Πολλά μας διδάσκει η γιορτή παραδοσιακών ποικιλιών | xronos.gr
ΓΙΑ 18Η ΧΡΟΝΙΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΕΦΕΡΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Πολλά μας διδάσκει η γιορτή παραδοσιακών ποικιλιών

23/04/19 - 10:00

Ο κόσμος να μάθει να καλλιεργεί μέρος της τροφής του, λέει ο Νίκος Δομπάζης της ομάδας Πελίτι Κομοτηνής

Πολλά μάς διδάσκει η γιορτή παραδοσιακών ποικιλιών, που κάθε χρόνο επί 18 έτη, πραγματοποιείται στην Κομοτηνή. Έτσι, και φέτος, η κοινότητα Πελίτι διοργάνωσε και φέτος την διανομή φυτών ντόπιων ποικιλιών λαχανικών το απόγευμα του Σαββάτου 20 Απριλίου στο αναψυκτήριο του θερινού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.

Συνέπραξαν, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα σχολεία: Δημοτικά δημόσια 9ο, 2ο, 4ο, 6ο, 7ο, 12ο Κομοτηνής, Φαναρίου, Ξυλαγανής. Δημοτικά μειονοτικά 2ο, 3ο, 4ο, Κύμης, Δοκού, Πελεκητής, Τυχηρού. Νηπιαγωγεία 3ο, 6ο, 9ο, 11ο Κομοτηνής. Το Γυμνάσιο της Νέας Καλλίστης. Τα ΕΕΕΕΚ, ΣΔΕ και ΔΙΕΚ Κομοτηνής. Ο σύλλογος Περπατώ και ο σύλλογος ΑμεΑ Άγιοι Θεόδωροι.

Η διαδικασία σποράς και ο μεγάλος στόχος
Χαρούμενος και φέτος για την συμμετοχή, παρουσιάστηκε στον "Χ" ο Νίκος Δομπάζης εκ μέρους της ομάδας του Πελίτι. Μας διηγείται το πως ξεκινούν για να φτάσουν μέχρι και την εκδήλωση διανομής: "Ξεκινάμε από τέλος Γενάρη - αρχές Φλεβάρη, όπου παίρνουμε το χώμα από τον Δήμο και γεμίζουμε τα σακουλάκια. Η σπορά γίνεται γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου, με μελιτζάνες και πιπεριές που αργούν να μεγαλώσουν, και οι ντομάτες τον Μάρτιο γιατί μεγαλώνουν γρήγορα".

Όπως εξηγεί ο κος Δομπάζης, στόχος είναι "να διαδοθούν και να μην χαθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες, καθώς και να κρατάει ο κόσμος τον δικό του σπόρο, για να μην έχει ανάγκη κανέναν, να μην χρειάζεται να αγοράσει σπόρο, να έχει τις ποικιλίες που του αρέσουν και να είναι ανεξάρτητος. Μοιράζουμε γύρω στις 25 ποικιλίες, κυρίως μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, αλλά και αγγούρια, καρπούζια, πεπόνια, κολοκύθια. Οι ποικιλίες που έχουμε είναι γευστικές και αρωματικές, είναι αυτές που μας αρέσουν να τρώμε". Το πιο σημαντικό, κατά τον ίδιο, είναι να μάθει ο κόσμος όχι μόνο να έρχεται κάθε χρόνο να παίρνει τον σπόρο, αλλά να κρατήσει ο ίδιος τον σπόρο του, για να μην έχει ανάγκη κανέναν για την τροφή του.

Η ποιότητα τροφής στην σύγχρονη δυτική κοινωνία
Σημαντικά είναι τα διδάγματα του κου Δομπάζη και αναφορικά με την ποιότητα της τροφής καθαυτής. "Θέλουμε ο κόσμος να καλλιεργήσει την τροφή του", διαμηνύει και εξηγεί: "Ο σύγχρονος άνθρωπος συνήθως θέλει να τα έχει όλα έτοιμα στο τραπέζι, αγοράζει την έτοιμη κομμένη και πλυμένη σαλάτα ή το προπαρασκευασμένο φαγητό για να το ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτή είναι μία ευκολία που αρέσει σε όλους, αλλά έχει τις επιπτώσεις. Δηλαδή δεν έχεις την ποιότητα του φαγητού που πρέπει.

Για να έχεις σωστό φαγητό πρέπει να το καλλιεργήσεις σε γόνιμη γη, χωρίς λιπάσματα ή φυτοφάρμακα". Μάλιστα, ο κος ίδιος διαπιστώνει ότι "όσο πιο προηγμένη είναι μία χώρα, τόσο χειρότερη τροφή έχει", φέροντας τα παραδείγματα χωρών της Βόρειας Ευρώπης κι όχι μόνο.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr