Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Την συστήνει στον «Χ» η Τζ. Γκιουγκή εκ μέρους του ελληνικού δικτύου για την αγροοοικολογία
Το ΑγροΟικόΠολις, το ελληνικό δίκτυο για την αγροοικολογία, τη διατροφική κυριαρχία και την πρόσβαση στη γη, επίσημος εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών κινημάτων της διατροφικής κυριαρχίας, της κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας και του ευρωπαϊκού δικτύου πρόσβασης στη γη, πραγματοποίησε την εκδήλωση «ΚΥΓΕΩ: Η τροφή σου στα χέρια σου!» την περασμένη Κυριακή στην Πολιτιστική Κίνηση.
Τί είναι η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία;
Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Κ.Υ.ΓΕΩ.) είναι μια άμεση συνεργασία βασισμένη στην ανθρώπινη σχέση μεταξύ καταναλωτών και ενός (ή περισσοτέρων) παραγωγού/ών, όπου οι κίνδυνοι, οι ευθύνες και οι απολαβές της αγροτικής εργασίας μοιράζονται, μέσω μιας μακροπρόθεσης δεσμευτικής συμφωνίας (Διακήρυξη Κ.Υ.ΓΕΩ., 2016).
Στη πράξη η Κ.Υ.ΓΕΩ., ως οικονομικό μοντέλο, αποτυπώνει μια αφοσιωμένη συνεργασία που βασίζεται στη μακροπρόθεσμη δέσμευση και τη συμμετοχή μεταξύ ενός ή περισσοτέρων καλλιεργητών και μιας ομάδας καταναλωτών. Είναι μια εναλλακτική πρόταση στις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας και διάθεσης της τροφής: σε αντίθεση με τη λιανική, εστιάζει στην αλληλέγγυα σχέση των καταναλωτών με τους παραγωγούς και τη διατήρηση αγροκτημάτων μικρής κλίμακας.
Τα παραπάνω εν πολλοίς έκανε γνωστά στον «Χ» η Τζένη Γκιουγκή, που εκπροσώπησε το Αγροοοικόπολις στην εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας την ΚΥΓΕΩ ως «μέθοδο κοινωνικής καινοτομίας». Μετέφερε στοιχεία του 2015 για να διαπιστώσει ότι 2.000 Έλληνες σιτίζονται μέσω τέτοιων σχημάτων και 2εκ. άτομα σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ «σε όλο τον πλανήτη τα εγχειρήματα ΚΥΓΕΩ έχουν γεωμετρική αύξηση».
Πληροφόρησε και για κάτι άγνωστο στο ευρύ κοινό, ότι αυτά τα εγχειρήματα χρησιμοποιούν το σύστημα «προπληρωμής», το οποίο -απλοϊκά- σημαίνει πως οι καταναλωτές προπληρώνουν τους παραγωγούς για τις καλλιέργειές τους.
Ξέρουμε πράγματι τί τρώμε;
Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Δομπάζης, συντονιστής των Σποριτών ν. Ροδόπης. «Για εμάς η σωστή τροφή είναι αυτή που παράγεται φυσικά στο χώμα, χωρίς χημικά λιπάσματα και χημικά φυτοφάρμακα, ούτε μέσα σε σακούλες μόνο με χημικά», είπε, παρατηρώντας ότι οι σωστές τροφές έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη ποιότητα και πιο ωραία γεύση. Αντίθετα, όσοι επιλέγουν τις άλλες τροφές αναγκάζονται να γεμίσουν τη διατροφή τους με «συμπληρώματα», ενώ κανονικά ό,τι χρειαζόμαστε «μπορούμε να το πάρουμε από την τροφή μας». Τη σωστή τροφή, σύμφωνα με τον κο Δομπάζη, μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει μέσω της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, γι’ αυτό πρότεινε «να φέρουμε σε επαφή τους αγοραστές με τους παραγωγούς, ώστε ο παραγωγός να παράγει σωστή τροφή και ο αγοραστής να ξέρει από που, ποιον και πως παράγεται η τροφή του».
Εν κατακλείδι μετέφερε το «παράδοξο», όπως το χαρακτήρισε, «όσο πιο σύγχρονη είναι μία χώρα, τόσο η τροφή γίνεται χειρότερη», δίνοντας σχετικά παραδείγματα από Β. Ευρώπη και ΗΠΑ. Στο περιθώριο της εκδήλωσης μοιράστηκαν και παραδοσιακές ποικιλίες από τους Σπορίτες ν. Ροδόπης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News