Μικροκομοτηναίικα 03-04-2025 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 03-04-2025

03/04/25 - 9:00
Μικροκομοτηναίικα 03-04-2025

Πρόσφατα ο δήμος Mαρωνείας-Σαπών ανακοίνωσε την ανόρυξη δύο νέων υδρογεωτρήσεων στις περιοχές των Κασσιτερών και της Νέας Σάντας, με το σκεπτικό να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα αλλά και να αποκτήσει πλέον πλήρως αυτονομία ο δήμος στις υδρευτικές του ανάγκες.
Παρέλειψαν βέβαια να αναφέρουν ότι οι ανάγκες αυτών των οικισμών του δήμου καλύπτονταν επί χρόνια τώρα από τα δίκτυα νερού του δήμου Αρριανών και κάποιοι είχαν επαναπαυτεί σε αυτές τις λογικές.
Παρόλα αυτά όμως στο δήμο Αρριανών πολλές φορές τέθηκε αυτό το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που επισήμαναν το γεγονός ότι από τη στιγμή που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και στο δικό τους δήμο, γιατί να δίνουν νερό σε άλλους.
Τελευταία υπήρξε βέβαια και μία μερίδα συμβούλων της αντιπολίτευσης που είδαν και το θέμα αλλιώς και εκ του πονηρού μπορεί να καταλογίσει κάποιος, αφού έθεσαν ζήτημα γιατί να καλύπτουν και τις ανάγκες για νερό στην στρατιωτική μονάδα που εδρεύει στην περιοχή.
Κάποιοι θεωρούν ότι ο στρατός πρέπει να καλύψει τις δικές του ανάγκες, ή τους διαφεύγει ότι η υδροδότηση για όλους εμπίπτει στις αρμοδιότητες των δήμων. Ίσως ακόμα δεν αντιλαμβάνονταν ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό.
Και όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε ένα δήμο σαφώς τα καλύπτουν από κάποιον άλλον που έχει επάρκεια. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αθήνα τροφοδοτείται επί χρόνια ολόκληρα από νερό άλλων δήμων, νομών ακόμα και περιφερειών για να καλυφθούν οι ανάγκες της πρωτεύουσας.
Συνεπώς καλώς αποφάσισαν και το θέμα αυτό δεν τέθηκε τελικά στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπαίνουν φραγμοί και εξαιρέσεις για το πόσιμο νερό. Και ελπίζουμε να βρουν κατάλληλο και άφθονο νερό στη Νέα Σάντα, για να μη φτάσουμε να διαχωρίζονται οι κοινωνίες δύο δήμων για κάτι που είναι λογικό και αυτονόητο.


Μία άλλη πονεμένη η ιστορία που μετρά πλέον μία εικοσαετία είναι και το φράγμα του Ιασίου στο δήμο, που κατά καιρούς βρίσκονταν μία έκτακτη χρηματοδότηση μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως.
Αλλά στο διάστημα αυτό δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές να προχωρήσουν το ζήτημα των αναδασμών που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες και αυτό, ώστε παράλληλα με την ολοκλήρωση του φράγματος να γίνουν και οι διαδικασίες των παράπλευρων έργων που θα άρδευαν χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή.
Και θα έδιναν μεγαλύτερο εισόδημα σε ένα τόπο που δυστυχώς τα περισσότερα χωράφια είναι ξερικά. Σαφώς για τις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του έργου φταίνε πολλοί. Από την τοπική αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, την εκάστοτε κυβέρνηση, ακόμα και την ΕΕ που σταμάτησε το μέτρο της χρηματοδότησης των αναδασμών.
Όμως τώρα υποτίθεται ότι υπάρχει λύση για να αξιοποιηθεί το νερό του φράγματος όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ στη ερώτηση που τέθηκε. Ας περιμένουμε όμως να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και πότε.
Το πρόβλημα αυτό το αναδείξαμε πολλές φορές στην εφημερίδα και πρόσφατα επισημάναμε και το παράλογο να έχουμε ένα φράγμα γεμάτο με νερό χωρίς να αξιοποιείται σε εποχές λειψυδρίας, που είναι εντελώς απαραίτητο.
Ερώτηση στην Κομισιόν απηύθυνε προχθές επίσης και ο ευρωβουλευτής κος Αρναούτογλου για το φράγμα του Ιασίου. Θεωρώντας ίσως και δεδομένο ότι η τοπική κοινωνία και η περιφέρεια είναι καθ’ όλα εντάξει, με έτοιμες μελέτες για να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου. Είναι όμως; Ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί στην ώρα του διαιωνίζεται και στα σαλόνια της Ευρώπης.


Πέραν όμως των ευθυνών που επιρρίπτουν όλοι εύκολα στους άλλους, μπορούν κάποιοι αγρότες της περιοχής να μας διαφωτίσουν και να αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες; Γιατί έστω και με χρονοκαθυστέρηση ενώ έγινε το φράγμα, δεν προχώρησαν οι αναδασμοί τότε που υπήρχαν προγράμματα και χρηματοδοτήσεις;
Μήπως επειδή ορισμένοι κυρίως μουσουλμάνοι αγρότες αντιδρούσαν και δεν ήθελαν να γίνει αναδασμός εγείροντας παράξενους λόγους; Αφού πίστευαν ότι οι επιτροπές αναδασμού θα τους αδικήσουν δίνοντας τους τα χειρότερα χωράφια στη μερίδα τους, έναντι των χριστιανών;
Το ίδιο δεν συνέβη και σε άλλες περιοχές με διαφορετικό βέβαια σκεπτικό που αντιδρούσαν αγρότες για να μην αδικηθούν και δοθούν γόνιμα και καλά χωράφια με τους αναδασμούς σε άλλους, ενώ αυτοί θα έπαιρναν τα πιο αδύναμα;
Επειδή όμως στένεψε ο κλοιός και βλέπουν όλοι ότι το νερό και τα ποτιστικά χωράφια είναι αυτά που θα φέρουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην παραγωγή ακόμα και σε αδύναμη γη, σε εποχές λειψυδρίας, τώρα ζητούν μετ’ επιτάσεως να γίνουν οι αναδασμοί στα χωριά τους, ξεχνώντας ότι οι ίδιοι αντιδρούσαν στο παρελθόν.
Όσοι συναίνεσαν για αναδασμούς στο παρελθόν όπως οι περιοχές Πόρπης, Μέσης, Νέας Καλλίστης, Γλυφάδας, που πολλοί είχαν αδύναμα χωράφια βγήκαν διαχρονικά ωφελημένοι. Ακόμα και τις γεωτρήσεις και τα δίκτυα στα χωράφια τους έγινα δωρεάν από την τότε ΥΕΒ.
Και το άφθονο νερό έδωσε μεγάλες αποδόσεις και σε αυτά τα χωράφια. Συνεπώς ας δουν κάποιοι τον εαυτό τους στον καθρέφτη και ας αναλογιστούν και τα δικά τους λάθη για τις καθυστερήσεις.


Οι κλοπές δεν έχουν τελικά τελειωμό στη Ροδόπη από τα μικρότερα και ασήμαντα πράγματα δηλαδή φαγητά από τα ψυγεία μέχρι και τα μεγαλύτερα. Οι κλοπές σε μετασχηματιστές συνεχίζονται παρόλο που υποτίθεται εξαρθρώθηκε το κύκλωμα. Όπως και οι κλοπές σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ.
Βάνες νερού έκαναν φτερά στο φράγμα της Γρατινής για τα χωράφια ιδιωτών. Φυσικά έχουν αφαιρέσει και μηχανολογικό εξοπλισμό σε αντλιοστάσια του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, που προφανώς θα πουληθούν για παλιοσίδερα.
Η κατάσταση πλέον γίνεται μη ελεγχόμενη, αφού πολλά
εργαλεία εξαφανίζονται από εξοχικά ακόμα και πέριξ της πόλης, όπως και σχάρες των δήμων και όπως μας ενημέρωσαν ήδη άρχισαν να κλέβουν και σωλήνες άρδευσης από τα χωράφια και το χαλκό από αντλιοστάσια.
Σαφώς αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι δύσκολο να φυλάσσετε οτιδήποτε ιδιαίτερα την περίοδο του Χειμώνα που οι αγρότες δεν έχουν πολλές καλλιεργητικές εργασίες και τα βράδια για να αποθαρρύνονται οι κλέφτες. Που μάλλον δεν είναι μόνο ντόπιοι αλλά και εισαγόμενοι όπως αποδείχτηκε στο παρελθόν.
Κλέφτες από τον γνωστό οικισμό της Ξάνθης, που τελευταία διαμαρτύρονται και οι κάτοικοι του χωριού για την μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στο Δροσερό. Που μάλλον εμποδίζει τις κινήσεις ορισμένων μεταμεσονύκτιες ώρες, αφού τα κλοπιμαία θα πρέπει να αποθηκευτούν μέχρι να διοχετευτούν στο παράνομο εμπόριο.
Ζούμε στην περιοχή του παραλόγου που οι ζημιές αυτές είναι μεγάλες για αυτούς που θα κληθούν να ξαναφτιάξουν τις εγκαταστάσεις τους, αλλά αποφέρουν πολύ μικρό όφελος σε αυτούς οι οποίοι λεηλατούν και κλέβουν.
Επειδή όμως πολλά από αυτά τα κλοπιμαία θα πρέπει να διοχετευτούν σε σκραπ, ή να βγουν από τη χώρα μέσω του κάθετου άξονα, μήπως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα έπρεπε να εστιάσουν και προς αυτή την κατεύθυνση; Τι μέριμνα υπάρχει για να βάλουν ένα φρένο σε τέτοιου είδους κλοπές;

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr