτης Ψάλτης προϊστάμενος του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο Χρήστος Κουτσμανής προϊστάμενος τμήματος Αξιολόγησης - Εγκρίσεων ΕΦΕΤ Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ, η Δήμητρα Γκαβανόζη επόπτης Δημόσιας Υγείας του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Ελέγχων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ροδόπης και Μαρία Στράντζαλη υπάλληλος του τμήματος Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κομοτηνής.
Ιδιαίτερη μνεία στις γρήγορες αδειοδοτήσεις έκανε ο κος Ψάλτης ο οποίος εξήγησε πως "έχουμε μία σημαντική αλλαγή ως προς την αδειοδότηση, η οποία πλέον γίνεται με τη διαδικασία της γνωστοποίησης. Υπάρχει site στο οποίο ο ενδιαφερόμενος δηλώνει την έναρξη δραστηριότητας του κλάδου τροφίμων ή ποτών και μετά εντός είκοσι ημερών, ακολουθεί ο έλεγχος από την υπηρεσία. Έτσι, οι χρονοβόρες διαδικασίες χρόνο με τον χρόνο μειώνονται. Πλέον, αν ο επιχειρηματίας είναι έτοιμος μπορεί να αδειοδοτηθεί αυθημερόν".
Στο καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εκδόθηκε το 2016 με την αντίστοιχη κυβερνητική απόφαση του 2017, στάθηκε η κα Στράντζαλη εξηγώντας ότι "είναι πολύ πρόσφατο με αρκετά προβλήματα ακόμη, αλλά είναι σίγουρα θετικό για τους επιχειρηματίες ότι οι διαδικασίες γίνονται πολύ πιο γρήγορες" και υπολογίζει ότι έχουν δοθεί γύρω στις 200 άδειες. Υπογράμμισε όμως ότι "μετά υπάρχουν έλεγχοι και αν δεν τηρούνται τα απαιτούμενα, θα υπάρχουν και οι απαραίτητες κυρώσεις" ενώ καταληκτικά χτύπησε το καμπανάκι στους επιχειρηματίες ότι "οποιοδήποτε λάθος μπορεί να επιφέρει πρόστιμο".
Τέλος ο κος Κουτσμανής από τον ΕΦΕΤ ανέδειξε ότι "τα πρόστιμα πάντα θα υπάρχουν απλώς εμείς προσπαθούμε κατά το μέγιστο δυνατό να συμμορφώνονται οι επιχειρήσεις" κι εξήγησε ότι (οι ελεγκτές) δεν είναι εχθροί των επαγγελματιών καθώς δείχνουν "μία ανοχή γιατί οι εποχές είναι δύσκολες. Προσπαθούμε να συμβουλεύουμε τους επιχειρηματίες, αλλά όταν δούμε ότι η κατάσταση δεν αλλάζει τότε αναγκαστικά (σ.σ. επιβάλλουμε πρόστιμο)".
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News