Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Σε πρωτογενή τομέα και εκσυγχρονισμό, όπως ενημερώνει ο διευθύνων σύμβουλος Χρ. Δημτσούδης
Μπορεί η επίσημη εμφιάλωση της πρώτης Βεργίνας να μην απέχει πολλά χρόνια από το σήμερα, εδραζόμενη στις 13 Φεβρουαρίου του '98, έκτοτε όμως η εταιρία έχει κάνει αλματική πρόοδο, παρέχοντας περισσότερες θέσεις εργασίας (στο εργοστάσιό της) ή και δουλειά για τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής (μέσω της καθετοποίησης της παραγωγής και της συμβολαϊακής γεωργίας).
Η 100% ελληνική εταιρία ετοιμάζει το επόμενο διάστημα μία ακόμη επένδυση, την οποία γνωστοποιεί στον "Χ" ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Δημτσούδης. "Θα τρέξει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά κυρίως τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα το κριθάρι, αλλά και τον εκσυγχρονισμό", λέει.
Το τότε και το σήμερα της "Βεργίνα"
Ο κος Δημτσούδης κάνει και μία σύντομη ανασκόπηση για το πως ξεκίνησε η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης και σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα. "Η Βεργίνα ξεκίνησε το 1998 με μία ομάδα περίπου είκοσι ατόμων. Έδωσε πάρα πολύ αγώνα, για να γίνει γνωστή και να εδραιωθεί στην αγορά. Στόχος μας ήταν και παραμένει η παραγωγή ποιοτικής μπύρας, καθώς και να γίνει γνωστό ότι η χώρα μας έχει ελληνικές μπύρες οι οποίες είναι άριστης ποιότητας", σημειώνει, γνωστοποιώντας ότι πλέον εργάζονται 110 άτομα στο εργοστάσιο, κι επίσης υπάρχουν οφέλη και για παραγωγούς της περιοχής: "Μαζί με εμάς έχουμε αναπτύξει και την ευρύτερη περιοχή, ιδίως μετά την καθετοποίηση που έχουμε κάνει και την επένδυση στον πρωτογενή τομέα, όπου παράγουμε συμβολαιακά κριθάρι για βυνοποίηση, δηλαδή την πρώτη ύλη, αλλά και τσάι για την παράγωγη του τσαγιού του βουνού".
Άξιο αναφοράς είναι πως η "Βεργίνα" εισήγαγε την συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού στην Ελλάδα το 2006, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ελληνική γεωργία και τη ζυθοποιία. Οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί γνωρίζουν εκ των προτέρων, σε ποιες τιμές θα αγοραστεί το προϊόν τους και ότι θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση της παραγωγής τους. Το 2014 μάλιστα έγιναν και τα εγκαίνια του βυνοποιείου στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, το οποίο επεκτάθηκε το 2017.
Λίγοι αλλά δυνατοί στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος που δημοσίευσε αναλυτικά ο "Χ", η Ροδόπη, όπως και άλλες περιοχές, τα χρόνια της κρίσης έχει πληγεί καίρια από την αποβιομηχάνιση. Περισσότερα από τα μισά εργοστάσια στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής παραμένουν ανενεργά, ενώ την ίδια ώρα αυτά που αναπτύσσουν σημαντική εξαγωγική δράση είναι ελάχιστα. Εδώ ο Χρ. Δημτσούδης παρατηρεί: "Τα εργοστάσια που έχουν μείνει είναι δυνατά και δουλεύουν καλά. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν στην κρίση πάνε πολύ καλά και υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι στην Βιομηχανική Περιοχή".
Η μέρα της γυναίκας στο εργοστάσιο
Επίσης, όπως ενημερώνει τον "Χ" ο διευθύνων σύμβουλος, αυτή την Παρασκευή 8/3, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρα της γυναίκας, διοργανώνεται στην Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης η παραγωγή μίας ιδιαίτερης συνταγής μπύρας. Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας θα βρεθούν Ελληνίδες κι όχι μόνο ζυθοποιοί, όπου θα μοιραστούν την αγάπη τους για την μπύρα και θα γιορτάσουν με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τέλος, στις 14 Απριλίου λαμβάνει χώρα το Vergina Beer Run, ένα πρωτότυπο δρομικό γεγονός 6 χιλιομέτρων στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Στο μέσο της διαδρομής, ήτοι τα 3 χιλιόμετρα, ο δρομέας πρέπει να πιει μία μπύρα για να συνεχίσει την πορεία του.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News