«Παράθυρο» από το αμερικανικό Πεντάγωνο για επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

Τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ειδικοί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ανάμεσά τους ο συγγραφέας του βιβλίου «Σιωπηρή Άλωση, Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας»
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημοσιογραφικού στη χώρα μας, ένα ζήτημα κομβικό για την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχαν οι ειδικοί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να υπάρξει λύσει στο πρόβλημα.
Τα τελευταία έξι χρόνια «χάθηκαν» 110.000 γεννήσεις, δηλαδή περισσότερες από τις γεννήσεις ενός έτους. Ωστόσο, το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων βαίνει μειούμενο από τη δεκαετία του 1950. Αυτό υποστήριξε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, συγγραφέας του βιβλίου «Σιωπηρή Άλωση, Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας» (εκδ. Πραγματεία). Κλήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με αφορμή τα στοιχεία που έχει παραθέσει στο βιβλίο του "Σιωπηρή άλωση" αλλά και της αρθρογραφίας και των δημόσιων συνεντεύξεων του για το θέμα.
Ως τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του παραθέτουμε:
- Το δημογραφικό δεν θα λυθεί με τις μεταναστευτικές ροές. Αυτό θα είναι αντικατάσταση #πληθυσμού
- Πρέπει να τονώσουμε τους δεσμούς με την ομογένεια και αυτό πρωτίστως σημαίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού
- Η παραγωγική ανασύνταξη της χώρας επείγει γιατί είναι η προϋπόθεση για τη δημογραφική της ανάκαμψη.
Αμέσως μετά την τοποθέτησή του ενώπιων της επιτροπής στη Βουλή ο κος Λαυρέντζος φιλοξενήθηκε στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm για να πει: "Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπαίνει σε μια φάση που μπήκε το 1990 η Βουλγαρία, δηλαδή έχει αρνητικό ισοζύγιο, υπερτερούν οι θάνατοι έναντι των γεννήσεων και αυτό δεν είναι συγκυριακό, είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας υπογεννητικότητας. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε και αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο Ελλήνων γιατί ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 400 με 450 χιλιάδες νέοι άνθρωποι κατά κανόνα έχουν φύγει από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, προφανώς παίρνοντας μαζί τους και τις γεννήσεις που θα παρήγαν.
Αυτός ο συνδυασμός εξωτερική μετανάστευση και υπογεννητικότητα είναι που οδήγησε από το 1990 μέχρι σήμερα την Βουλγαρία μια χώρα 9 εκατομμυρίων, σήμερα να είναι μια χώρα 7 εκατομμυρίων. Είναι μια χώρα που γερνάει και που εξαφανίζεται δημογραφικά. Σε αυτή τη στροφή μπαίνει σήμερα η Ελλάδα γι' αυτό και χτυπάω το καμπανάκι ή σημαίνω συναγερμό για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και μπρος. Είμαστε η γενιά που έχει την ευθύνη να καταλάβει το μεγάλο πρόβλημα και είναι μια ευθύνη που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας κυρίως γιατί δεν είναι δυνατόν να τα αφήσουμε να ζήσουν σε μια κοινωνία που θα είναι αβίωτη, μια κοινωνία γερόντων ζητώντας τους από αυτά τα λιγοστά παιδιά να στηρίξουν τα βάρη μιας τέτοιας κοινωνίας γερόντων".
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ράδιο Χρόνος χαρακτήρισε "λάθος μεγάλο να νομίζουν ότι θα λύσουν το δημογραφικό με τις μεταναστευτικές εισροές. Οι κοινωνίες δεν λύνονται με αντικατάσταση πληθυσμού, λύνονται με μια στρατηγική που πρέπει να σχεδιάσουν τα κόμματα και να την εφαρμόσουν μακροχρόνια με υπομονή και επιμονή για να αποφύγουμε επιτέλους αυτή τη μεγάλη επερχόμενη κατάρρευση. Ζήσαμε την οικονομική και τώρα ερχόμαστε να ζήσουμε και τη δημογραφική κατάρρευση της χώρας. Ας διδαχτούμε τουλάχιστον από αυτά που συνέβησαν στην οικονομία ώστε να σπεύσουμε όσο μπορούμε πιο εγκαίρως, γιατί ήδη έχουμε αργήσει, να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα".
"Ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο"
"Οδεύουμε προς το τέλος της νεοελληνικής κοινωνίας όπως την έχουμε γνωρίσει έως τώρα» είπε ενώπιων της επιτροπής στη Βουλή ο κύριος Λαυρέντζος, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο ελληνικός είναι ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο. Τα στοιχεία λένε ακόμη ότι τη δεκαετία του '50 το λεγόμενο "φυσικό ισοζύγιο" ήταν 100.000 υπέρ των γεννήσεων. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, είχε μηδενιστεί. Όμως, τα τελευταία χρόνια, είναι αρνητικό.
Ραγδαία μείωση των γεννήσεων σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση των γεννήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι ραγδαία. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 23% στη Θεσσαλία, κατά 21% στην Κρήτη, κατά 16% σε Αιγαίο και Ιόνιο και κατά 24% στη Στερεά Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η αύξηση της γονιμότητας κατά 1% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News