Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Πρόκειται για το λάδι του Κωνσταντίνου Ρούσσου με καταγωγή από τη Μαρώνεια
Το Μαρωνίτικο λάδι για άλλη μια φορά αποδεικνύει την ποιότητα και την μοναδικότητά του, καθώς απέσπασε χρυσό βραβείο στον 6ο Διαγωνισμό Ελληνικών Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιόλαδων. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ελαιόλαδου & Ελιάς που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για 8η χρονιά στο Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας στις 26 έως 28 Μαΐου.
Σε αυτό τον διαγωνισμό λοιπόν η Ροδόπη είχε την τιμητική της καθώς το Μαρωνίτικο λάδι, από τον Μαρωνίτη παραγωγό Κωνσταντίνο Ρούσσο έλαβε χρυσό βραβείο γεύσης στην κατηγορία: «Μεσαίας έντασης φρουτώδες». Το προϊόν φέρει την επωνυμία: «Κτήμα Θεμιστοκλή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».
Τα δύο αδέρφια από την Μαρώνεια με το βραβευμένο λάδι τους
Δυο αδέρφια, ο Κωνσταντίνος Ρούσσος και ο Λευτέρης Ρούσσος, κατάγονται από το χωριό της Μαρώνειας, η οποία έχει μεγάλη ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα. Τα αδέρφια ασχολούνται με τη γεωργία από μικρά παιδιά όπως τους μύησε ο πατέρας τους. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται συστηματικά με τα ελαιόδεντρα και μάλιστα με μια μοναδική και σπάνια ποικιλία ελιάς, που δεν ευδοκιμεί πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας που είναι άλλωστε και η κατεξοχήν ενδημική ποικιλία της.
Όσον αφορά στον καρπό είναι ολοστρόγγυλος, μεσαίου μεγέθους, με κυρίαρχο κατά 65% χρώμα το κιτρινοπράσινο. Διαθέτει πλούσιο σώμα και απόλυτη γλυκόπικρη ισορροπία στη γεύση με έντονο το φρουτώδες του, που αυτό κάνει την ποικιλία να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ποικιλίες. Επιπλέον, το άρωμα του ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα πλούσιο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες. Η συγκομιδή του καρπού της ποικιλίας Μαρώνειας πραγματοποιείται στο χρονικό διάστημα από τα μέσα του Οκτωβρίου και τελειώνει περίπου στο τέλος Νοεμβρίου, όταν και ο καρπός παίρνει το τελικό κιτρινοπράσινο ή ιώδες χρώμα του.
Το ελαιόλαδο που παράγουν τα δύο αδέρφια είναι εξαιρετικής ποιότητας με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0.2%. Ο καρπός μετά τη συλλογή τοποθετείται σε ειδικές κλούβες (τελάρα) όπου και γίνεται καθημερινά αποφύλλωση. Έπειτα πηγαίνει απευθείας ο καρπός στο ελαιοτριβείο και με αυτό επιτυγχάνεται η εξαιρετική ποιότητα του τελικού προϊόντος, κάτι το οποίο αποδεικνύεται κι από τις χημικές, αλλά και τις οργανοληπτικές αναλύσεις που γίνονται κάθε χρόνο και πιστοποιούν την καλή ποιότητα του ελαιόλαδού τους, όπως επίσης και τη συνεχή βράβευση που καταφέρνουν να κατακτούν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο από την περιοχή της Ροδόπης έχει κατακτήσει 23 βραβεία.
Μιλώντας στον «Χ» ο Κωνσταντίνος Ρούσσος είπε πως τα ελαιόδεντρα βρίσκονται στην περιοχή της Μαρώνειας και «προσέχουμε πολύ τον καρπό, ώστε να κρατήσει όλα τα αρώματά του». Αξιοσημείωτο είναι πως το συγκεκριμένο ελαιόλαδο έχει κατακτήσει και άλλα βραβεία και στοχεύουν σε ακόμα περισσότερα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News